• Pregleda: 3517

Moderna galerija „Likovni susret“ promenila naziv u Savremena galerija Subotica

Odlukom Upravnog odbora Moderne galerije ’’Likovni susret’’ Subotica i Skupštine grada Subotice, Moderna galerija ’’Likovni susret’’ Subotica promenila je naziv: ustanova se sada zvanično zove Savremena galerija Subotica (Kortárs Galéria Szabadka – Suvremena galerija Subotica).
Moderna galerija „Likovni susret“ promenila naziv u Savremena galerija Subotica

Savremena galerija Subotica osnovana je 1962. godine kao Likovni susret Palić i u prvim godinama svog postojanja bila je veoma usko vezana za praćenje, dokumentovanje i kolekcionisanje umetnosti koja je nastajala u umetničkim kolonijama Jugoslavije. Prve izložbe priređivala je na Paliću, a svaka od tih izložbi odvijala se pod nazivom ’’Likovni susret’’ jer su sve imale karakter smotri različitih medija onovremene vizuelne umetnosti prikupljene iz svih republika tadašnje države. Od 1968. godine novoformirana ustanova počinje da deluje iz zgrade Palate Rajhl, kada menja svoj naziv u Likovni susret Palić – Subotica. Vremenom, reč koja je upućivala na mesto početka rada ustanove izostavljena je iz naziva, pa je Galerija sve do 2006. godine bila Likovni susret Subotica. Od 2006. godine do danas, njen naziv bio je Moderna galerija ’’Likovni susret’’ Subotica.

Cilj najnovije promene naziva ustanove je uspostavljanje kontinuiteta sa onim što je, od samog njenog osnivanja, i bila delatnost Galerije: institucionalno bavljenje savremenom vizuelnom umetnošću.

Hronologija promene naziva naše ustanove samo pokazuje kako je, razvijajući svoju delatnost tokom pedeset i tri godine postojanja, Galerija nastojala da i nazivom uobliči svoj identitet. Takođe ukazuje na promenu kao na dobrodošao proces evolucije jedne organizacije.

Savremena galerija Subotica ostaje privržena svojim osnovnim vrednostima i ispunjavanju svoje misije započete pre pedeset i tri godine.

10
Forest Gamp Odgovori
A broj ziro racuna je ostao isti , ili su samo dodane nove ?
mcv Odgovori
nesposobna direktorka a to nema veze sa imenom. nema ni program ni nista
rex Odgovori
Divno, besposlen pop i jarice krsti!
Likovni Odgovori
Sposobna je,sposobna. !!!!!!!!!!!!!!!!
bona fide Odgovori
Ovo su jako vazne promene. Zbog ovih promena bice nam jeftiniji rucak i struja.
heroes Odgovori
Palamudjenje...
JAPAJA Odgovori
Sve stručnjak do stručnjaka, sve moj do mojeg. U nedostatku znanja i umeća posežu za promenom naziva i preko noći anuliraju postojanje 53 godina Likovnih susreta. Gde li nalazite ove šalabajzere i ove neostvarene likove.
stormwatch Odgovori
Koliko je kostao taj novi "logo" Savremene galerije? Svakome ko ima iole osecaja za graficki dizajn bice jasno da ovo nije nista drugo nego logo Audija kome je umesto cetvrtog kruga dodat kvadrat. Svasta.
dosta vise Odgovori
Savremenost?! Zar nisu oni ne tako davno, prilikom nagrade za izlozbu SZ. Balinta, pokazali koliko cene umetnike i kolege iz struke! Na prvom mestu direktor - direktorica! Jasno je da direktor kulturne ustanove ne radi u interesu umetnika i umetnosti nego politike, sramotno dodvoravanje lokalnoj politici! Svi da "tapsikuju" jedni drugima na originalnim i savremenim politickim idejama!! To je razlog zasto ne postoji priznanje kolega savremenika, kako umetnika tako ni onih koji se umetnoscu bave, ovoj ustanovi kao ni ljudima koji je vode!!! Jedina razlika u radu institucije u buduce ce biti veci projekti sa jos manje sredstava za ljude od cijeg rada oni zive - UMETNIKA.... U savremenom drustvu ovako se ne radi! I savremena umetnost ovako se ne podrzava!
earthworker Odgovori
previse sam se navikao na likovne susrete a novoizmisljeni naziv je bezlican i suhoparan tako da dzaba ste ovo krecili sto se mene tice.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.