Komentara: 29
Pregleda: 5065
Video
Foto

Bunjevci obeležili Dan Dužijance

16.08.2021. u 12:47h
Izvor: Subotica.com
Bunjevci obeležili Dan Dužijance

Svečanom povorkom kroz centar grada i predajom krune od slame i somuna od novog brašna predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzani Kujundžić Ostojić, sinoć je obeležen Dan Dužijance, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca.

- Dan Dužijance proslavljamo kao u vreme pre pandemije, a toliko je bitan da smo ga proglasili jednim od četiri nacionalna praznika. Bitan za naš opstanak i naš identitet – poručuje Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica BNS. – Tu su simboli Dužijance – hleb od novog žita, bandaš i bandašica, a drago nam je da to možemo da podelimo sa našim sugrađanima i celom bunjevačkom zajednicom.

Bunjevci obeležili Dan DužijanceČast da predaju hleb od novog žita, koji je ispekao Šime Stanković iz Tavankuta, pripala je bandašu Marjanu Horvackom Palivukovu i bandašici Ivoni Ivković.

Po rečima Srđana Samardžića, člana Gradskog veća za privredu,  Subotica je ponosna što ove godine Bunjevci praznik slave izjednačeni pravima koje imaju druge nacionalne zajednice, sa kojima su vekovima stvarali grad.

- Bunjevački jezik je uveden u službenu upotrebu na celoj teritoriji grada na inicijativu gradonačelnika. Dužijanca je praznik žetve, zahvalnost Bogu i pohvala čoveku i njegovom radu, vrednim risarima i risarušima – podsetio je Samardžić. – U Srbiji i Subotici svaka zajednica ima mogućnost da razvija svoj kulturni i duhovni život, čuva svoju tradiciju. Za Bunjevce to nije uvek bilo lako. Danas svoja prava ostvaruju u skladu sa najvišim mogućim standardima. Preci Bunjevaca imali bi čime da se ponose danas kako se obeležava praznik i čuva tradicija.

Bunjevci obeležili Dan DužijanceBunjevci obeležili Dan Dužijance

Polaganje venaca na spomenik Blašku Rajiću

U ime Skupštine grada, koja je uvela bunjevački u službenu, ravnopravnu upotrebu, nacionalni praznik je čestitao Balint Pastor, predsednik gradskog parlamenta.

- Od kada je sveta i veka ljudi slave žetvu, novi hleb i mukotrpnim radom stvorene vrednosti. Nacionalni savet Bunjevaca je odredio Dan Dužijance kao nacionalni praznik i Republika Srbija stoji svojim autoritetom i štiti zastavu bunjevačke nacionalne manjine, kao što štiti državnu zastavu i praznike svih nacionalnih saveta. To je nešto što je postignuto u prethodnom periodu i na šta svi treba da budemo ponosni – poručio je Pastor. – Bunjevci su ovaj grad stvarali vekovima, isto kao što su to činili Srbi, Mađari, Hrvati, Jevreji i svi drugi koji sa nama žive. Zato je ovo praznik svih dobronamernih građana Subotice. Kaže se da je Subotica grad tolerancije i da je ona vrhovna vrednost kojoj treba da težimo, ali ovde se ne radi o toleranciji koja se podrazumeva već o uzajmanom poštovanju i uvažavanju među svim narodima koji  ovde žive i stvaraju grad.

Bunjevci obeležili Dan DužijanceBunjevci obeležili Dan Dužijance

Svečanosti na Trgu prisustvovali su visoki funkcioneri iz Sombora, zatim Marko Marić, pomoćnik gradonačelnika Subotice, šef kabineta gradonačelnika Sava Stambolić i Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Izvor: Subotica.com
Dan Dužijance 2021 - kulturno-umetnički program na Trgu i predaja žetvenog hleba Dan Dužijance 2021 - kulturno-umetnički program na Trgu i predaja žetvenog hleba Dan Dužijance 2021 - kulturno-umetnički program na Trgu i predaja žetvenog hleba Dan Dužijance 2021 - kulturno-umetnički program na Trgu i predaja žetvenog hleba Dan Dužijance 2021 - kulturno-umetnički program na Trgu i predaja žetvenog hleba Dan Dužijance 2021 - kulturno-umetnički program na Trgu i predaja žetvenog hleba Dan Dužijance 2021 - kulturno-umetnički program na Trgu i predaja žetvenog hleba Dan Dužijance 2021 - kulturno-umetnički program na Trgu i predaja žetvenog hleba
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 29
Pregleda: 5065
Povezane teme

suzana kujundžić ostojić

dan dužijance

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.