Komentara: 2
Pregleda: 9468

Novi program prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije

30.10.2016. u 23:29h
Izvor: Subotičke novine
Evropska unija finansira novi program prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije sa preko 76,6 miliona evra, kroz IPA fond (Instrument za pretpristupnu pomoć) i sa partnerima na nacionalnom nivou, pružajući na taj način priliku neprofitnim organizacijama iz ove dve države, da u pograničnom regionu sprovedu zajedničke projekte koji imaju za cilj poboljšavanje infrastrukture, ekonomske saradnje i turističke ponude, kao i negovanje zajedničkog kulturnog nasleđa i podršku održivom razvoju.
Novi program prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije

Novi program – Interreg - IPA program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija je zvanično otvoren na konferenciji za medije koja je održana u kongresnom centru Novosadskog sajma u Srbiji. Lansiranjem novog programa je takođe obeleženo zatvaranje prethodnog – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija, zahvaljujući kojem je od 2008. godine do danas omogućeno sprovođenje 204 projekta saradnje između neprofitnih organizacija sa obe strane granice, sa ukupno 50,1 milion evra iz IPA fonda. Projekti su pokrivali tri prioritetne oblasti programa: Infrastrukturu i životnu sredinu, Ekonomiju, obrazovanje i kulturu i Tehničku pomoć.

„Pored povećanja saradnje između organizacija sa obe strane granice, projekti koji su sprovedeni u okviru prethodnog programa su pomogli da se unapredi sveukupni kvalitet života u pograničnom regionu – izgrađena su 34 kilometra biciklističkih staza; sprovedeno je 11 akcija u oblasti zaštite od poplava; organizovano je 66 događaja sa ciljem unapređenja ekonomske saradnje; razvijena su 44 proizvoda u oblasti zajedničke kulture i turizma; 335.604 osoba je na neki način bilo uključeno u projekte; 181.690 osoba je posetilo kulturne i istorijske atrakcije koje se nalaze na tematskim rutama koje su podržane kroz Program; 13.858 osoba je obučeno u okviru zajedničkih obrazovnih aktivnosti u raznim oblastima; 494 naučnih istraživača je uključeno u istraživačko-razvojne projektne aktivnosti, kao i mnoge druge inicijative“, istakao je Peter Rac (Péter Rácz), šef Zajedničkog sekretarijata Programa, sumirajući rezultate prethodnog IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija.

„Programi prekogranične saradnje imaju važnu ulogu u razvoju pograničnih regiona. Kroz podršku ekonomskoj saradnji, što je u zajedničkom interesu obe države partnera, ovi programi neguju dobrosusedske odnose, stabilnost i prosperitet,“ pojasnio je Žigmond Perenji (Zsigmond Perényi), zamenik državnog sekretara u Kancelariji Premijera Mađarske, koja predstavlja Upravljačko telo i mađarsko Nacionalno telo Programa.

„IPA fondovi su od ogromne važnosti za države kandidate za ulazak u EU, kao što je Srbija, jer saradnja sa državom članicom EU olakšava proces EU integracije,“ objasnila je Sanda Šimić, pomoćnica direktora u Kancelariji za evropske integracije Vlade Republike Srbije, koja predstavlja srpsko Nacionalno telo Programa. Sanda Šimić je dodala da pored programa saradnje između Mađarske i Srbije, Srbija učestvuje u IPA programima prekogranične saradnje istog tipa sa susednim državama članicama EU: Bugarskom, Hrvatskom i Rumunijom.

Na osnovu „sistema zajedničkog upravljanja“ država učesnica – Mađarske i Srbije, novi program – Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska– Srbija finansira i podržava projekte saradnje neprofitnih organizacija koje se nalaze u Programskoj oblasti, koja uključuje županije Čongrad i Bač-Kiškun u Mađarskoj, kao i Zapadnu Bačku, Severnu Bačku, Severni Banat, Južnu Bačku, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji.

Projekti se moraju baviti jednim od četiri Prioriteta Programa: Unapređivanje prekograničnih sistema za upravljanje vodama i prevenciju rizika; Smanjenje uskih grla u prekograničnoj saobraćajnoj mreži; Stimulisanje saradnje u oblasti turizma i očuvanja kulturnog nasleđa ili Unapređivanje ekonomske konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz razvoj vođen inovacijama.

Pored toga, projekti moraju posedovati prekogranični element, što znači da oni moraju biti sprovedeni u partnerstvu, koje se sastoji od barem jedne organizacije iz Mađarske i jedne iz Srbije. Od organizacija koje sačinjavaju partnerstvo se takođe traži da zajednički apliciraju za finansiranje kroz Program.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 9468
Povezane teme

IPA prekogranični program

IPA projekat

ipa fondovi

ipa fond

prekogranična saradnja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.