Komentara: 0
Pregleda: 1452

Otvaranje izložbe "Amuse me" u subotu u Savremenoj galeriji

23.03.2018. u 12:02h
Izvor: Subotica.com
Izložba "Amuse me" autorke Ivane Ivković, otvoriće se sutra, 24. marta, u Savremenoj galeriji Subotica, s početkom u 19 časova. Izložbu čini nekoliko različitih site-specific radova, koje međusobno povezuje ista polazišna tačka i tema postavke, a to je istorija palate Rajhl, kuće u kojoj se nalazi Savremena galerija.
Otvaranje izložbe "Amuse me" u subotu u Savremenoj galeriji

Palata Rajhl je jedno da najvažnijih i najinteresantnijih ostvarenja mađarske varijante secesije i životno delo poznatog arhitekte Ferenca Rajhla, koji ju je projektovao kao svoju porodičnu kuću i radni biro. Sagrađena 1904. godine, zaštićeni je spomenik kulture našeg grada, a nakon različitih smena vlasnika i istorijsko-političkih turbulencija, od 1968. pripada Savremenoj galeriji Subotica.

Izložba "Amuse me", autorke Ivane Ivanković, predstavlja umetnički osvrt na skriveni deo istorije kuće, tajne pasaže i prostorije, te kuća postaje metafora za unutrašnji život pojedinca i ljudsku psihu koja je nedokučiva, misteriozna i puna tajnih prolaza.

- Intrigu iz života palate čini zanimljiv podatak o postojanju izvesnog tajnog prolaza. Prema verovanjima, ovaj hodnik vodio je do susedne kuće u kojoj je živela ljubavnica Ferenca Rajhla. Skriveni deo istorije palate direktna je inspiracija postavke "Amuse me", dok nas nevidljivi pasaži, kroz nedokučivost i misterioznost koju sa sobom nose, uvode u doživljaj čitavog prostora kao metafore unutrašnjeg života pojedinca i ljudske psihe - navode iz Savremene galerije Subotica.

Izložbu prati i ilustrovani katalog sa tekstom Nele Tonković, istoričarke umetnosti i kustoskinje izložbe, dok je autor vizuelnog identiteta izložbe i dizajna kataloga Saša Tkačenko. Zbog ambijentalnog karaktera postavke "Amuse me", katalog će biti objavljen tokom trajanja izložbe, a takođe će se organizovati i prateći programi i radionice, koji će biti blagovremeno najavljeni, kako na sajtu, tako i na zvaničnoj  fejsbuk stranici Savremene galerije Subotica.

Izložba će biti otvorena sutra, 24. martsa, s početkom u 19 časova, a sugrađani će imati priliku da je pogledaju sve do 5. maja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 dana
Komentara: 0
Pregleda: 1452
Povezane teme

izložba

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.