• Pregleda: 3372

Prezentacija "Work and Travel" programa u četvrtak na Ekonomskom fakultetu

U saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Subotici, organizovaće se prezentacija programa "Work and Travel", koja će se održati u četvrtak, 19. oktobra, s početkom u 18 časova, u Amfiteatru 3. Svi zainteresovani studenti su dobrodošli, a osim prezentacije, biće u prilici da čuju i iskustva kolega koji su već učestvovali na programu.
Prezentacija "Work and Travel" programa u četvrtak na Ekonomskom fakultetu

"Work and Travel" je program američke vlade, započet pre više od 50 godina, na kome su učestvovale mnoge generacije studenata iz celog sveta, kao i hiljade mladih iz Srbije. U pitanju je program kulturološke razmene, koji studentima pruža mogućnost da tokom leta žive i rade u Americi. Radni deo programa traje do četiri meseca, a dodatnih mesec dana predviđeno je za putovanja po Sjedinjenim Američkim Državama.

Na programu mogu da učestvuju redovni studenti osnovnih, master ili doktorskih studija, koji imaju između 18 i 26 godina, uz određeno znanje engleskog jezika i želju za novim iskustvima.

Studenti leto u Americi uglavnom provode u turističkim mestima, gde tokom sezone ima dosta posla, te oni koji žele da zarade više novca lako mogu pronaći i dodatni posao. Satnice se kreću od 7.5 do 15 dolara, a prekovremeni rad je dodatno plaćen, dok mnoge pozicije podrazumevaju i dobre napojnice. Od nivoa znanja engleskog jezika zavisi i posao koji će student raditi, a to su uglavnom sezonski poslovi u restoranima, hotelima, prodavnicama, zabavnim parkovima, na bazenima.

Već godinama i Subotičani učestvuju na ovom programu, a za ovogodišnju sezonu prvi put su celu proceduru oko odlaska na program završili u svom gradu. "Experience Work and Travel" je regionalna agencija, koja posluje u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a posle Novog Sada i Beograda, otvorila je kancelariju i u Subotici. Agencija posluje od 2005. godine, i sa njom je na hiljade studenata sa ovih prostora otputovalo preko okeana, steklo radno i ogromno životno iskustvo, usavršilo engleski jezik, družilo se, putovalo i vratilo se kući sa pozitivnim utiscima i uspomenama za ceo život.


Prijava na "Work and Travel" program počinje u septembru i traje do aprila ili do popunjavanja slobodnih pozicija. Agencija studentima obezbeđuje radnu ponudu, ponudu za smeštaj, potrebna dokumenta za učestvovanje na programu koje izdaje američka vlada, zdravstveno osiguranje za vreme trajanja radnog dela programa, pripremu dokumentacije za viziranje, orijentacije pred viziranje i poletanje, te potpunu podršku od trenutka prijave na program do povratka iz Amerike.

Da biste se prijavili potrebni su vam lična karta, pasoš, indeks, potvrda o studiranju i 950 dinara, koliko trenutno iznosi cena prijave, koja je tokom oktobra snižena čak 90 odsto. Nakon prijave na program, bira se lokacija i radna ponuda, tokom zime su intervjui sa poslodavcima, od aprila kreću viziranja u ambasadi, a u Ameriku se odlazi u maju i junu.

Kako bi svi studenti koji žele da učestvuju na "Work and Travel" programu mogli to sebi da priušte, agencija je obezbedila dve vrste kredita, na 12 meseci bez kamate i potrošački na do 72 meseca, uz mogućnost ranije otplate bez ikakvih penala. Mnogi iskoriste tu priliku da finansiraju program, a tokom leta zarade dovoljno novca da otplate kredit, žive četiri meseca u Americi, peti mesec putuju, kupe sebi po nešto od stvari i tehnike, a često određeni iznos novca i vrate kući.

