Komentara: 9
Pregleda: 2500

Hrvatsko nacionalno veće zadovoljno postignutim u prvih šest meseci

24.07.2019. u 11:02h
Izvor: TV Subotica
Kadrovsko osnaživanje, izlazak na teren i obilazak svih udruženja koja imaju hrvatski predznak, kao i lokalnih samouprava u kojima žive Hrvati, dva su najveća uspeha novog saziva Hrvatskog nacionalnog veća u prvih šest meseci rada, ocenila je predsednica Jasna Vojnić. Ona je istakla da im predstoji još mnogo posla, ali da su prvim rezultatima veoma zadovoljni.
Hrvatsko nacionalno veće zadovoljno postignutim u prvih šest meseci

Četvrti saziv Hrvatskog nacionalnog veća zadržao kontinuitet u svemu dobrom što su prethodni radili u poslednjih 16 godina, s tim što su napravili i nove iskorake, pre svega u profesionalnom osnaživanju, istakla je predsednica ovog tela. S obzirom na to da iz tekućih sredstava mogu da zaposle samo tri osobe, uz pomoć Republike Hrvatske, tim su ojačali za još dvoje profesionalaca. Osim toga, prema mišljenju novog saziva Veća, obilazak terena, sastanci sa gradonačelnicima i predsednicima opština, kao i neposredan kontakt sa hrvatskim udruženjima, najveći su uspesi u prvih pola godine rada.

Ono što je bio prioritet nad prioritetma Hrvatskog nacionalnog veća, jeste da se osnažimo kadrovskim i finansijskim resursima. Četvrti saziv je pun novih ideja, planova, projekata i stručnjaka koji su voljni da rade na svim tim projektima, a ono što nam nedostaje jesu profesionalno zaposleni ljudi, ali i izlazak na teren u Republici Srbiji da bismo došli do svakog Hrvata i u najmanjem mestu. Mislim da je to jedna značajna stvar u pravljenju mreže, jer ako napravimo mrežu, onda ćemo moći da rešavamo svaki od problema sa kojima se suočavamo - rekla je Jasna Vojnić, predsednica NHV-a.

Hrvatsko nacionalno veće zadovoljno postignutim u prvih šest meseci

Od formiranja do danas, otkupljena je i Šokačka kuća u Vajskoj, u Lemešu je uvedena službena upotreba hrvatskog jezika, u novu školsku godinu upisano je 37 prvaka u osnovne i 51 učenik u srednje škole na celovitu nastavu na hrvatskom jeziku, što je gotovo duplo više od broja završenih osmaka. Osnovana je fondacija „Cro-fund“ za razvojne projekte zajednice, a osnažena je i saradnja sa institucijama u Hrvatskoj.

- Na kraju možemo reći da smo delovali odgovorno, posvećeno, sa učinjenim smo zadovoljni, ali smo svesni da je pred nama još uvek mnogo posla, stoga ćemo i dalje nastaviti zajedno sa svima da radimo i da se zalažemo za boljitak Hrvata u Republici Srbiji - poručila je Vojnić.

Izazovi koji predstoje su osnivanje Hrvatskog školskog centra u Subotici, Drame na hrvatskom jeziku u Narodnom pozorištu, otkup rodne kuće Bana Jelačića, formiranje regionalnih kancelarija Veća, proširenje odeljenja na hrvatskom jeziku i povećanje broja upisane dece, kao i otvaranje rekreativnog centra na primorju.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 2500
Povezane teme

hrvatsko nacionalno veće

jasna vojnić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.