• Pregleda: 6860

Ograda oko Narodnog pozorišta ponovo na meti vandala

U poslednje vreme svedoci smo da se dešavaju incidenti koji uznemiravaju javnost. Iako su ovo incidenti koji ne mogu direktno da se povežu, ono što im je zajedničko je vandalizam i uništavanje javne i privatne imovine.
Ograda oko Narodnog pozorišta ponovo na meti vandala

Pre dva dana je porušeno 39 spomenika na Jevrejskom groblju, vandali su za sada neidentifikovani, ali osuda javnosti i zvaničnika nije izostala.

Pre nepunih mesec dana održana je javna akcija oslikavanja ograde oko gradilišta Narodnog pozorišta u kojoj je učestvovalo preko 100 Subotičana koji su dali svoj doprinos da neke tople boje i motivi ponovo zavladaju centrom grada, pogotovo oko tog dela na kojem su dizalice i mešalice preko 5 godina.

Oslikavanje ograde je naišlo na veliko oduševljenje Subotičana koji su pohvalili akciju, a ostala je nada i želja svih da će sa jedne strane ograda biti očuvana sa svim umetničkim radovima, a sa druge strane da će se ograda što pre skloniti - što bi značilo da su radovi na Narodnom pozorištu pri kraju.

Par dana nakon "vikend oslikavanja" desila se jedna nemila scena u kojoj je jedno lice u sred dana na jednom radu uradilo određene izmene, dovodeći oslikani deo ograde u vezu sa politikom i teritorijama. Istog dana izvršene su popravke i taj deo je doveden u skoro pa prethodno stanje.

Kao i prekjučeranje delovanje vandala na Jevrejskom groblju i ovo je javnost osudila i činilo se da je to bilo dovoljno, ali...

Tokom jučerašnjeg dana ponovo smo primetili da je isti deo ograde ponovo "napadnut" od strane jednog ili više vandala koji su ovom prilikom naneli mnogo veću štetu, kao što je vidljivo na fotografiji:

Iako je jasno da je ovo zasigurno delo manje grupe ili pojedinca, vrlo je važno da se kaže NE vandalizmu  i svima onima koji žele da unesu još veći nemir u prostor u kome to ne bi trebalo da postoji.

Danas smo objavili informaciju da vandalizam Suboticu godišnje košta 15 miliona dinara, ali ono što može da nanese mnogo veću štetu je narušavanje međuljudskih odnosa unošenjem nekih drugih elemenata. Svaka akcija zahteva reakciju i u ovakvim situacijama treba da budemo pažljivi.