Ponekad se "Work and Travel" program dovodi u kontekst novca, ali studenti koji su prošli kroz program kažu da ono što je zaista važno jesu iskustva, prijateljstva i uspomene, sve ono što proživiš, doživiš, upiješ, što te promeni, iz korena protrese i ojača.

- Vratila sam ‘dug’, živela sam u Americi četiri meseca, obišla sam Miami, Bahame, Los Angeles, Las Vegas, Grand Canyon, Washington DC i New York, kupila par krpica i vratila se kući bez kinte. Bez kinte, ali bogata! Bogata iskustvom, novim poznanstvima, uspomenama i novom spoznajom da ja ustvari ne znam ništa, ali mogu sve. Naučila sam da se mogu snaći u svim situacijama i na kraju sveta i da ću biti dobro - napisala je jedna studentkinja, koja je učešće na programu maksimalno iskoristila.


Neke stvari možete da uradite samo dok ste studenti, a jedna od njih je i "Work & Travel" program. Svake godine na program ode oko 4000 studenata iz Srbije, a najbolje je prijaviti se što ranije jer tada postoji najveći izbor slobodnih poslova, i takođe najveći broj rata ukoliko izaberete opciju plaćanja programa na rate, dok se u oktobru odobrava i popust na prijavu od 90 odsto.

"Work and Travel" je odlična prilika za studente koji žele da upoznaju drugačiji način života, novu kulturu, usavrše engleski jezik i steknu nezaboravno iskustvo. Ukoliko ste vi jedan od njih, iskoristite priliku u četvrtak i dođite na prezentaciju, kako biste se više informisali o samom programu, lično postavili pitanja studentima koji su ranije učestvovali i koji mogu da vam prenesu vredna iskustva i savete.

Za više informacija o "Work and Travel" programu posetite zvaničan sajt ili se obratite "Experience" agenciji putem mail-a , telefona 024 559 058 ili lično u ulici Korzo broj 9, gde će vas dočekati mladi ljudi koji su i sami bili na programu i koji će najbolje moći da vam predstave sve pojedinosti programa i kažu zašto je "Work and Travel" leto najbolje leto studentskih dana.

SPONZORISANI SADRŽAJ

povezane teme

11
AlwaysUltra Odgovori
Ako je motiv zarada - o njoj nema govora . Odnosno - od tamošnjeg minimalca teško da će bilo šta da se uštedi.
Poenta je zapravo obići Ameriku (što se od našeg afričkog standarda nikada ne bi moglo) i taj obilazak finansirati obavljanjem poslova koje Amerikanci ne žele da rade.
Ako ste u ranim dvadesetim godinama života to može biti lepa avantura i neka uspomena. Uostalom - sam naziv programa i ne obećava bilo šta drugo osim ''Radi i putuj'' ...
Misko Odgovori
Odliv mozgova se nastavlja, a ovo je samo propaganda.
Bio video Odgovori
Ne moze se mladima objasniti da je poenta programa radi i putuj, a nasi samo rade.
Peru sudove i ciste sobe jer im je samo zarada u glavi.I posle se vrate razocarani.
Izuzeci su konobari koji zbog baksisa nesto i zarade.
Inace prve dve nedelje skoro necete raditi a to je period koji niko ne uzima u obzir kada pravi racunicu.
Dakle, sto se novca tice, ide "dva koraka nazad i jedan napred".
Ako vam je do para nadjite nesto sezonski blize ili u svom gradu, klubu ili frekventnijem kaficu.
Za 4 meseca cete zaraditi slicnu sumu, a bicete kuci.
Ako nesto vredi onda je to internship program
Lepo :) Odgovori
Dobra prilika za jedan nezaboravan provod, da se vidi ostatak američkog sna.
drapo Odgovori
@ ALWAYSULTRA
Vidimo da se u sve "razumeš" politiku, sport ,ekonomsku situaciju , aktuelne probleme a sam si rekao da si primalac socijalne pomoći !? Pa kad si tako pametan što ne radiš nešto pametno i korisno ??? Inače, i moj sin je preko "WORK & TRAVEL"otišao u Ameriku, pošteno odradio. pošteno su mu platili, video sveta tako da to nije šarena laža nego put koj samo najhrabriji i najodvažniji mogu da ostvare !!! A ovo ovde ga uvek čeka, ako odluči da se jednog dana vrati...
panonski čamac
Vratiće se, osim ako ne ostane tamo na crno. Work & Travel program nije radna dozvola na neograničeno.
AlwaysUltra
Drapo

Naravno da vidite - ja bilo šta od toga kod vas nikada ne vidim.

