• Pregleda: 4784

Opasnost od ptičjeg gripa

Zbog objektivne i realna opasnosti od širenja ptičjeg gripa na teritoriji naše zemlje, pre svega na području Severnobačkog i Zapadnobačkog okruga, na snazi su mere za suzbijanje bolesti koje je preporučila Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Opasnost od ptičjeg gripa

U Severnobačkog okrugu juče je održan sastanak operativnog tima Okružnog štaba za vanredne situacije, na kome su dogovorene mere ukoliko se pojavi slučaj avijarne influence.

- Svi organi su pripremljeni. Postoje mere koje će Uprava za veterinu sprovoditi putem republičkog inspektora za veterinu a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Vojskom Republike Srbije i lokalnim samoupravama – objašnjava Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga. - Bolest nije opasna za ljude, već za ptice i pernate životinje. Ukoliko se pojavi i ukoliko bude moralo da dođe do uništenja pernate živine, nastalu ekonomsku štetu gazdinstvima i pravnim subjektima u celosti će nadoknaditi Ministarstvo poljoprivrede, putem Uprave za veterinu.

Prvi slučajevi ptičjig gripa tipa H5N8 u Mađarskoj zabeleženi su početkom novembra, a do sada je uništeno oko 80.000 zaraženih pataka, gusaka i ćuraka.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Овца за шишање Odgovori
Какви смо, нас ће и овај птичији да заобиђе!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.