Komentara: 39
Pregleda: 16519
Foto

Stanari zgrade na Segedinskom putu u nevolji zbog krova

20.07.2018. u 19:47h
Izvor: Subotica.com
Slika limenog krova koji je za vreme olujnog nevremena pao tik pored Ekonomskog fakulteta obišla je zemlju. Stišalo se nevreme, stišala se i medijska buka oko štete koje je napravilo, ostali su samo stanari zgrade na Segedinskom putu broj 15, odakle je odleteo lim, da muku muče sa krovom koji prokišnjava.
Stanari zgrade na Segedinskom putu u nevolji zbog krova

Oko 350 stanara ne može da reši ovaj veliki problem, jer im je za novi krov potrebno po gruboj proceni oko 40 hiljada evra, a ne postoji zakonski osnov da im grad ili nadležno javno preduzeće pomogne da saniraju štetu. Jedino što im preostaje je da posle svake kiše, a ovog leta ih je zaista bilo dosta, trče na krov i skupljaju vodu. I pored toga, u većinu stanova na devetom, pa i na osmom spratu, voda je već probila.

- Na toj zgradi je ranije bio ravan krov, koji je odlukom stanara, pre 12 godina zamenjen. Tada je tim poslom rukovodila Direkcija za izgradnju grada, za novi krov plaćeno oko 3,5 miliona dinara i stanari su to otplaćivali dve godine. On je do sada bio dobar, funkcionisao je normalno i bez problema sve do 29. juna, kada se desila, po meni, elementarna nepogoda – kaže Daniel Drčić, profesionalni upravnik zgrade. - Usled jakog vetra odletelo je oko 400 kvadrata, odnosno dve trećine krovnog pokrivača od rebrastog lima. Polomljene su drvene grede koje su držale krov, čak je i odvaljen deo betonske konstrukcije.

Stanari zgrade na Segedinskom putu u nevolji zbog krova

Sve je to odletelo na ulicu, nešto je palo kod Ekonomskog fakulteta, nešto u dvorišta preduzeća sa druge strane puta, i prava je sreća što niko nije nastradao. Sada zgradu sa 144 stana pokriva folija zalivena bitumenom koja je u jako lošem stanju i propušta vodu na sve strane.

Stanari zgrade na Segedinskom putu u nevolji zbog krova

- Najkasnije do jeseni šteta mora da se sanira, odnosno da se zameni kompletan krov, ali na računu zgrade, koja ima zaseban račun, sada trenutno ima oko 300 hiljada dinara. Po grubim procenama za novi krov bi trebalo oko 40 hiljada evra – dodaje Drčić. - Svaki stan bi trebao da plati oko 280 evra, neki su se složili a za brojne penzionere koji tu žive to je prevelika svota. Tražili smo pomoć od grada da sanira štetu pa da mi na rate to otplaćujemo, oni su voljni da pomognu, ali nemaju fond ili neki namenski račun odakle bi se novac mogao prebaciti.

Drčić objašnjava da po članu 2. Zakona o stanovanju opštine moraju  da oforme fond koji bi sanirao ovakvu štetu na stambenim objektima.

- Nijedna opština u Srbiji taj fond još nije osnovala - ističe upravnik.

Izvor: Subotica.com
Nevreme u Subotici Nevreme u Subotici Nevreme u Subotici Nevreme u Subotici Nevreme u Subotici Nevreme u Subotici Nevreme u Subotici Nevreme u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 39
Pregleda: 16519
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.