Komentara: 32
Pregleda: 24200

"Leonardo" otpustio sve radnike

11.06.2020. u 13:20h
Izvor: TV Subotica
Čini se su radnici u italijanskoj kompaniji „Leonardo“ među prvim žrtvama krize izazvane korona virusom – svih 50 proglašeno je za tehnološki višak. Međutim, kako kažu, ugovori o radu su im prekinuti bez prethodnog upozorenja, a firma im i dalje duguje plate i deo putnih troškova.
"Leonardo" otpustio sve radnike
Foto: Arhiva (2011)

Da su sve do jedne otpuštene, radnice "Leonarda" saznale su sasvim slučajno – koleginica je otišla kod lekara gde je saznala da nema zdravstveno osiguranje. To se dogodilo u ponedeljak i tada je klupko počelo da se odmotava, kaže jedna od sada već bivših zaposlenih, Irena Tenodi. Težak položaj u kom su se našle, dodatno otežava i to što je poslednja plata koju su primile, ona martovska.

- Zaključno sa 6. junom mi smo tehnološki višak, skinute smo sa zdravstvenog osiguranja, sa PIO fonda, treba žene sad da idu same da se prijavljuju. Šta ćemo dalje, pojma nemam - sleže ramenima Irena. - Za mart smo uspleli da dobijemo zaradu, putni trošak ne, čekamo aprilske plate za koje smo dobili platnu listicu, za maj već ni platne listice nismo dobili.

Kako kaže, u utorak je prvi krug žena pozvan i one su potpisale raskid ugovora o radu, uz koji im je ponuđeno i da se odreknu otpremnina, koje im poslodavac duguje po zakonu.

- Rešenje o tome nismo dobili, niti smo dobili bilo kakvo usmeno objašnjenje ili bar saopštenje da mi više nismo na zdravstvenom osiguranju. Imamo veliki broj žena koje sad ne znaju šta i kako dalje, jer nismo dobile rešenje, u vakumu smo i ne daj Bože da mi se nešto desi da moram kod lekara, ne znam šta ću da radim. Bez rešenja ne mogu na SIZ da se prijavim, a ovako mi nije overena zdravstvena knjižica. Jedino da plaćam preglede, ali od koje plate - pita se Irena. 

TV Subotica je pokušala da dođe do izjave odgovornog lica u kompaniji "Leonardo" još prošle nedelje, kada su se samo pojavile priče o tehnološkim viškovima među radnicama. Međutim, kako im je u kratkom telefonskom razgovoru rečeno, direktor je dao otkaz i njihova pitanja prosleđena su u centralu u Italiji. Do danas nisu dobili odgovore na to da li će svi dobiti otkaz, da li će im biti isplaćene otpremnine i zaostale plate, kao i da li i kada planiraju da pokrenu proizvodnju, odnosno da li će pozivati otpuštene radnike nazad.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 32
Pregleda: 24200

Povezane vesti

Povezane teme

leonardo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.