Komentara: 16
Pregleda: 15756
Foto

Počela vakcinacija "Pentaximom"

12.01.2015. u 16:01h
Izvor: Subotica.com
Novi Pravilnik o imunizaciji je stupio na snagu 01.1.2015. godine. U Domu zdravlja u Subotici, odnosno Dečjem dispanzeru počinje da se primenjuje od danas.
Počela vakcinacija "Pentaximom"

“U Dom zdravlja su stigle petovalentne vakcine Pentaxim. Međutim, prema Pravilniku nemaju sva deca pravo na Pentaxim vakcine, odnosno deca koja navršavaju dva meseca života 01.1.2015. godine se vakcinišu ovom kombinovanom petovalentnom vakcinom, kao i ona deca kod kojih nije izvršena primo vakcinacija zato što imaju dokumentovane kontraindikacije za otpočinjanje primo vakcine prema određenom uzrastu za kalendar vakcinacije.

Navedeno znači da deca koja su rođena nakon 01.11.2014. imaju pravo na vakcinaciju petovalentnom vakcinom, sva ostala deca koja su započela vakcinaciju petovalentnom vakcinom i primila su prvu ili drugu dozu vakcine neće ulaziti u ove kategorije, roditelji će morati da kupe vakcine, ili da decu vakcinišu starim vakcinama“,  saopštila je PR Doma zdravlja  Mihaela Budimski na konferenciji za novinare koja je bila održana danas u Dečjem dispanzeru.

Počela vakcinacija "Pentaximom"

Nešto više o vakcinama rekla nam je doktorica Tatjana Ilić:

“Pentaxim je vakcina koja štiti od difterije, tetanusa, velikog kašlja (pertusisa), hemofilus influence B(HIB) i dečje paralize. Do sada je ta vakcinacija izgledala tako da je dete dobijalo dva uboda i pilo je dve kapi vakcine. Daleko je komfornije sve dati jednim ubodom, zatim prednost petovalentne vakcine je da je ona i inaktivisana, to nisu živi oslabljeni uzročnici bolesti, nego su inaktivisani, ne mogu da izazovu vakcinalnu bolest, oslabljene su neželjene reakcije, dete nema temperaturu, bol, otok, razdražljivost, što je moglo da prati oslabljene vakcine.

Vakcina se daje tri puta u prvoj godini, u razmacima od mesec i po dana. Država je odredila da će ta tri davanja  biti petovalentnom vakcinom. Međutim, revakcinacija koja se radi godinu dana nakon treće doze, obično sa godinu i po dana, radiće se starom vakcinom. Sa godinu i po dana deca će i dalje primati Torlakovu vakcinu, ako roditelji budu želeli da revakcinacija bude sa Pentaksim vakcinom, moraće da je kupe“,  saznali smo od pedijatra dr Tatjane Ilić.

Dom zdravlja je dobio 180 doza vakcina, koje će biti dovoljne za mesec dana. S obzirom da je u poslednjih godinu dana često bila nestašica petovalentnih vakcina, nametalo se pitanje šta će se dogoditi kada se potroši ovih 180 vakcina.

„Momentalno vakcine ne mogu da se kupe u apotekama možda zato što je Fond preuzeo tu količinu vakcina koju su uvoznici isplanirali. Nadamo se da će snabdevanje biti kontinuirano, da će na vreme da nam šalju nove doze vakcina. Ako ne budemo dobili vakcine, ne možemo roditeljima reći da kupe vakcinu kada oni imaju pravo o teretu Fonda da vakcinišu dete. Moraće se sačekati isporuka vakcina“, rekla je doktorica Tatjana Ilić.

- Naravno, svakog roditelja plaši da li postoje neke opasnosti u slušaju da se dete ne vakciniše na vreme. Da li se može “zakasniti” sa određenom vakcinom?

„Volimo imunizaciju da završimo u predviđenom roku, ali povećavanje razmaka između dve doze vakcine samo pojačava dejstvo vakcine. Nikada detetu neće smetati ako je umesto dva meseca, sačekalo tri meseca, čak će reakcija na vakcinu biti bolja, ali mi volimo da do nekog trenutka, kada će možda krenuti u kolektiv kompletiramo, odnosno završimo imunizaciju. Postoje planirani termini za vakcinu, ali ako se razmak poveća, nije nikakav problem“, saopštila je pedijatar dr Tatjana Ilić.

Izvor: Subotica.com
Konferencija za novinare u Domu zdravlja Konferencija za novinare u Domu zdravlja Konferencija za novinare u Domu zdravlja Konferencija za novinare u Domu zdravlja Konferencija za novinare u Domu zdravlja Konferencija za novinare u Domu zdravlja Konferencija za novinare u Domu zdravlja Konferencija za novinare u Domu zdravlja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 15756
Povezane teme

dom zdravlja subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.