povezane teme

32
spartak Odgovori
Ja sam stariji ali pratim sta se desava u gradu secam se uredenja Radijalca pre par godina kolko su vadili i cupali novo sadnice ali grad je imao vece strpljenje . Pa sada ovi najnovija desavanja u groblju pa na ogradi oko pozorista , i u natpisu da grad svake godine potrosi na popravku sto uniste vandali preracunato , u cenu betoniranje jedne ulice .Samo jedno pitanje STA RADI POLICIJA , KOMUNALNA POLICIJA , nerade svoj posao kako treba ili sud ne kaznjava dovoljno ostro da bi pocinioci ili njegovi roditelji posle presude malo seli i razmislili . Dosta njih koji prate pistaljku dosta spominju inostranstvo pa ih pitam sta se desava tamo ako unistavaju gradsku imovinu , ne dalome nego ni ciklice ne bacau na ulicu ili papirice a kamoli da vade klupe ili korpe zatpadke i sveostalo da ne nabrajam .I samo kao zadnje voleo bi da kazem nemojmo se vaditi na tome sto omladina ovako ili onako zivi to jos ne znaci da sam ja besan onda cu da razvalim pola ulicu .PA RAZMISLITE STO SE POLOMI ILI UNISTI SVE MI POSTENI GRADANI PLACAMO . SAMO JE PITANJE DOKLE CEMO TO DA TRPIMO ....
stormwatch Odgovori
Toliko o nacionalnoj trpeljivosti u Subotici. Ne sme vise u Vojvodini da se pise Vojvodina. EXTRA BRATE, EXTRA!
JANKO Odgovori
di je nasa komunalna policija -opet sede po kaficima?
kojot Odgovori
Против тренутне ситуације у земљи нечим мора да се искаже неки револт па макар он био и овакав.Тим осликавањем нас власт мало прца у мозак мисле да смо дебили и ментоли,какву поруку има то осликавање? Такву да од позоришта наредних неколико година нема ништа....
jedandeogradana Odgovori
U pametnom drustvu svaki posao -uslugu ocenjuju klienti , i uslugodavac dobija platu po tome , zasto se to ne primenjuje na sve slojeve naseg predivnog organizovanog drustva ne samo na komunalce i na policiju vec na gradsko vece i SVE slojeve ovog drustva????? Pa da vidimo ko kako izvrsava duznosti i koliku platu dobija za to sto radi ili NE RADI??? A sto se tice vandala to nece brzo da se izmeni, u mnogim ulicama i ne samo u centru svrljaju po zidovima lome ruse secu cvece, pisu po zidovima! I ti vandali imaju roditelje, koliko obrazovanja takvo ponasanje. Odgoj i obrazovanje u porodicama jednaka 0 -i tako da ovo je u skladu s tim. Sretno u borbi protiv vandalizma!
baske Odgovori
Na ogradi ne sme da pise vojvodina a u ustavu srbije ima vojvodina pa mi se cini da ovde neko provocira ili pise nov ustav srbije
Saban Odgovori
Sta je pobogu pa zar i odavde hoce da se isele, gde god se okrenes vidis ovo "Samo Selidba Srbina Spasava".
samoneko Odgovori
neznam šta je razlog za ovaj vandalizam u gradu, evo ja imam 19 godina i nikad nisam mislio o tome da isčupam klupu, kantu, da odčupam one kutije na autobuskim stanicama što je bilo za one besplatne novine ili bilo šta slično. da ispisao sam jednom sa sprejom na jedan zid svoje ime, ali taj zid je bio već pun grafita i natpisao, ali ipak pokajao sam se i neznam zašto sam to uradio. ali ipak to je taleko od ovakvih činova što moji vršnjaci rade. šta više ni ne moji vršnjaci već mlađi od mene. ali verujem da je rešenje u oštrijim kaznama i opremanje grada video nadzornim kamerama koji obeležavaju sve što se dešava oko nekih od ključnih mesta u gradu. ili bar da se sačuva na primer snimak od ovih kamera što se mogu gledati i ode na sajtu. jedan od njih tačno snima korzo i videli bi se ovi koji su isšfirkali ogradu. sve u svemu treba pooštriti kazne za vandalizam a i lopovluk jer prosto niko se ne boji previše od kazni, zatvora.
Boris Odgovori
Ne razumem kako crtanje srpskog grba u državi Srbiji može biti vandalizam!?!?
