Komentara: 0
Pregleda: 1941
Foto

Predstava "Poslednje devojčice" 29. decembra u pozorištu "Kostolanji Deže"

21.12.2021. u 13:36h
Izvor: Subotica.com
Premijera predstave "Poslednje devojčice", po tekstu Maje Pelević i u režiji Kokana Mladenovića, igraće se u sredu, 29. decembra, od 19.30 časova u pozorištu "Kostolanji Deže". Komad tematizuje kapitalizam, koji je uspeo do te mere da prodre u sve sfere ljudskog života, da napravi proft od naših želja, nada, emocija, ponašanja i ljubavi, pa čak i roditeljstva.
Predstava "Poslednje devojčice" 29. decembra u pozorištu "Kostolanji Deže"

Radosti posedovanja su se proširile u naše najdublje biološke i emocionalne sfere, poput materinstva, a upravo je to ono što je ženu oduvek određivalo i šta se od nje očekivalo. Žena se i danas ne smatra vrednom ako nije majka, pa je samim tim spremna na sve da bi se u toj ulozi ostvarila, što je idealno polazište za pretvaranje ove želje u robu. Po rečima reditelja Kokana Mladenovića, predstavlja postavlja neka od najvažnijih pitanja našeg života, a ono što mu je posebno bilo interesantno, jeste stavljanje ovog teksta u formu moderne scenske opere po muzici Irene Popović Dragović.

- Pozorište "Kostolanji Deže" je već dugo vremena moje omiljeno mesto za istraživanje pozorišta. Uostalom, ovaj teatar i postoji da bi se u njemu istraživale neke nove pozorišne forme, novi pozorišni jezik i uvek je sa ovim ljudima zadovoljstvo da se čovek igra pozorišta. Verujem da će ovog puta, taj rezultat našeg igranja pozorišta, biti jako pozorišno važan i jako zanimljiv publici za gledanje - kazao je Mladenović.

Predstava "Poslednje devojčice" 29. decembra u pozorištu "Kostolanji Deže"Tekst za predstavu je napisala Maja Pelević, koja je objasnila da je nastao upravo iz jednog razgovora sa Mladenovićem na početku pandemije virusa kovid-19, kada su sasvim slučajno naišli na vrlo potresan prizor iz klinike za veštačku oplodnju i surogat roditeljstvo u Ukrajini.

- To je bila slika beba u kolevkama koje se nalaze u toj klinici, a koje su nastale od surogat majki i koje treba da 'preuzmu' njihovi roditelji. Obraćao se direktor, koji je rekao da zbog lokdauna roditelji, koji su uglavnom bogati parovi iz Zapadne Evrope i Amerike, ne mogu da dođu po svoje bebe. Nije baš rekao robu, ali je na taj način tretirao tu decu i ta slika je nama bila polazište za pisanje ovog komada - objasnila je Pelević. - To da su deca roba, to nije ništa neuobičajeno u današnjem svetu u kome se čini da je sve postalo roba. Polazeći od toga da savremeni kapitalizam sve više uzima i koristi sve delove našeg života, naše emocije i ponašanja, nadzire nas i polako ni sami više ne znamo kako funkcionišemo u odnosu na to kako nas sistem oblikuje, to je bilo polazište za tretiranje svih nejednakosti na svetu, počev od prve nejedankosti koja je potekla i pre kapitalizma, a to je nejednakost među polovima.

Predstava "Poslednje devojčice" 29. decembra u pozorištu "Kostolanji Deže"Kako je dodala, kompletna eksploatacija koja se danas odvija na Zemlji, može se gledati kroz kompletnu eksploataciju žene i ženskog tela, te da se iz onoga kako danas vidimo uništavanje planete, jasno može videti da planetu nije uništila žena, već beli heteroseksualni muškarac.

- Ipak, ovaj komad ima srećan kraj, a to nije totalno istrebljenje muškaraca, već istrebljenje tog muškog principa na dominantne i submisivne, na one koji vladaju i one nad kojima se vlada, na eksploatisane i one koji eksploatišu. Ako želimo da govorimo o svetu jednakosti, moramo zapravo da govorimo o jednakosti i to treba da se dešava na svim poljima, a treba da krenemo od nas samih - kazala je Pelević.

Predstava "Poslednje devojčice" 29. decembra u pozorištu "Kostolanji Deže"Glumačku ekipu predstave čine David Buboš, Nikoleta Grgić, Gabor Mesaroš, Andrea Verebeš, Timea Filep i Boris Kučov, koji je rekao da publiku očekuje veoma zanimljiva predstava.

- Pored toga što se bavi veoma bitnim i dosta teškim temama, kao što su tretiranje dece kao robe, kapitalizam i jednakost među polovima, biće jako zanimljiva, šarena i uzbudljiva predstava, koju će sve vreme pratiti muzika i nadamo se da će publika u njoj uživati - rekao je Kučov.

Predstava "Poslednje devojčice" 29. decembra u pozorištu "Kostolanji Deže"Prva repriza predstave "Poslednje devojčice" biće na repertoaru pozorišta "Kostolanji Deže" 16. januara, takođe od 19.30 časova.

Izvor: Subotica.com
Najava premijere predstave "Poslednje devojčice" Najava premijere predstave "Poslednje devojčice" Najava premijere predstave "Poslednje devojčice" Najava premijere predstave "Poslednje devojčice" Najava premijere predstave "Poslednje devojčice" Najava premijere predstave "Poslednje devojčice" Najava premijere predstave "Poslednje devojčice" Najava premijere predstave "Poslednje devojčice"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1941
Povezane teme

predstava u pozorištu

pozorište kostolanji deže

pozorišna predstava

premijera predstave

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.