Komentara: 11
Pregleda: 4984

Prezentacija "Work and Travel" programa u četvrtak na Ekonomskom fakultetu

16.10.2017. u 13:08h
Sponzorisani sadržaj
U saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Subotici, organizovaće se prezentacija programa "Work and Travel", koja će se održati u četvrtak, 19. oktobra, s početkom u 18 časova, u Amfiteatru 3. Svi zainteresovani studenti su dobrodošli, a osim prezentacije, biće u prilici da čuju i iskustva kolega koji su već učestvovali na programu.
Prezentacija "Work and Travel" programa u četvrtak na Ekonomskom fakultetu

"Work and Travel" je program američke vlade, započet pre više od 50 godina, na kome su učestvovale mnoge generacije studenata iz celog sveta, kao i hiljade mladih iz Srbije. U pitanju je program kulturološke razmene, koji studentima pruža mogućnost da tokom leta žive i rade u Americi. Radni deo programa traje do četiri meseca, a dodatnih mesec dana predviđeno je za putovanja po Sjedinjenim Američkim Državama.

Na programu mogu da učestvuju redovni studenti osnovnih, master ili doktorskih studija, koji imaju između 18 i 26 godina, uz određeno znanje engleskog jezika i želju za novim iskustvima.

Studenti leto u Americi uglavnom provode u turističkim mestima, gde tokom sezone ima dosta posla, te oni koji žele da zarade više novca lako mogu pronaći i dodatni posao. Satnice se kreću od 7.5 do 15 dolara, a prekovremeni rad je dodatno plaćen, dok mnoge pozicije podrazumevaju i dobre napojnice. Od nivoa znanja engleskog jezika zavisi i posao koji će student raditi, a to su uglavnom sezonski poslovi u restoranima, hotelima, prodavnicama, zabavnim parkovima, na bazenima.

Već godinama i Subotičani učestvuju na ovom programu, a za ovogodišnju sezonu prvi put su celu proceduru oko odlaska na program završili u svom gradu. "Experience Work and Travel" je regionalna agencija, koja posluje u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a posle Novog Sada i Beograda, otvorila je kancelariju i u Subotici. Agencija posluje od 2005. godine, i sa njom je na hiljade studenata sa ovih prostora otputovalo preko okeana, steklo radno i ogromno životno iskustvo, usavršilo engleski jezik, družilo se, putovalo i vratilo se kući sa pozitivnim utiscima i uspomenama za ceo život.

Prezentacija "Work and Travel" programa u četvrtak na Ekonomskom fakultetu
Prijava na "Work and Travel" program počinje u septembru i traje do aprila ili do popunjavanja slobodnih pozicija. Agencija studentima obezbeđuje radnu ponudu, ponudu za smeštaj, potrebna dokumenta za učestvovanje na programu koje izdaje američka vlada, zdravstveno osiguranje za vreme trajanja radnog dela programa, pripremu dokumentacije za viziranje, orijentacije pred viziranje i poletanje, te potpunu podršku od trenutka prijave na program do povratka iz Amerike.

Da biste se prijavili potrebni su vam lična karta, pasoš, indeks, potvrda o studiranju i 950 dinara, koliko trenutno iznosi cena prijave, koja je tokom oktobra snižena čak 90 odsto. Nakon prijave na program, bira se lokacija i radna ponuda, tokom zime su intervjui sa poslodavcima, od aprila kreću viziranja u ambasadi, a u Ameriku se odlazi u maju i junu.

Kako bi svi studenti koji žele da učestvuju na "Work and Travel" programu mogli to sebi da priušte, agencija je obezbedila dve vrste kredita, na 12 meseci bez kamate i potrošački na do 72 meseca, uz mogućnost ranije otplate bez ikakvih penala. Mnogi iskoriste tu priliku da finansiraju program, a tokom leta zarade dovoljno novca da otplate kredit, žive četiri meseca u Americi, peti mesec putuju, kupe sebi po nešto od stvari i tehnike, a često određeni iznos novca i vrate kući.

Ponekad se "Work and Travel" program dovodi u kontekst novca, ali studenti koji su prošli kroz program kažu da ono što je zaista važno jesu iskustva, prijateljstva i uspomene, sve ono što proživiš, doživiš, upiješ, što te promeni, iz korena protrese i ojača.

- Vratila sam ‘dug’, živela sam u Americi četiri meseca, obišla sam Miami, Bahame, Los Angeles, Las Vegas, Grand Canyon, Washington DC i New York, kupila par krpica i vratila se kući bez kinte. Bez kinte, ali bogata! Bogata iskustvom, novim poznanstvima, uspomenama i novom spoznajom da ja ustvari ne znam ništa, ali mogu sve. Naučila sam da se mogu snaći u svim situacijama i na kraju sveta i da ću biti dobro - napisala je jedna studentkinja, koja je učešće na programu maksimalno iskoristila.

Prezentacija "Work and Travel" programa u četvrtak na Ekonomskom fakultetu
Neke stvari možete da uradite samo dok ste studenti, a jedna od njih je i "Work & Travel" program. Svake godine na program ode oko 4000 studenata iz Srbije, a najbolje je prijaviti se što ranije jer tada postoji najveći izbor slobodnih poslova, i takođe najveći broj rata ukoliko izaberete opciju plaćanja programa na rate, dok se u oktobru odobrava i popust na prijavu od 90 odsto.

"Work and Travel" je odlična prilika za studente koji žele da upoznaju drugačiji način života, novu kulturu, usavrše engleski jezik i steknu nezaboravno iskustvo. Ukoliko ste vi jedan od njih, iskoristite priliku u četvrtak i dođite na prezentaciju, kako biste se više informisali o samom programu, lično postavili pitanja studentima koji su ranije učestvovali i koji mogu da vam prenesu vredna iskustva i savete.

Za više informacija o "Work and Travel" programu posetite zvaničan sajt ili se obratite "Experience" agenciji putem mail-a su@experience.edu.rs, telefona 024 559 058 ili lično u ulici Korzo broj 9, gde će vas dočekati mladi ljudi koji su i sami bili na programu i koji će najbolje moći da vam predstave sve pojedinosti programa i kažu zašto je "Work and Travel" leto najbolje leto studentskih dana.

Sponzorisani sadržaj
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 4984
Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

studenti subotica

prezentacija

studenti

work & travel

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.