Komentara: 4
Pregleda: 5344

Rak dojke - najčešća maligna bolest kod žena

23.10.2018. u 17:11h
Izvor: Subotica.com
Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena, a rizik da oboli ima svaka 8 do 12 žena. Povodom obeležavanja oktobra, meseca posvećenog prevenciji raka dojke, sutra će u prostorijama Crvenog krsta biti održana promotivna zdravstvena akcija pod sloganom „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“
Rak dojke - najčešća maligna bolest kod žena

Prema poslednjim podacima Registra za rak subotičkog Zavoda za javno zdravlje,  tokom 2016. godine od karcinoma dojke  obolele su 132 žene, a 49 je izgubilo životnu  bitku.  Lekari ističu da posebno zabrinjava podatak što od ukupnog broja novoobolelih do 30 odsto su žene mlađe od 50 godina.

- Prema broju umrlih žena na žalost, naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi, zbog dijagnostikovanja karcinoma dojke u kasnoj fazi. Kada se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi bolesti, primenom adekvatne terapije i kontinuiranim lečenjem može se spasiti život i unaprediti kvalitet života obolelih žena. U našoj zemlji se u momentu postavljanja dijagnoze kod dve trećine žena bolest nalazi u odmaklom stadijumu, a uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze - upozorila  je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje uz napomenu da bi svaka  žena koja primeti neku promenu na dojkama trebalo što pre da se javi lekaru - Vrlo često žene napipaju nešto, ali pošto ih ne boli ne jave se lekaru. Kada govorimo o karcinomu dojke, bol nije tipičan znak koji ide paralelno sa ovom bolešću. Vrlo često žena nema nikakav bol i nikakve znake a može da napipa neku otvrdlinu i to je znak koji ako žena primeti treba da se što hitnije javi.

Iako pravi razlog nastanaka ovog oblika karcinoma nije poznat, postoje brojni faktori rizika koji mogu uticati na pojavu bolesti. Među najvažnijim faktorima rizika su starenje, pol i genetika, na koje nije moguće uticati, ali postoje i faktori kao što su  rađanje prvog deteta posle 30. godine života, nedojenje, nepravilna ishrana i gojaznost, kao i nedovoljna fizička aktivnost, upotreba alkohola i cigareta na koje je moguće uticati. 

U otkrivanju raka dojke zlatni standard je mamografija, koja se u Opštoj bolnici sprovodi od 2013. godine u okviru Nacionalnog skrininga. Za devet meseci ove godine,  a zbog činjenice da mamograf nije radio 6 meseci, na mamografiju su  pozvane tek 904 žene,  a njih 434 je i uradilo pregled. Kod pet žena  postavljena je sumnja na patološki proces, te su upućene na dodatnu dijagnostiku u Sremsku Kamenicu.

- Mamografija je pregled, kojim dobijamo sliku cele dojke i  to je jedina metoda kojom možemo da otkrijemo karcinom dok je još u ranom stadijumu. Kod mamografije se koriste rendgenski zraci, meki zraci, koji ne prodiru duboko u tkiva. To su jako male doze zračenja i  žene zato ne bi trebalo da se boje tog pregleda - objasnila je dr Oršolja Fodor Fir, radiolog u Opštoj bolnici.

Na skrining se pozivaju žene od 50 do 69 godina starosti, a ove godine započet je drugi krug pozivanja.

Povodom obeležavanja oktobra, meseca posvećenog prevenciji raka dojke sutra će od 16. 30 časova u prostorijama Crvenog krsta na temu prevencije bolesti govoriti dr Maja Stojanović iz Doma zdravlja, dok će od 17 do 19 časova biti održana promotivna akcija pod nazivom „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“.  U okviru akcije, lekar i nutricionista Zavoda za javno zdravlje  će svim zainteresovanima meriti indeks telesne mase i određivati kompoziciju mišićne mase i masnog tkiva i davati savete o promeni načina ishrane u cilju usvajanja pravilne ishrane i zdravih ponašanja.  Lekari Doma zdravlja će svim zainteresovanim ženama pregledati dojke i dati savete o samopregledu dojki, važnosti sistematskih pregleda i skrining pregleda dojke.

U ogranku 3  Apoteke Subotica, kod Dispanzera, biće otvoreno savetovalište od 8 do 12 časova za sve obolele žene koje su na terapiji. Farmaceuti će raditi reviziju terapije, proveru neželjenih dejstava i interakcije lekova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 5344
Povezane teme

mamograf

tumor dojke

pregled dojke

rak dojke

skrining

mamografija

nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.