Vi koji pišete ovakve naslove i tekstove [*...*] samo provocirate.
:) Odgovori
Приметих шетјући пре 4- 5 дана да је та слика ишарана ,а можда је прошло и више дана. Само што људи пролазе и непримећују. У сваком случају ружно је.
dr.šeldon kuper Odgovori
Stvarno ne mogu da razumem motive tih ljudi. Uništavanje, razaranje, nanošenje štete drugom - a bez ikakve koristi sebi??? U čemu je tu poenta? Jel to ima neki novi pokret? Nhilizam? Anarhija? Ili kao izražavaju nekakav nacionalni identitet? ili šta? Sve dok policija i pravosudje ne budu radili svoj posao ozbiljno, porezi će odlaziti na popravke, naknade štete umesto na nešto korisno. Najgore je što ih i roditelji podržavaju u tome. Kom omao što je već rečeno- narod sa ovakvo bazingam omladino! BAZINGA!!!!
SACUVAJ ME BOŽE PRAVDE Odgovori
Sve što je navedeno dragi moji sugrađani nema veze sa šovinizmom. Stoka koja piše grafite na zid ističući svoju nacionalnu pripadnost je iskompleksirana maloumna zaostala tvorevina. Ni jedan od njih ne pripada ni Mađarima, Srbima, Hrvatima, Hrišćanima, Muslimanima ,Subotarima, Jehovinim svedocima,Budistima....itd. To su zaostali i umno zakržljali primerci beskičmenih i bezmoždanih iskompleksiranih primeraka koji su spremni i u septičku jamu da skoče samo da bi bili u centru pažnje. Napisao sam ovih par redova polako pošto takvi neznaju brzo da čitaju. Pisao sam ovo uveče pošto je većina tih završila večernju školu- Ja bih vrlo rado napisao šta im želim ali će sve to biti u tom slučaju cenzurisano tako da im želim zdrav život uzduž i popreko .
Glavati Strikan - Debos Odgovori
Ta sta je nisu opravili? Da nisu rusili Pozoriste ondak nebi morali sad gledat tu limenu ogradu. I sta joj fali da se malo i izfirka. ko da ce joj stogod falit. Av jak, al se vi srdite za svasta...a ko da je bilo stogod i onako kad su je oni umolovali, bas brezveze. Nikako nije ni ondak izgledalo. Nego se lipo bacajte asova i lopate i furtom da opravite Pozoriste pa da idjemo gledat stogod. Za prvu predstavu predlazem 'Radovana III' al da se lipo promeni malo i da se modernizuje pa da se zove 'Dulic III'.
Moz tako?
skarlet Odgovori
A sve je počelo sa rušenjem hrama kulture...
stormwatch Odgovori
Ljudi, ajde lepo sebi priznajte. Nije vama zao Pozorista nego Yu Fest Caffe-a koji polako opet raste. Pre svega Pozoriste su bile gomile radnji i kafica a kultura nista od toga, koliko je vas bilo u kafeu na spratu Pozorista gde se skupljaju glumci, reziseri...? Ajde da vas vidim? A ove vandale KAZNITI!!!!
buksna Odgovori
ja mislim da je za to kriv buksna ko je u stvari buksna???
Goran Odgovori
Nema veze ovo sa nacionalizmom ili šovinizmom, a još manje sa nacionalnom netrpeljivošću - činjenica je da nam je društvo u haousu, a omladina zapuštena. Krivicu za društvo snosimo delomično svi mi, a za omladinu svaki roditelj ili staratelj individualno. vaspitanje dolazi iz kuće. Sve ono što rade danas mladi, proporcionalno hiperaktivnom vremenu u kojem živimo, produkt je odvojenosti, otuđenja i nezainteresovanosti na racionalnoj komunikaciji između "uzora" i onih koji tek treba da postanu ljudi. Deca su bez kontrole, ide se linijom manjeg otpora i onda se čudimo ovakvim individualnim pirovima? Ništa nije slučajno, većinom se na tome "radilo", svesno ili nesvesno, a danas se češkamo i bivamo iznenađeni... a nije to došlo preko noći i dok neki prećutno pokušavaju da budu "ortaci" sa svojom decom, kompenzujući možda neke druge stvari, drugi se bore sa mnogim nevidljivim neprijateljima dok se njihova deca pozivaju na amandman "svi to rade, što ne mogu i ja".

