• Pregleda: 4588

Obeležen Međunarodni Dan mladih

Pod sloganom „Tvoje reči oblikuju svet“ juče je i u našem gradu, po peti put obeležen Međunarodni Dan mladih. U organizaciji Kancelarije za mlade, veliki broj udruženja i organizacija u parku Rajhla Ferenca i u Dudovoj šumi, priredilo je zanimljiv program.
Obeležen Međunarodni Dan mladih

Međunarodni dan mladih u Subotici je obeležen na dve lokacije. Prva je bila park Rajhla Ferenca gde su organizacije civilnog društva, neformalna udruženja i volonteri prezentovali svoje aktivnosti. Održana su predavanja o ekologiji, kreativne radionice i muzički program. Volonteri Crvenog krsta održali su pokaznu vežbu davanja Prve pomoći, članovi forum teatra Edukativnog centra Roma odigrali su predstavu na temu „Mladi protiv nasilja“, dok su gosti iz novosadskog udruženja „Chill out“ prikazali film „Supstancu na distancu“ u cilju prevencije droge, alkohola i duvana.

Prema rečima Vjekoslava Ostrogonca, člana Gradskog veća za omladinu i turizam, najveći problem današnje omladine je njihov neaktivizam, što smatra jednim od najvećih problema mladih u 21. veku. Ostrogonac ističe da je potrebno raditi na njihovom aktiviranju i uključivanju u društvene aktivnosti u većoj meri nego do sada.

Dan mladih sa svojim sugrađanima je obeležila i predsednica Skupštine grada Marija Kern Šolja. Ona smatra da je mladima potrebno pružiti više mogućnosti, i ističe da su ovakve manifestacije „dobra povratna informacija“ gde se uz razgovor i druženje sa mladima mogu čuti i prepoznati njihove želje i potrebe.

Na drugoj strani grada, u Dudovoj šumi, članovi udruženja Bar Maniacs organizovali su humanitarno takmičenje gde su prikupljali novac, igračke i slatkiše za decu Kolevke.

Od ukupnog broja stanovnika grada Subotice, 20% čine mladi između 15 i 30 godina starosti. Najveći problemi sa kojim se mladi Subotičani danas suočavaju su, pored opšte nezaposlenosti i nedostatka omladinskih centara, njihovo nedovoljno uključivanje u savremene društvene tokove, a poseban problem predstavljaju mladi u ruralnim sredinama.

Izvor: RTV City

povezane teme

2
Daniela Stevanovic Odgovori
Samo napre sa ovakvim manifestacijama! Bilo je super!
Omladinac Odgovori
Bilo je baš prijatno, puno različitih dešavanja na razne teme, pomalo za svakoga :)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.