Komentara: 32
Pregleda: 4373
Foto

Odata počast oslobodiocima Subotice

14.11.2018. u 03:46h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na Spomen ploču na Železničkoj stanici i Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje na Puškinovom trgu, obeleženo je tačno 100 godina od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu.
Odata počast oslobodiocima Subotice

Na jučerašnji dan, 13. novembar 1918. godine, tačno u 10.15 časova, srpska vojska, predvođena potpukovnikom Antom Živulovićem i majorom Mihajlom Bodijem, vozom je stigla na Železničku stanicu i donela vest o kraju Velikog rata. Vek kasnije, u isti čas, položeni su venci, kako bi se odala počast onima koji su otvorili novu stranicu u istoriji grada.

Odata počast oslobodiocima Subotice

- Nakon sto godina sve više uviđamo značaj tog datuma i značaj žrtava koje su podneli naši stari, da bismo mi danas uživali u blagodeti i slobodi, koja je najveća tekovina čovečanstva - poručio je na Železničkoj stanici, Milan Vukelić, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.

Počast borcima palim za slobodu, polaganjem venaca, odali su gradonačelnik, Bogdan Laban, članovi nekoliko gradskih organizacija i udruženja, kao i brojni građani. Venac je položio i  Radoje Krstajić, sin Milića Krstajića, koji je učestvovao u Balkanskim ratovima, kao i Prvom svetskom ratu, iz kog je poneo pet odlikovanja.

Odata počast oslobodiocima Subotice

- Otac mi je bio učesnik Prvog svetskog rata, sve do 1918. godine, tada je u borbi sa Austrougarskom sa još 100 dobrovoljaca zarobljen. Služio je mađarskim vlastima,  a kako je radio poljoprivredne radove, uspeo je da preživi rat - priča Radoje Krstajić.

Pobedničku vojsku u Subotici, tog 13. novembra, dočekali su predstavnici Bunjevačko-srpskog narodnog odbora, a dvanaest dana kasnije, 25. novembra 1918. godine, odlukom Velike narodne skupštine o prisajedinjenu Bačke, Baranje i Banata, Subotica je zvanično postala deo Kraljevine Srbije.

Odata počast oslobodiocima Subotice

Izvor: Subotica.com

Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima

Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima
Pogledaj ostale fotografije

Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice

Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 32
Pregleda: 4373
Povezane teme

oslobođenje grada subotice

polaganje venaca

puškinov trg

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.