Komentara: 21
Pregleda: 12331

Jasmin Faiad upamtila 1.140 decimala broja PI (π)

22.03.2016. u 13:16h
Izvor: Subotica.com
Učenica drugog razreda gimnazije „Svetozar Marković“ pobedila je na školskom takmičenju u memorisanju decimala broja PI, održanog 14. marta povodom obeležavanja Međunarodnog dana broja PI i godišnjice rođenja Alberta Ajnštajna. Jasmin Faiad je za oko 15 minuta ispisala čak 1.140 brojeva i tako postavila nezvanični državni rekord.
Jasmin Faiad upamtila 1.140 decimala broja PI (π)

Broj PI (π) je matematička konstanta, poznatija kao Ludolfovov broj ili Arhimedova konstanta, kao njena približna vrednost uzima se 3.14 i definiše se kao odnos obima i prečnika kruga.

U subotičkoj Gimnaziji po drugi put održano je takmičenje u pamćenju cifara iza decimalnog zareza, a ove godine u preliminarnom delu bilo je 18 đaka. U finalni deo ušle su samo dve najbolje – Jasmin, inače prošlogodišnja pobednica, i Rebeka Kovač.

Finalno nadmetanje u svečanoj sali posmatralo 30ak učenika i profesora koji su ostali bez daha gledajući kako Jasmin, smireno i staloženo, bez zastajkivanja, piše 3.1415926535897932....

- Pobeda od prošle godine,kada sam upamtila oko 700 cifara, bila mi je izazov za ovogodišnje takmičenje, za koje sam se spremala dva dana po dva sata – priča Jasmin. - Htela sam da proverim svoje mogućnosti i u samo takmičenje ušla sa manje opterećenja, mirno i bez velike treme, jer sam na javne nastupe odavno navikla i ljudi me ne zbunjuju. Ne mogu da poreknem zadovoljstvo koje sam osećala zbog savladane prepreke. Žao mi je što nije bilo više prijavljenih jer veči broj takmičara stvara neizvesnost i veću želju za pobedom.

Jasmin Faiad upamtila 1.140 decimala broja PI (π)

Jasmin Faiad upamtila 1.140 decimala broja PI (π)

Posebnu metodu za ovo nesvakidašnje učenje Jasmin kaže da nema, ali naglašava da su joj neophodni potpuni mir i tišina.

- Imam fotografsko pamćenje, tako učim i ostale predmete, što nekada nije dobro. Učim napamet još od malena, kada sam istovremeno učila dva jezika srpski i arapski, koji se u našoj kući podjednako govore – objašnjava Jasmin. - Nekada nije dobro tako učiti, jer se desi da, ako me neko prekine, ne znam gde sam stala, onda zažmurim vratim sliku u glavi i ponovo je pročitam. Ali ovoga puta je dobro poslužilo.

Porodica i prijatelji bili su joj stalna podrška, ali su i oni u neverici slušali kako niže toliko veliki broj cifara.

- U početku nisu verovali da sam toliko naučila, ali kada me je sestra bliznakinja Sara preslišala i kada sam ponovila svi su ostali bez reči. Niko nije mogao da veruje na koji način sam toliko načila, odakle mi toliki kapacitet – dodaje Jasmin, koja će i naredne godine učestvovati na ovom takmičenju. - Nadam se da će biti više zainteresovanih takmičara i da ćemo biti zanimljivije. Ova pobeda, svakako, biće mi izazov za narednu godinu.

Jasmin pored srpskog i arapskog, koji su joj maternji jezici, tečno govori mađarski, engleski i francuski i zbog toga bi volela da u budućnosti bude prevodilac. Njen literarni rad osvojio je prvo mesto na prošlogodišnjem konkursu „Deca u migrantskoj krizi“.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 21
Pregleda: 12331

Povezana vest

Povezane teme

gimnazija svetozar marković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.