Komentara: 29
Pregleda: 7493

Novac je uvek tu - samo se džepovi menjaju

25.08.2014. u 03:14h
Izvor: Subotica.com
Gradski budžet za 2014. godinu je projektovan na oko 4,8 miljardi dinara, a javna i javna komunalna preduzeća, kojima upravlja lokalna samouprava, prošle godine su imala prihode od oko 6,5 milijardi dinara. Kada se ove dve cifre zbroje, pod pretpostavkom da će komunalci poslovati približno prošlogodišnjem rezultatu, dolazimo do zanimljivog podatka da je odgovornost ljudi koji upravljaju gradom, u ovoj godini između ostalog, „teška“ i oko 11,5 milijardi dinara ili oko 100 miliona eura nekih „naših“ para!
Novac je uvek tu - samo se džepovi menjaju

Tragom ovih podataka, podelu gradske vlasti između političkih partija koje čine aktuelnu koalicionu većinu, „preveli“ smo na jezik brojki. Samo i isključivo sa ciljem da javnosti predstavimo ono na šta retko ko obraća pažnju.

Naime, sem gradskog budžeta partije na vlasti direktno ili indirektno (mada niko i ne krije da je to direktno) upravljaju i sa budžetima javnih i javnih komunalnih preduzeća koji su u zbiru veći od ukupnog budžeta lokalne samouprave. Zato nije čudno što svaka podela vlasti podrazumeva da će jedan od kriterijuma za pregovore biti novac, kao merna jedinica za uticaj i moć.

Sledi logično pitanje - ko je trenutno najmoćniji i najuticajniji u Subotici?

Podelom javnih i javnih komunalnih preduzeća u gradskom vlasništvu, Savez vojvođanskih Mađara i Srpska napredna stranka, kao najveći partneri aktuelne kolacije su gotovo na ravne časti podelili i finansijski deo „kolača“ u javnom sektoru.

Kadrovi SVM-a koji upravljaju u sedam komunalnih preduzeća, prema parametrima finansijskih rezulata iz prošle godine, imaju na raspolaganju blizu 2,1 milijarde dinara. Naprednjaci pak, u šest preduzeća, imaju nešto malo više – oko 2 milijarde i 168 miliona dinara.

Novac je uvek tu - samo se džepovi menjaju

Novac je uvek tu - samo se džepovi menjaju

Iako hladno ignoriše nedavna izborna obećanja o departizaciji javnog sektora, ovaj deo podele, s obzirom na snagu dve najveće stranke u vlasti (SNS ima 19, a SVM 16 odbornika u lokalnoj samoupravi), deluje logično. Velike partije – veliki deo kolača.

Međutim, van ovakve logike je činjenica da je Socijalistička partija Srbije (odbornička grupa SPS-PUPS ima 6 odbornika) dobila na upravljanje „samo“ dva javna komunalna preduzeća – JKP „Subotička toplana“ i JKP „Suboticagas“ - koja imaju godišnji bruto prihod od oko 2 milijarde dinara. Dakle, raspolažu sa količinom novca gotovo ravnom budžetima dve najveće partije u vlasti. Njihovo treće preduzeće, Radio Subotica, sa svojih pedesetak miliona prihoda godišnje, bez sumnje ima neku drugu funkciju.

Novac je uvek tu - samo se džepovi menjaju

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, kao važan partner ove koalicije, iako ima svega 3 odbornika, upravlja sa JKP „Subotičke pijace“ i JKP „Pogrebno“. Ova dva preduzeća su prošle godine imala ukupan prihod od oko 137 miliona dinara.

Manje stranke, kao što su na primer, SPO i Savez bačkih Bunjevaca, zajedno (ili bar tako izgleda) kadruju u JKP „Dimničar“ koje je prošle godine imalo prihod od oko 39 miliona dinara. „Sića“ u odnosu na ostale, što je potpuno logično s obzirom na uticaj i broj odbornika (dva i to “samostalna“).

Iz ove analize su izostali preduzeće „Park Palić“, ZOO vrt i Dom zdravlja, na primer, jer (iako opravdano sumnjamo) nismo uspeli pouzdano utvrditi ko trenutno polaže političko pravo na njih. Izostalo je i nekoliko ustanova direktno zavisnih od budžeta, koje ne mogu bitno promeniti uspostavljene finansijske odnose.

Odogovor na pitanje ko je najmoćniji, prepuštamo Vama. Međutim, šta god da zaključite ne zaboravite o kojem iznosu novca je reč, a pokušajte da se prisetite i predizbornih obećanja. Bar onih u kojima su se svi koji su na tu temu imali nešto da kažu, zakleli i u cvet i u med, da će našim svakodnevnim životima i „našim novcima“ upravljati stručnjaci izabrani na javnim konkursima, koje neće ni pisati ni kontrolisati političke partije.

Ako ste, kojim slučajem, poslednjih godinu i nešto dana, svesno ili nesvesno odlučili da ne pratite lokalna politička zbivanja, podsetićemo Vas da to još uvek nije urađeno!

Nastaviće se...

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 29
Pregleda: 7493

Povezana vest

Povezane teme

subotica

Grad Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.