Toliko sam godinama pisao o sebi i svojoj situaciji da smatram da nema potrebe , a ni koristi ponavljati svoj cv nekome ko će ga samo zloupotrebljavati u svrhe maskiranja svoje inferiornosti - kako ljudske tako i one intelektualne.

''Najhrabriji i najodvažniji'' ... nemojte nas zasmejavat epskim superlativima / kao da idu u središte zemlje ili u srce prašume - idu na gotove programe da zarade džeparac od kojeg finansiraju obilazak USA. To je sve .
drapo Odgovori
@ BIO VIDEO
Ti si nesposoban neradnik koji nigde neće uspeti !!! Samo se žališ i očekuješ pomoć !!! Imam dvoje dece, oboje su otišli u beli svet i oboje uspeli a znam još puno, puno takvih koji su se snašli !!! Ustvari, neznam nikoga ko se nije snašao !!!
Pametnjaković Odgovori
"Radni deo programa traje do četiri meseca, a dodatnih mesec dana predviđeno je za putovanja po Sjedinjenim Američkim Državama."

Suština svega je da na kraju programa, onaj novac koji zaradite u radnom delu koji traje četiri meseca, potrošite za mesec dana putovanja po SAD-u.
Na kraju vam ostane samo koji cent viška u džepu, avionska karta da stignete nazad kući u Srbiju i ništa više od materijalnih stvari.
Jedino ako ste u međuvremenu nešto sitno kupili sebi i neki poklončić svojim najbližima.
Od nematerijalnih stvari ostaju vam sećanja na dobre i loše avanture, ostaje vam stečeno iskustvo, eventualna sklopljena prijateljstva i sećanja na ove delom radom ispunjene teške dane i one lepše dane ispunjena putovanjima i upoznavanjem SAD-a.
Usavršavanje engleskog jezika je takođe pozitivna stvar za one koji engleski jezik samo slabije govore.
Pametnjaković Odgovori
Dobro poznavanje i korišćenje engleskog jezika je velika prednost.
Onaj ko engleski jezik dobro govori, može da dobije lakši posao, može da dobije posao gde se radi sa ljudima.
Recimo, u nekom restoranu, neko ko veoma dobro govori engleski jezik, još ako je ženskog pola, a još je i prijatne spoljašnjosti i izgleda, i ako je zgodna i ljubazna, može dobiti posao takav da bude ona ta osoba koja je lepo i svečano obučena, a koja će goste restorana sačekivati na ulazu restorana i pratiti ih do stola i tamo malo komunicirati sa njima u vezi ponude restorana.
Sad ja ne kažem da je to lak posao, ali je lakše i interesantnije to raditi nego kad engleski jezik jako slabo govorite, pa vas sahrane u hotelsko-restoranskom vešeraju i tamo perete, peglate do besvesti, spremate hotelske sobe na visoku normu i po nekom expresnom tempu ili vas rasporede tamo gde se peru sudovi od jutra do sutra.
Realan Odgovori
U kapitalizmu je sve sračunato. Takav je i ovaj "program" ili "projekat", kako god ga nazvali. Uzmu vas, iskoriste i puste niz vodu. Od svega vam ostanu uspomene na "američke vrednosti" koje su spram vrednosti ostalih nacija i kultura nula. To će vam reći svaki Amerikanac koji nije deo sistema koji sam sebe propagira.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.