• Pregleda: 4972

Besplatno testiranje na HIV i hepatitis B i C u ponedeljak

Povodom Evropske nedelje testiranja na HIV, u Zavodu za javno zdravlja će u ponedeljak, 21. novembra, biti organizovano testiranje na HIV i hepatitis B i C, a dan kasnije i predavanje za srednjoškolce.
Besplatno testiranje na HIV i hepatitis B i C u ponedeljak

Pod sloganom „Testiraj, leči, spreči“ toga dana biće organizovano dnevno testiranje u periodu od 9 do 14 časova i noćno od 19 časova do ponoći.

- Cilj aktivnosti je da se privuče što veći broj osoba, posebno iz rizičnih populacija da se testiraju na krvno prenosive viruse, da bi se što ranije otkrio HIV i hepatitis status B i C, kako bi se što ranije počelo lečenje-kaže načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Zavodu za javno zdravlje, dr Dragica Kovačević Berić dodajući da se HIV status može otkriti jedno testiranjem, jer često ne daje nikakve simptome- Stopa testiranih je izuzetno niska. Pozivam sve koji su u riziku, a  žele da saznaju HIV status da dođu i testiraju se. Radićemo i testiranje na hepatitis B i C, što inače sprovodimo samo ciljano, kod osoba koje su bile u riziku da se inficiraju sa ovim patogenima. Za HIV to je standardno, pozivamo osobe posebeno iz osetljivih populacija, jer su te osobe, osim po svoje zdravlje, rizične  i za ostale seksualne partnere. Inficirane osobe, koje ne znaju svoj HIV status, imaju visok nivo virusa u krvi, mogu preneti infekciju na zdrave osobe, a da pri tome nemaju siptome i ne znaju da su inficirani. Posebno je to karakteristično za period prozora, posle inkubacije, kada nema nikakvih simptoma, tada je zaražena osoba najinfektivnija, jer nije stvorila svoj mehanizam odbrane i antitela. U tom periodu ne možemo da detektujemo pozitivnost, a takva osoba širi dalje infekciju.

U prostorijama Crvenog krsta u utorak od 12 časova će biti održano predavanje na temu prevencije i važnosti ranog testiranja na HIV i Hepatitise. Predavanje je namenjeno učenicima subotičkih srednjih škola.

Na Svetski dan borbe protiv HIV-a, 1. decembra građani će još jednom imati priliku da saznaju svoj HIV status u okviru dnevnog i noćnog dobrovoljnog i poverljivog testiranja u Zavodu za javno zdravlje. 

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
drapo Odgovori
Molio bih da mi neko objasni : Ova se ustanova dugi niz godina zvala "Higijenski Zavod". Promenom direktora naziv se promenio u "Zavod za zdravstvenu zaštitu". Ponovnom promenom direktora nazvana je "Zavod za javno zdravlje" (Neznam da li postoji i "Zavod za TAJNO zdravlje"???) Koliko ja znam ovaj zavod je i nekad obavljao POTPUNO ISTI posao koji i danas obavlja. Pa zbog čega se stalno menja naziv ustanove koja godinama ima istu delatnost pa već ni mi rođeni Subotičani neznamo više gde da idemo i kome da se javimo i sve se bojimo da se ponovo ne promeni direktor jer će se promeniti i naziv ustanove prema njegovom ćefu !!! I KO TO ODOBRAVA I VERIFIKUJE ???
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.