Komentara: 7
Pregleda: 3368
Video
Foto

Doniraj krv, spašavaj živote! - akcija dobrovoljnog davanja krvi u subotu

25.09.2020. u 17:05h
Izvor: Subotica.com
Crveni krst, u saradnji sa Odeljenjem transfuziologije Opšte bolnice, organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi u subotu, 26. septembra, od 10 do 13 časova, u Atriumu hotela "Galleria". Akciju će podržati i lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje koji će zainteresovanim sugrađanima pružati besplatne zdravstvene preglede, Apoteka Subotica će deliti čajeve za krvni pritisak, holesterol i dijabetes, a sve dobrovoljne davaoce očekuje i "medeni" doručak.
Doniraj krv, spašavaj živote! - akcija dobrovoljnog davanja krvi u subotu

Akcija pod nazivom "Probudi srce, daj krv, spasi život" je treća koju organizuje Crveni krst, s ciljem da, kao i prethodne dve koje organizuju više od dve decenije, postane tradicionalna.

- Na ovaj način želimo da probudimo svest kod svih naših sugrađana koji do sada nisu davali krv, da dođu i najpre prekontrolišu svoje zdravlje, a potom i daju krv, jer je to jedini lek koji ne možemo da kupimo, a spasava život - rekla je Nevena Lukić iz Crvenog krsta, pozivajući sugrađane da se pridruže akciji i tako postanu članovi njihove humane porodice. - Ne čekajte da neko drugi da krv, dođete sutra, dajte krv i pomozite onima kojima je to potrebno, jer jedna jedinica krvi može da spasi i do tri ljudska života.

Doniraj krv, spašavaj živote! - akcija dobrovoljnog davanja krvi u subotuIstovremeno sa akcijom, obeležiće se i Svetski dan srca, koji ove godine ima za cilj da ukaže na važnost globalnog pokreta u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Po rečima dr Zorice Dragaš, specijaliste socijalne medicine Zavoda za javno zdravlje, od bolesti krvnih sudova i srca prošle godine je u Severnobačkom okrugu preminulo 1.513 osoba, dok je udeo kardiovaskularnih bolesti u ukupnoj smrtnosti bio čak 57 odsto.

- Najučestalije dijagnoze kod ovih pacijenata su bile povišeni krvni pritisak, ateroskleroza, oboljenje srčanog mišića, infarkt mozga i nedovoljna fukcija srca - kazala je dr Dragaš, dodajući da su bolesti krvnih sudova i srca među vodećim uzrocima smrti u našoj zemlji, zbog čega je važna prevencija. - Najznačajniji faktori za nastanak kardiovaskularnih bolesti su odavno prepoznati i oni se mogu izbeći, jer se većina tih faktora može kontrolisati, lečeti i pravilno voditi.

Doniraj krv, spašavaj živote! - akcija dobrovoljnog davanja krvi u subotuKako je objasnila dr Verica Dronjak, portparolka Doma zdravlja, najvažniji faktori za razvoj kardiovaskularnih bolesti su povišeni krvni pritisak i holesterol, goljaznost, te nepravilna ishrana, upotreba duvanskih proizvoda i fizička neaktivnost, a kontrolom ovih faktora moguće je sprečiti oko 85 odsto prevremenih smrtnih ishoda kod osoba koje imaju bolesti krvnih sudova i srca.

- Faktori rizika potiču od nekih ličnih karakteristka, kao što su pol, starost, nasleđe, rast i razvoj. Zatim od oboljenja u sadašnjosti i prošlosti, te ekonomsko-bihejvioralnih faktora u koje se ubrajaju navike, stil života i obrazovanje. Oni se mogu podeliti na one na koje ne možemo uticati, kao što su genetika, starost i pol, i na one na koje možemo uticati, kao što je način ishrane, fizička aktivnost, životne navike i mentalni stavovi - istakla je dr Dronjak.

Doniraj krv, spašavaj živote! - akcija dobrovoljnog davanja krvi u subotuPrevenciji kardiovaskularnih bolesti mogu da doprinesu i farmaceuti kroz veće angažovanje u lokalnoj zajednici, naglasila je Jelena Pavlović, portparolka Apoteke Subotica, koje se pre svega ogleda u pristupu pacijentima koji dolaze u apoteku po svoju redovnu terapiju.

- Farmaceuti mogu da posvete vreme pacijentu i razviju određenu metodologiju i alate koji će doprineti kvalitetnijem razgovoru sa pacijentom. Tu su kutijice za lekove koje se mogu naći u apotekama, zatim terapijske kartice sa kalendarom, pojačana komunikacija i praćenje pacijenata, kao i upotreba određenih aplikacija koje podsećaju kada lek treba uzeti. Ustanovljeno je da ovakav rad farmaceuta u lokalnoj zajednici doprinosi uspostavljanju kontrole nad krvnim pritiskom za oko 45 odsto, što znači da će se kod tih pacijenata smanjiti šansa da se razviju i pogoršaju kardiovaskularne bolesti, a samim time će se smanjiti troškovi daljeg lečenja i hospitalizacije, što dovoljno govori koliko intervencije farmaceuta mogu da doprinesu očuvanju zdravlja, života, ali i kućnog budžeta pacijenata - poručila je Pavlović.

Doniraj krv, spašavaj živote! - akcija dobrovoljnog davanja krvi u subotuSugrađanima koji žele da se odazovu akciji dobrovoljnog davanja krvi i urade preventivne zdravstvene preglede, preporučuje se da danas smanje fizičku aktivnost i ne konzumiraju alkohol i lekove za bolove, a da sutra ujutro imaju lagan obrok i popiju dovoljno tečnosti pre dolaska na akciju.

Organizatori poručuju da će se manifestacija održati uz poštovanje svih epidemioloških mera, te pozivaju sugrađane da sa sobom ponesu zaštitnu masku i održavaju propisanu distancu.

Izvor: Subotica.com
Najava obeležavanja Svetskog dana srca i akcije dobrovoljnog davanja krvi Najava obeležavanja Svetskog dana srca i akcije dobrovoljnog davanja krvi Najava obeležavanja Svetskog dana srca i akcije dobrovoljnog davanja krvi Najava obeležavanja Svetskog dana srca i akcije dobrovoljnog davanja krvi Najava obeležavanja Svetskog dana srca i akcije dobrovoljnog davanja krvi Najava obeležavanja Svetskog dana srca i akcije dobrovoljnog davanja krvi Najava obeležavanja Svetskog dana srca i akcije dobrovoljnog davanja krvi Najava obeležavanja Svetskog dana srca i akcije dobrovoljnog davanja krvi
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 3368

Povezane vesti

Povezane teme

apoteka subotica

dobrovoljno davanje krvi

akcija davanja krvi

zavod za javno zdravlje

crveni krst

hotel galleria

dom zdravlja subotica

svetski dan srca

bolest srca i krvnih sudova

dr zorica dragaš

crveni krst subotica

jelena pavlović

verica dronjak

nevena lukić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.