Komentara: 5
Pregleda: 5213

Održana 5. redovna Skupština FK "Spartak"

09.04.2014. u 12:16h
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj 5. redovnoj Skupštini Fudbalskog kluba "Spartak" po dnevnom redu sproveden je (re)izbor i verifikacija članova Skupštine (predsedništva, komisije i ostalih administrativnih lica), zatim usvajanje zapisnika sa 4. Sednice održane 2. jula 2013. godine, kao i podnošenje izveštaja o dodašnjeg rada u periodu od poslednje sednice do 31. marta 2014. godine. Na kraju 5. redovne Skupštine verifikovani su mandati novim članovima Upravnog odbora Kluba, kao i usvajanje finansijskog i izveštaja nadzornog odbora.
Održana 5. redovna Skupština FK "Spartak"

Posle utvrđivanja članova Skupštine i usvajanja zapisnika sa prošle sednice prisutnima se obratio Dragan Simović, predsednik kluba, koji se osvrnuo na prethodni period i funkcionisanje kluba u teškim uslovima, ali i na planove u nastavku sezone.

Fudbalski klub "Spartak" je u petu superligašku sezonu ušao sa novim-starim nazivom, sa istim ambicijama, ali i sa istim problemima, navodi Simović:

"Za razliku od prethodnih godina, kada smo važili za novajliju, danas se naš klub u stručnoj i široj javnosti tretira kao stabilan i organizovan klub. Klub se trenutno nalazi na 9. mestu, u relativno bezbednoj zoni za nastavak takmičenja u Super ligi i naredne sezone"

Simović je konstatovao da su rezultati u prolećnom delu nešto slabiji, da je u subotički superligaš od 21 boda osvojio samo 5 i da je bez pobede u 2014. godini, ali kako kaže s obzirom na težak raspored u ovom delu ovo ne bi trebalo da se posmatra kao veliki neuspeh.

"Kao primer pozitivnog takmičarskog rezultata istakao bih plasman u polufinale Kupa Srbije, kojem je prethodila eliminacija Partizana (2:0)." - ističe Simović

Prelazni rok

U prelaznom roku na kraju sezone 2012/2013 Spartak je napustilo nekoliko važnih igrača kao što su Adamović. Bratić, Despotović, Kovačević A. i Čović, ali isto tako dovedena je "sveža krv" sa nekoliko kvalitetnih i talentovanih igrača od kojih su golman Janošević, Kovačević V., Milić, Milošević, Mrkela, Radović, Trivunović, Cicmil, Džugurdić i Ilić, kao i igrači koji su došli kao pozajmica: Tumbasević, Lazić i Trkulja.

Zbog loših rezultata na startu sezone klub je sporazumno raskinuo saradnju sa Petrom Kurčubićem, a njega je zamenio današnji trener Dragi Kanatlarovski koji je dosadašnjim radom doneo određene pozitivne pomake u stručnom radu i rezultatima Kluba.

Omladinska škola je budućnost kluba

Jedan od oslonaca FK "Spartak" je svakako i omladinska škola. Kadetska selekcija se takmiči u kvalitetnoj ligi Srbije gde sasvim solidno igra, Osim kadetske Klub ima još 8 takmičarskih ekipa, a svaka od njih ima zapažene rezultate i solidan plasman.

Iz Spartaka u reprezentativnim selekcijama nastupaju Vojvodić, Milošević, Ilić, Sili, Čiča, Gabić, Krmar, Manojlović, Čaušević i Simić.

Finansijska stabilizacija i naplata potraživanja najveći prioriteti

Kao jedna od ključnih aktivosti Upravnog odbora Kluba u narednom periodu će biti aktivnost usmerena ka finansijskoj konsolidaciji i stabilizaciji kluba. U proteklom periodu klub je zbog neizmirivanja obaveza drugih klubova pema njemu zapao u  značajne finansijske poteškoće, ali koje bi trebalo da budu namirene do početka nove sezone.

Infrastruktura najslabija karika za nastavak takmičenja u Super ligi

Kao najslabiju kariku i višegodišnji problem kod dobijanja licence za takmičenje u Superligi SImović istakao je slabu infrastrukturu Gradskog stadiona, koji je daleko ispod standarda UEFE, za eventualno igranje Spartaka u Evropi, koje bi donelo osvajanje Kupa Srbije.

"Naš fudbalski klub svoje utakmice igra u Subotici zahvaljujući visokoj toleranciji FSS. Nije tajna da je teren na Gradskom stadionu najlošiji od svih u jelen Super ligi, što značajno povećava rizik od povređivanja igrača, ali i sprovođenja neke druge koncepcije igre." - dodaje Simović

Subotica od nedavno ima elektronski semafor, a postoje čvsta obećanja da će se do početka nove sezone obezbediti tehnički uslovi za montažu reflektora koje je obezbedio FSS. Obećana je i nabavka 1800 stolica na zapadu, što bi podiglo kapacitet sedećih mesta na 4.900.

Fudbaleri i fudbalerke dobijaju poseban teren sa veštačkom travom

Jedno od obećanja FSS-a je da će pored samog Gradskog stadiona biti napravljen teren čija će podloga biti veštačka trava. Ovo će omogućiti fudbalerima i fudbalerkama da treniraju na pomoćnom terenu kako bi se glavni sačuvao za zvanične mečeve.

Usvojen finansijski izveštaj za 2013. godinu

Što se tiče finansijskih prihoda Fudbalski klub je 2013. godinu završio sa pozitivnim poslovanjem. U navedenom periodu prihodi kluba su bili 85.730.151 dinara, dok su rashodi iznosili 85.688.967, dinara, što donosi neto dobit kluba u iznosu od oko 41.000 evra.

U strukturi prihoda najdominantniji su oni od prodaje igrača koji iznose oko 57 miliona dinara, zatim slede poslovni prihodi iz FSS i Zajednica FSS koji iznose 12.5 miliona dinara, donacije oko 8 miliona i sponzorstvo u iznosu od oko 3 miliona dinara.

Kod rashoda (troškova) najviše je odlazilo na proizvodne troškove kao što su tekuća održavanja, komunalije i transport na šta je utrošeno blizu 31 milion dinara, zatim 18 miliona na troškove zarada, 15 miliona na neproizvodne usluge kao što su menadžeri, reprezentacija, premije, osiguranje.

Fudbalski klub obe godine iz budžeta grada dobio je 3.5 miliona dinara, što je kako tvrde zanemarljivo u odnosu na realne potrebe koje ovaj klub ima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 2 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 5213
Povezane teme

fudbalski klub spartak

jelen super liga

dragan simović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.