Komentara: 2
Pregleda: 7367
Video
Foto

Oni dolaze: Pavle Zvekić, učenik Srednje Muzičke škole

01.11.2017. u 12:50h
Izvor: Subotica.com
U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Pavlu Zvekiću, učeniku Srednje Muzičke škole Subotica.
Oni dolaze: Pavle Zvekić, učenik Srednje Muzičke škole

Iako je tek u drugom razredu Srednje Muzičke škole, za Pavla Zvekića profesori i svi drugi koji ga slušaju kažu da je prekaljeni muzičar. Iza sebe ima mnogobrojne autorske kompozicije i nastupe na festivalima i takmičenjima, sa kojih se uglavnom vraća sa osvojenim priznanjima.

Klavir je počeo da svira sa sedam godina, kada je profesorica Kiš Aniko, kod koje je pohađao privatne časove, prepoznala njegov nesvakidašnji talenat.

Oni dolaze: Pavle Zvekić, učenik Srednje Muzičke škole

- Počeo sam da joj donosim autorsku muziku i kada je videla o čemu se radi, podstakla me je da ne idemo po zvaničnom programu, nego da radimo na mojim autorskim delima. Ona je jedan od glavnih razloga za sve što sam u muzici postigao – seća se Pavle početaka. - Potom sam krenuo u Muzičku školu, preskočio dva pripremna i odmah krenuo u prvi razred. Do kraja osnovne škole, koju sam yavršio kao đak generacije, bio sam u klasi profesorice Biro-Tirjung Ildiko. Međutim, u petom razredu sam se zainteresovao za džez klavir pa sam vanredno krenuo kod profesora Ivana Varge. Posle toga definitivno odlučujem da pohađam džez klavir u njegovoj praksi a paralelno sa tim i dizajn zvuka, kao kompromis jer su najbliži smeru kompozicija kojim želim da se bavim.

Svo vreme školovanja Pavle profesore ostavlja bez daha svojim autorskim kompozicijama.

Oni dolaze: Pavle Zvekić, učenik Srednje Muzičke škole

- Tome mi je mnogo pomogla letnja radionica u Novom Sadu koja se fokusira na modernu klasičnu muziku, a koju drži profesorica Branka Pavlić. Ona mi je otvorila uši kako da slušam neke stvari u muzici i podsvesno sam počeo da ubacujem to što sam tamo naučio. Tu je i Armond Mesaroš, kod koga učim gitaru, podstakao me je da guram tu svoju autorsku priču – ističe Pavle. - Inspiracija su mi svakodnevne životne situacije koje utiču na mene. Sednem za klavir a nikad nemam gotovu muzičku ideju u glavi, već nosim u sebi određena raspoloženja i improvizujem. Kada mi se svidi neka fraza koju sam odsvirao, ponovim je i tako počinje autorska kompozicija. Često je to u početku vrlo repetativna muzika, a kasnije može da se razvije. Primera radi, nova pesma se zove „Winter with her“, što dovoljno goovori šta mi je trenutno inspiracija. Imao sam sreću da su me svi profesori savetovali da sledim neki svoj unutrašnji osećaj za muziku, da se ne plašim da kreiram svoju autorsku muziku, da ne razmišljam konzervativno, nego da budem otvoren.

Oni dolaze: Pavle Zvekić, učenik Srednje Muzičke škole

Drugarstvo i ljubav prema muzici spojila je Pavla i njegove drugare Luku Malka i Olgu Čegar da pre nekoliko godina osnuju najmlađi subotički bend „Time breakers“. A u avgustu prošle godine Pavle je osnovao drugi bend, džez sekstet „Iz principa“, čiji je prvi autorski album trenutno u procesu „miksa“, odnosno produkcijskom dorađivanju.

- Bend je osnovan u cilju da nastupimo na džez festivalu „Jazzik“ i nismo ni očekivali da ćemo nastaviti da sviramo zajedno, a eto, već godinu i dva meseca postojimo. U bendu smo svi kompozotori, jedni drugima pomažemo, mada nikada ne menjamo nečiju ideju, već numere malo dovodimo u red i to je jedan zanimljiv i kreativan proces – smejući se dodaje Pavle i ističe da im veliku podršku pruža Muzička škola. - Na živim svirkama sa bendom nemam tremu, jer između nas postoji jaka međusobna muzička konekcija i uigrani smo. A i sam džez je takav. On nam kaže da se ne plašimo grešaka, jer greške ne postoje i u njemu se insistira na svesnom sviranju, da se uvek zna šta se svira. Zato me ne parališu greške, malo se uznemirim ali sam razvio tu mogućnost da i svoje autorske kompozicije malo improvizujem. Kada uđem na ispit i kada su tu profesori, onda je malo drugačije, tu ne mogu ništa da isfoliram, tako je kako je, oni čuju i vide sve.

Pavle ne krije da najveći deo dana provodi u Muzičkoj školi, ali da mu to nimalo ne smeta.

- U jednom trenutku mislio da život dolazi iz muzike, ali sad vidim da muzika dolazi iz života i zato uživam u raspustima. Voleo bih da se bavim komponovanjem primenjene muzike za filmove i predstave, ali i generalno klasične muzike – zaključuje mladi umetnik.

Oni dolaze: Pavle Zvekić, učenik Srednje Muzičke škole

USPESI

  • Četvrto takmičenje „Kornelije“ - 2.nagrada za kompoziciju
  • 13. Međunarodno takmičenje „Donne in musica“ 2016. - 1. nagrada za klavir
  • Festival mladih pijanista 2016. - 2. nagrada
  • Međunarodno takmičenje klavira – Muzički trenuci“ 2016. - 1. nagrada
  • Međunarodno takmičenje džez klavir 2017. - 1. nagrada
  • Međunarodno takmičenje džez muzike 2017. - bend „Iz principa“ 1. nagrada

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 7367
Povezane teme

muzička škola

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.