Ovi koji su to precrtavali i potpisivali se obeležjima mog naroda verujem da ne znaju 3 najveće istorijske činjenice, da im je fond reči sveden na onaj "brate, vrh, do jaja, gotivno...", da nemaju svoj životni stav i da ne znaju drugačije da ispolje svoj bunt nego kroz devastaciju tuđeg znoja... nema to veze dragi sugrađani sa nacionalizmom i šovinizmom, to je su čisti individualni potezi kojih se većina nas stidi, dok su oni ostali nažalost ravnodušni.

Moral, samokontrola i dugoročni plan u životu - pojmovi su koji nisu implementirani u jedan deo omladine, nažalost deo koji može da utiče na ponašanje i stavove drugih... pričam o farmama, kasnim izlascima, desocializaciji (na tradicionalan, jednostavan, način), životu punim plućima u dobu kada nije vreme i svim izveštačenim pojavama u društvu. Svako ima pravo na svoj pravac, ali to ne skida odgovornost od roditelja da se postave kao autoritativno telo koje ipak može da utiče na neke segmente svog deteta... oni treba tek da postanu ljudi, da cene prave moralne vrednosti i "prežive" razna iskušenja.

Imam 34 godine, nisam toliko mator, ali izuzetno sam ogorčen, svestan sadašnjeg stanja i znam koje greške ću (pokušati) da izbegnem kada budem vaspitao decu u dobu kada to ima najviše efekta i kada se očekuje autoritet, a ne vaspitanje ulice.
davidoff Odgovori
Čist pokušaj manipulacije i provokacije , ne nasedajte dobri ljudi ! Zna se ko ruši spomenike i postavlja političke grafite . Te igre se odavno igraju , u svim zemljama ovog sveta , samo je razlika u finesama .
neko Odgovori
U potpunosti osuđujem ovaj čin vandalizma, ali me interesuje šta bi bilo da je neko poželeo još u sklopu te manifestacije da na jedan od tih limova napiše na ćirilici pesmu o Srbiji? Da li bi mu dozvolili, ili bi ga u startu proglasili nacionalistom ili fašistom?
ffilozoff Odgovori
Da hoce policija bi ovo resila za par sati!
@kojot Odgovori
Druze hajde ne lupetaj vise,do juce si bio i TI deo vladajuce vecine u gradu a koliko znam bices ponovo od sutra,nije bas sve tako crno znas i sam ali uvek moras nesto da kritikujes
@Glavati Strikan Odgovori
Gde si luzeru? Imas neki kompleks izgleda od Dulica? Ti ih spominjes u svakoj temi,idi leci se ! I pozdravljaju te zute omladinke:)
ffilozoff Odgovori
@neko,To je napisana pesma o Vojvodini od strane Srpkinje iz BiH i sta je tu lose sto bosanci vole vojvodjane? Taj sto je iskrabao pesmu,mogao je npr.pored napisati pesmu o Kosovu! Ali NE,ako napises Vojvodina,onda si autonomas,a kad napises Kosovo onda si PATRIJOT-a (patriota) Po boji spreja i po slovima vidi se ko je pocinilac-cak mislim da je isao i na jevrejsko groblje ranije!(To je sacica mladih partijskih vojnika!)
kojot Odgovori
@kojot
Ја сам од увек био опозиција и остаћу све док се војвода не врати из Хага,а тад се пазите има да лети перје на све стране.
@kojot Odgovori
To cenim iskreno! Do povratka vojvode pozdrav:)
kojot@kojot Odgovori
vi ste bolesni.vase shvatanje nije normalno
Koreni Odgovori
@kojot Nosi svoju vojvodu u njegov rodni grad, a možda i svoj. U Sarajevo. tamo se q..ite.
ffilozoff Odgovori
Kad su Sremci krenuli sa te Fruske Gore i odose za Bosnu tamo da se Bore! Da li se i ovo prekrizuje drugovi mrzitelji Vojvodine?
stormwatch Odgovori
@Kojot

Bese to pre nekih 10 godina u doba kada je tvoj idol otisao u Hag misleci da ce napraviti novo ratno stanje u Srbiji. Tada je bila velika pickaza u nekoj politickoj emisiji, ne secam se da li je to bilo na RTS ili HRT, probaj da pronadjes na youtube. U sustini desilo se to da je skoro izbila tuca jer je jedan predstavnik Srbije (mislim da je bio iz SPO) hteo javno da cestita jednom Hrvatu (verovatno iz HDZ) recima, da to sto je Tudjman uspeo da uradi u Srbiji, mora biti uvedeno u istoriju ratovanja kao savrseno pozicioniran trojanski konj nevidjen u finom zabijanju ..... u .... Na to je ovaj tip pitao - a o cemu vi zapravo pricate covece? Ovaj mu kaze - pa pricam o vasem Vojvodi, coveku koji je uspeo da prodje kao veliki zastitnik Srba i Srbije a svaki njegov potez je uvek bio koban za Srbiju. Posle 10 godina vidim koliko je ovaj iz SPO bio u pravu.
sulak Odgovori
pa nema veci vandala od opstinski organa
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.