Komentara: 2
Pregleda: 3780

Oni dolaze: Mila Milović, đak generacije OŠ "Kizur Ištvan"

16.08.2017. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Mili Milović, đaku generacije OŠ "Kizur Ištvan".
Oni dolaze: Mila Milović, đak generacije OŠ "Kizur Ištvan"

U plejadi sjajnih učenika koje je iznjedirla i za dalje školovanje pripremila OŠ „Kizur Ištvan“ je i Mila Milović, vukovac i đak generacije.

Mila je jedna od retkih devojčica kojoj matematika nije bauk i omraženi predmet. Naprotiv, svake godine je osvajala nagrade iz ovog, ali i mnogih drugih predmeta, a verujemo da će tim putem nastaviti i u predstojećim gimnazijskim danima.

- Verujte, nije matematika toliko teška koliko ljudi misle, mora da se vežba i razmišlja, ali to ništa nije nesavladivo – ubeđuje nas nasmejana devojčica. - Više naginjem ka prirodnim naukama, ali volim da radim i srpski i engleski jezik, pa i istoriju. Stalno idem na takmičenja, a ako bih morala neko da izdvojim, to je republičko takmičenje iz hemije, sa koga, iako nisam ništa osvojila, nosim prelepe uspomene. Druženje na tim takmičenjima je neprocenjivo, imam drugare iz drugih gradova i škola i uvek se radujemo takmičenjima i svemu što ona nose.

Brojna takmičenja i uspesi doprineli su da trema polako nestane i da Mila svu pažnju usmeri na rešavanje zadataka, bilo da su iz matematike, hemije, informatike...

- Treme sada gotovo da nema, ali sam još uvek brzopleta  i znam da napravim neku glupu grešku. Nekada, kada nateram sebe da proverim, onda je i brzo uočim i ispravim, a nekada se i potkrade. Tada se jako naljutim na sebe, ali me brzo prođe – dodaje Mila. - Uvek se držim saveta da se trudim i radim, da tako sve mogu postići. Neki su mi predlagali da upišem dve srednje škole, ali to je ipak komplikovano.

Posebno iskustvo Mila je stekla boraveći u Letnjoj naučnoj školi u Petnici, gde je upoznala nove grane fizike.

- Tu sam otkrila astronomiju, koja mi se jako sviđa. Takođe, imali smo toliko zanimljiva predavanja iz istorije, da su mi bukvalno neki događaji oživeli pred očima, tako da smo videli kako svi predmeti mogu da budu interesantni ako im se tako pristupi – objašnjava Mila. - Petnica mi je i pomogla da otkrijem čime bih volela da se bavim u budućnosti, da istražujem, da radim neki dinamičan posao, da ne budem stalno vezana za računar. Pred toga, tu je bilo sjajno druženje, zbog koga smo se svi teško rastali i vratili se kućama.

Paralelno sa osnovnom školom, Mila je sa odličnim uspehom završila i nižu Muzičku školu, odsek klavir.

- Klavir je takođe moja velika ljubav, sviram ga u proteklih šest godina. Nekada imam zaista puno obaveza, ali ma koliko da mi one oduzimaju vremena, ja bih opet isto tako radila – odlučna je vredna devojčica. - Dosta slušam na času, tako da kod kuće ne treba puno da učim. Za takmičenja je malo drugačije, malo više vežbam, ali ni to nije strašno. Ostane mi vremena i da crtam, čitam, šetam sa drugaricama, a sada učim da svirama ukulele, koje sam dobila na poklon i jako su mi zanimljiv instrument.

Zbog svojih uspeha i drugih aktivnosti, Mila je proglašena za đaka generacije. Za razliku od svojih drugara, na maloj maturu, prvom đačkom rastanku, Mila nije plakala.

- Kraj je novi početak! Idemo dalje i pred svima nama je još dosta toga što treba da naučimo i doživimo – poručuje Mila.

USPESI

2. razred - „Kengur bez granica“ (matematika) – 3.mesto u Srbiji

3. razred - „Kengur bez granica“ (matematika) – 3.mesto u Srbiji, opštinsko takmičenje iz matematike - 2. mesto

4. razred - „Kengur bez granica“ (matematika) – pohvala, „Misliša“ (matematika) – pohvala, matematika – 1.mesto na opštinskom i 2.mesto na okružnom takmičenju

5. razred - „Misliša“ (matematika) – pohvala, matematika – 1.mesto na opštinskom i pohvala na okružnom takmičenju, srpski jezik – 3.mesto na opštinskom takmičenju, istorija – 3.mesto na opštinskom i 3.mesto na okružnom takmičenju, školsko takmičenje iz klavira – 3. mesto

6. razred – matematika – 1.mesto na školskom, 1.mesto na opštinskom i 2.mesto na okružnom takmičenju, biologija – 1.mesto na školskom i 3.mesto na opštinskom takmičenju, srpski jezik – 3.mesto na školskom takmičenju

7. razred – informatika – pohvala na opštinskom i 3.mesto na okružnom, hemija – 1.mesto na opštinskom, 1.mesto na okružnom takmičenju, učešće na republičkom takmičenju

8. razred – informatika – 1. mesto opštinsko, matematika – 2.mesto opštinsko i pohvala na okružnom takmičenju, engleski jezik – 2. mesto na okružnom i učešće na republičkom takmičenju

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3780
Povezane teme
OŠ Kizur Ištvan oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.