• Pregleda: 2187

Aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

Udruženje „Stav +“ u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Subotica i Udruženjem „Prevent“ iz Novog Sada pokrenuli su kampanju pod sloganom „Pričajmo o diskriminaciji, jer ona je tu oko nas“ u okviru koje će se tokom ove nedelje sprovesti niz aktivnosti u cilju obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side.
Aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

U saradnji sa ZZJZ i Ekonomske srednje škole biće organizovan javni čas za učenike ove škole, dok će od 18 časova u Dečjem pozorištu biti izveden edukativni performans „Pričajmo o diskriminaciji“.

Za petak 29. novembar predviđen je javni čas otvorenog tipa za srednjoškolce, studente i sve zainteresovane, pod nazivom „Mladi-mladima“, koji će održati vršnjački edukatori Udruženja „Stav +“.

Svetski dan borbe protiv side u Subotici će biti obeležen 2.decembra u ponedeljak na gradskom trgu kod Zelene fontane kada će od 12-15 časova biti postavljena mobilna jedinica Ministarstva zdravlja gde će svi zainteresovani moći besplatno, anonimno i brzo da se testiraju na HIV.

Na području Severno-Bačkog okruga ove godine registrovana je jedna osoba obolela od HIV-a, dok je od početka registrovanja epidemijedo danas od HIV-a registrovano 53 osobe, od čega je 17 obolelih i 12 umrlih. Ovo je prvi put da se u našoj zemlji obeležava i Evropska nedelja testiranja na HIV u okviru kampanje obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a.

U ZZJZ će do 29. novembra biti omogućeno besplatno testiranje na HIV i savetovanje od 8-13 časova, a 30. će od 19-24 časa raditi Dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje u ovoj ustanovi. Iste aktivnosti biće sprovedene i u Studentskoj ambulanti Doma zdravlja 2. decembra od 10-13 časova.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Jasmina Peić

povezane teme

1
eeeee Odgovori
Zar to nije 1.decembra??
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.