Komentara: 0
Pregleda: 2397

Mesečni izveštaj Službe hitne medicinske pomoći (Mart 2014.)

08.04.2014. u 14:42h
Izvor: Dom zdravlja Subotica
U mesečnom izveštaju Doma zdravlja Subotica stoji, između ostalog, da Služba hitne medicinske pomoći i nadalje prima veliki broj poziva, da broj lekarskih intervencija u gradu tokom 24 sata u proseku iznosi 36, te da su lekarske ekipe u martu imale ukupno 1505 intervencija na terenu u gradu i vangradskim naseljima Bajmok i Čantavir.
Mesečni izveštaj Službe hitne medicinske pomoći (Mart 2014.)

Broj ambulantnih pregleda za mart je 1330, dok su medicinski tehničari  obavili  1700 transporta i intervencija u kućnim uslovima.

Tokom prošle nedelje, lekarska ekipa hitne pomoći napadnuta je tokom intervencije na terenu. Pacijent je bio upućen u Opštu bolnicu zbog akutno napitog stanja. Lekar ekipe nije dozvolio da sa njima ide i pratnja koja je takođe bila pod dejstvom alkohola, te je nezadovoljni pacijent, nakon što je nasrnuo na ekipu, izašao iz saniteta, polomio retrovizor  i oštetio registarske tablice vozila.

Ovo je drugi put da nezadovoljni pacijent oštećuje sanitetsko vozilo HMP. Prošle godine, ekipa je bila primorana da zatraži intervenciju MUP-a, jer je pacijent u sanitetu počeo da uništava skupocenu medicinsku  opremu. Pored materijalne štete na vozilu, dodatno opterećenje  predstavlja činjenica da sanitetsko vozilo  mora na popravku i da u tom periodu nije na raspolaganju službi.

Služba trenutno raspolaže sa 18 vozila. Tokom smene u funkciji su 6 vozila u lokalu (tri za lekarske ekipe, dva za transportne ekipe, jedno za prevoz pacijenata na dijalizu), 2 vozila u vangradskim naseljima Bajmok i Čantavir, dok  2-4 vozila, radnim danima idu na puteve u centre tercijalne zdravstvene usluge (u zavisnosti od broja pacijenata). Jedno vozilo je za pacijente sa STEMI infarktom, dok drugo uvek mora da stoji u rezervi za slučaj potrebe hitnog transpota pacijenta iz OB Subotica na tercijalni nivo zdravstvene zaštite u NS ili BGD. Vozila ukupno mesečno pređu 65.000 km.

Tokom marta 13 pacijenata sa akutnim infarktom (STEMI) je preveženo na IKVBV iz kućnih uslova. Postepeno se povećava i broj pacijenata sa akutnim infarktom srca. Od početka ove godine do meseca aprila, transportovan je 41 pacijent, odnosno 5 pacijenata više u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor: Dom zdravlja Subotica
Postavljeno pre 10 godina i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2397
Povezane teme

hitna pomoć

prva pomoć

dom zdravlja subotica

dom zdravlja Bajmok

dispanzer

dom zdravlja čantavir

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.