Komentara: 28
Pregleda: 8350

Član 102. - (ne)poštovanje Skupštine grada

25.11.2016. u 12:51h
Izvor: Subotica.com
Gotovo da nema odbornika koji nije izašao za govornicu Skupštine grada a da se nije pozvao na član 102. Poslovnika - povreda dostojanstva Skupštine. Međutim, oni koji ga brane vrlo često ga i sami prekše, i to ne samo ovaj, nego i ostale odredbe Poslovnika.
Član 102. - (ne)poštovanje Skupštine grada

Jučerašnja sednica gradskog parlamenta trajala je više od sedam sati, što zbog 60 tačaka dnevnog reda, što zbog toga što se odbornici u diskusiji nisu držali teme, te je ona često odlazila u potpuno drugom pravcu od tačke oko o kojoj se raspravlja.

Na to je, na samom kraju zasedanja upozorio gradonačelnik Bogdan Laban i uputio kritike na račun odbornika i predsedništva parlamenta.

- Došli smo u situaciju da se zloupotrebljava govornica, poziva na repliku i povredu Poslovnika na različite načine, iako se tačno zna u kojim slučajevima je to dozvoljeno. A ne da dođemo u situaciju da neko vreme zadržava nepotrebni stvarima, umesto da govori o argumentima i temi dnevnog reda, da sam iznosi uvrede a onda se budi kada mu neko odgovori – istakao je Laban, poručivši Bunfordu da je vreme da nešto preduzme. - Mislim da treba da uz pomoć alata koji imate preduzmete mere, da izreknete opomene ili kazne, i da tu praksu prekinete.

A koliko je daleko otišla najbolje govori to što je predsednik Skupštine Tivadar Bunford morao da gasi mikrofone jer su odbornici izlazili za govornicu i kada im nije data reč. Da ironija bude veća, to je juče činio i Jene Maglai, bivši gradonačelnik i predsednik Skupštine, koji bi, možda bolje no iko, trebao da poznaje odredbe Poslovnika.

Ovo je samo jedan od niza ispada koji, gotovo na svakoj sednici, imaju odbornici bilo da su iz redova vlasti ili opozicije. U tome su izgleda jedino jedinstveni, te zasedanja često liče na rijaliti šou umesto da budu primerena i dostojna institucije i doma koji predstavljaju.

Još uvek se prepričava scena kad je u prošlom sazivu Đula Laslo polio vodom bivšu predsednicu Mariju Kern Šolju, Almaši Silard vitlao ciglom prema tadašnjem gradonačelniku Maglaiju, a ubrzo potom ispred govornice istresao kutiju punu papira, te tuča Mirka Bajića i Danijela Kovačića.

Dobacivanje sa mesta, aplauzi, pozivanje obezbeđenja jer odbornik neće da napusti govornicu, udaljavanje od teme, uvrede i rešavanje ličnih razmirica, nepoštovanje kodeksa oblačenja, sastavni su deo svakog zasedanja.

Odbornici vrlo lako zaboravljaju član 100. koji kaže da odbornik može da govori samo o temi koja je na dnevnom redu, da niko ne može prekinuti odbornika niti ga opomenuti osim predsednika Skupštine u slučajevima predviđenim Poslovnikom. Tu je i član 101. - za vreme govora odbornika ili drugih učesnika u raspravi nije dozvoljeno dobacivanje, odnosno ometanje govornika na drugi način kao i svaka druga radnja koja ometa govornika, kao i omiljeni, član 102. - odbornici su dužni da poštuju dostojanstvo Skupštine. Dostojanstvo Skupštine dužna su da poštuju i druga lica koja učestvuju u njenom radu. Odbornici su dužni da se jedni drugima obraćaju sa uvažavanjem. Nije dozvoljeno korišćenje uvredljivih izraza, kao ni iznošenje činjenica i ocena koje se odnose na privatni život drugih lica.

U direktnom televizijskom i internet prenosu građani mogu da vide kako njihove interese brani 67 odbornika, za čije naknade je u budžetu za 2016. godinu predviđeno čak 24 miliona dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 28
Pregleda: 8350
Povezane teme

Skupština grada Subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.