Komentara: 8
Pregleda: 9140

"Dunkermotoren" 1. oktobra počinje proizvodnju u novoj hali i udvostručuje kapacitete

19.09.2012. u 17:59h
Izvor: eKapija
"Dunkermotoren" počeće 1. oktobra proizvodnju el. motora u novoj hali u Industrijskoj zoni Mali Bajmok. Iz matične firme u Nemačkoj uskoro će u Suboticu biti prenete i druge proizvodne linije čime će biti zaokružena paleta proizvoda, saznaje "eKapija" u "Dunkermotoren"-u.
"Dunkermotoren" 1. oktobra počinje proizvodnju u novoj hali i udvostručuje kapacitete

- Završena je izgradnja proizvodne hale, selimo se 30. septembra u novo zgradu, a od 1. oktobra počinjemo proizvodnju punom parom. U prethodnoj hali smo do sada proizvodili el. motore i pogone niske snage do 500 W. Nastavljamo sa istom proizvodnjom u novoj hali jer smo po tome najbolji u svetu. Prenećemo i druge linije za proizvodnju malih motora iz matične firme i sa time ćemo upotpuniti proizvodni pogon – kaže u razgovoru za "eKapiju" Čaba Šel (Csaba Schell), direktor kompanije "Dunkermotoren" u Subotici.

Prošle godine smo proizvodili 70.000 jedinica, a u 2012. je planirano dupliranje proizvodnje u Subotici.

- Konstantno uvodimo nove linije, tako da sa novim pogonom očekujemo da ćemo ove godine imati proizvodnju 140.000 jedinica. I u narednom periodu ćemo svaka 3-4 meseca uvoditi nove linije – najavljuje naš sagovornik.

"Dunkermotoren" ima 60 radnika u subotičkom pogonu, a u petogodišnjem planu je zapošljavanje još 190.

- Sada imamo 60 radnika od toga 8 mladih inženjera razvoja. Računamo da u narednih 1,5 godine udvostručimo radnu snagu. Novi pogon može da zaposli ukupno 250 radnika, tako da planiramo da sve kapacitete što se tiče zapošljavanja popunimo u narednih 5 godina.

Iz subotičkog pogona, "Dunkermotoren" plasira motore po celom svetu, a najznačajnija su tržišta zapadnih evropskih zemalja, Kine i Japana.

Dunkermotoren fabrika Subotica

Fotografija: Dunkermotoren - nova hala, 04. septembar 2012.

- Pogon u Subotici preko centralne nabavke u Nemačkoj plasira motore u celom svetu. Dobro je što nijedan naš kupac nema veći udeo od 10% tržišta. Najveći kupci su nam proizvođači medicinske opreme, procesne industrije, poljoprivrednih mašina, sunčevih kolektora i naravno proizvođači stolarije na elektro pogon i zaštite od sunca - navodi Čaba Šel.

Američka kompanija za proizvodnju elektronskih instrumenata "Ametek Inc." u aprilu je kupila "Dunkermotoren". Na pitanje da li je tim preuzimanjem došlo do neke promene u planovima za Suboticu, sagovornik kaže:

- Upravo smo prema novim planovima ušli u projekat proširenja proizvodnje u novu halu. Prema tom preuzimanju "Dunkermotoren" bi trebao da pojača prisustvo na oba američka tržišta. Prvo će se osetiti promena u matičnoj kompaniji u Nemačkoj gde se već vrši izgradnja zajedničke nabavke i prodaje praktično za ceo svet. U Subotici su se vidno povećale narudžbine, što je izrazito dobro, pošto smo u januaru 2012. morali da smanjimo broj radnika za 10% – objašnjava sagovornik "eKapije".

Industrijska zona Mali Bajmok

Industrijska zona "Mali Bajmok"

Od maja 2012. godine, preduzeće Slobodna zona Subotica je započelo izgradnju proizvodne hale površine oko 4.800 m2 za potrebe ove kompanije na lokaciji Industrijske zone "Mali Bajmok", na parceli od oko 1,5 ha. Za projekat je bila zadužena subotička firma "Support", dok je izgradnja poverena "SMB gradnji".

- Novu halu nam je izgradila "Slobodna zona" prema našem Memorandumu o razumevanju koji je bio osnovni dokument našeg dolaska u Suboticu. Zona i grad su prema tom sporazumu obezbedili adekvatan prostor za nas. Taj projekat je prolazio kroz razne faze ali za realizaciju je najviše pomogao bivši gradonačelnik Subotice Saša Vučinić. Ostali učesnici su Sava Radak i Geza Kučera od strane zone i Duško Guslov gradski menadžer.

Čaba Šel napominje da do sada nisu koristili subvencije Vlade Srbije za nova zapošljavanja, ali da su primetili da "da komšije uspešno posluju zahvaljuljući subvencijama".

Pitali smo direktora "Dunkermotoren"-a koliko im olakšava poslovanje u režimu Slobodne zone?

- U Zoni se možemo skoncentrisati na našu delatnost, proizvodnju el. motora i pogona što najbolje znamo, a sve ostalo nam pruža zona, tu gde nama fali lokalno iskustvo. Uz izvanredan menadžment zone, dobijamo rešenja za sve naše zahteve - kaže sagovornik "eKapije".

Kako kaže naš sagovornik, razvojni centar sa 8 inženjera već funkcioniše u Subotici. Zaposleni u Subotici rade direkno za razvojni centar u Nemačkoj što znači da su uključeni u razvoj novih proizvoda koji će biti izrađivani i u drugim "Dunkermotoren" fabrikama u svetu.

U "Dunkermotoren" u Subotici se nadaju da će jednog dana krenuti sa proizvodnjom novih proizvoda koji su razvijeni isključivo u Srbiji.

S.O.

Izvor: eKapija
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 9140

Povezane vesti

Povezane teme

Saša Vučinić

fabrika Subotica

Dunkermotoren Subotica

duško guslov

slobodna zona mali bajmok

privredna zona mali bajmok

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.