Komentara: 10
Pregleda: 6517

59 osoba izvršilo samoubistvo u Severnobačkom okrugu tokom 2013. godine

10.09.2014. u 17:13h
Izvor: RTV City
U kalendaru zdravlja Svetske zdravstvene organizacije, 10. septembar obeležava se kao Svetski dan prevencije samoubistava. U saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za prevenciju samoubistava, ovogodišnjom temom “Prevencija suicida: povezani u jedan svet!” želi se istaći činjenica da je povezanost na svim nivoima važan zaštitni faktor u prevenciji suicida.
59 osoba izvršilo samoubistvo u Severnobačkom okrugu tokom 2013. godine

Prema podacima Odeljenja psihijatrije subotičke Bolnice, tokom prvih osam meseci ove godine preko 110 osoba pokušalo je da izvrši suicid, a njih 18 je u tome uspelo. U protekla 24 časa, dve osobe su pokušale sebi da oduzmu život. Statistički podaci su poražavajući za naš grad, jer ga i na državnom, ali i međunarodnom nivou svrstavaju u sam vrh kada su u pitanju samoubistva.

Broj pokušaja suicida je 20 puta češći od samog suicida. Suicid je učestaliji kod muškaraca, dok žene 2-3 puta češće pokušaju suicid. Tokom 2013. godine, u Severnobačkom okrugu 170 osoba je pokušalo sebi da oduzme život, a 59 osoba, od kojih je 40 muškaraca i 19 žena, izvršilo je samoubistvo.

Najčešće su to osobe u dobi između 35 i 44 godine života, kada, prema rečima psihijatra dr Borbale Kolesar treba da budu najaktivnije, i najviše stvaraju. Egzistencijalni problemi su najčešći razlozi zbog kojih se pojedinci odlučuju na suicid, a tu su i drugi faktori koji utiču na isti, poput različitih životnih situacija, i uopšte sklopa ličnosti osobe.

Suicidi se najčešće dešavaju tokom prolećnih i jesenjih meseci, a danima vikenda i ponedeljkom najviše ljudi se odlučuje na ovaj korak, i to u jutarnjim satima ili tokom noći. Jedan od najčešćih načina pokušaja samoubistva jeste trovanje lekovima, a tu su i strangulacija, odnosno vešanje i utapanje. Više od 10 odsto pacijenata koji trenutno borave na Odeljenju psihijatrije, hospitalizovani su upravo zbog pokušaja samoubistva.

Depresija je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja današnjice, koja ponekad kod osoba koje od nje boluju može da prouzrokuje želju za samoubistvom. Dr Borbala Kolesar savetuje da, ukoliko se kod nekoga primete znaci i simptomi depresije, poput potištenosti i povučenosti da se odmah reaguje i zatraži stručna pomoć.

Povezanost i dobra saradnja unutar različitih nivoa zdravstvenog sistema je, takođe, bitan faktor u prevenciji suicida za sve osobe koje imaju neki od mentalnih problema. Dobra saradnja zdravstvenog i nezdravstvenog sektora unutar jedne zajednice, neophodna je za uspešnu prevenciju suicida.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 6517
Povezane teme

samoubistvo

suicid

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.