Komentara: 6
Pregleda: 3059

Podržano 30 projekata iz oblasti zaštite životne sredine

15.06.2021. u 15:20h
Izvor: Subotica.com
Nakon sprovedenog konkursa, Grad Subotica je podržao 30 projekata iz oblasti zaštite životne sredine koji će se, kroz razne aktivnosti, baviti vrlo važnim temama iz ekologije, energetskom efikasnošću, upravljanjem otpadom, zagađenjem vazduha, te upoznavanjem i očuvanjem okruženja i prirodnih lepota Subotice.
Podržano 30 projekata iz oblasti zaštite životne sredine

Panel diskusija, kratak dokumentarni film o Regionalnoj deponiji i studijska poseta istoj, te izrada informativno-edukativnog lifleta, samo su neke od aktivnosti koje su predviđene projektom "Smanjimo količinu otpada i čuvajmo Suboticu, zajedno!" Udruženja "Terras", koji je ove godine podržan na konkursu. Kako objašnjava Maja Janković, master ekolog i odgovorno lice projekta, cilj je da se ovim aktivnostima smanji otpad u subotičkom regionu, kao i da se češće spominje kao tema, budući da je otpad postao veliki problem današnjice, pogotovo u oblasti zaštite životne sredine.

- Ovim projektom želimo da utičemo i podignemo svest stanovništva, pre svega Subotičana, o važnosti pravilnog  upravljanja otpadom, ali i da možda malo ubrzamo neke procese koji se dugo očekuju, poput plavih i zelenih kanti za mokri i suvi otpad. Kroz panel diskusiju, kojoj će prisustvovati predstavnici ministarstva, lokalne samouprave, Regionalne deponije, mesnih zajednica, upravnika zgrada, govorićemo o svim strateškim planovima koji su do sada usvojeni, šta je urađeno, šta je u planu, a šta nije, zašto i kada će biti. Diskusija će se održati 20. jula, u okviru programa "Eko-dox" na Festivalu evropskog filma Palić, dok će u Art bioskopu biti prikazan film o Regionalnoj deponiji, za koju ćemo organizovati i posetu. Osmislili smo i informativno-edukativni liflet koji će biti lako razumljiv svima, bez obzira na starosnu i obrazovnu strukturu, u kojem je objašnjeno šta je otpad, kako treba da se skladišti, šta su beneficije reciklaže i kompostiranja, ali i šta su loše strane nepravilnog odlaganja otpada - objasnila je Janković.

Podržano 30 projekata iz oblasti zaštite životne sredinePartner na projektu je i Otvoreni univerzitet Subotica, a kako ističe Snježana Mitrović, posebno raduje što je lokalna samouprava raspisala konkurs nakon pet godina pauze, što ukazuje da je došlo do promene klime po pitanju zaštite životne sredine na nivou grada i države.

- Drago nam je i što se Regionalna deponija odazvala pozivu da učestvuje u projektu, jer nam je  želja da građanima zapravo približimo dokumenta, odnosno lokalni i regionalni plan upravljanja otpadom, a pre nekog vremena je i usvojena Odluka na Skupštini grada i da objasnimo građanima o čemu se tu radi. Dakle, cilj je da kroz ove aktivnosti građane pripremimo, mada naše iskustvo pokazuje da su oni već spremni i zapravo čekaju primenu tog plana. Često nas pitaju gde mogu da odlože baterije, da li neko otkupljuje staklo, tekstil i to su informacije koje nedostaju, a koje će na ovaj način moći da dobiju - kazala je Mitrović.

Podržano 30 projekata iz oblasti zaštite životne sredineNa konkurs, koji je Grad Subotica raspisao u aprilu ove godine, prijavila su se ukupno 33 projekta, od kojih je 30 podržano, a za njihovu realizaciju je izdvojeno ukupno 2,5 miliona dinara, od kojih je udruženjima dodeljeno od 50 do 150 hiljada dinara. Kompletan spisak projekata koji su dobili sredstva, možete pogledati na ovom linku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3059
Povezane teme

terras

zaštita životne sredine

očuvanje životne sredine

životna sredina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.