• Pregleda: 2671

5.555 posetilaca Sinagoge u 2012. godini

Subotička Sinagoga dočekala je danas 5.555 posetitelja u 2012. godini. U Jevrejskoj opštini očekuju da će Sinagogu do kraja godine turistički posetiti oko 8.000 ljudi.
5.555 posetilaca Sinagoge u 2012. godini

Prema rečima rukovodećih ljudi u ovoj zajednici, s obzirom da je i sama Sinagoga građena u stilu secesije koja je odudarala od tadašnjih stilova arhitekture, tako su i oni odlučili da ne obeležavaju “okrugli” broj posetilaca, već neki specifičan, baš kao što je to slučaj i sa stilom u kojem je građena.

Arhitektura subotičke Sinagoge jedan je od razloga što se nalazi na turističkoj mapi Subotice i okoline, a u jevrejskoj opštini u Subotici preduzimaju napore da bude i na spisku objekata koji se obilaze u takozvanim turama verskog turizma.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

6
sale Odgovori
Nije mi jasno sto jevrejska zajednica konacno ne renovira tu sinagogu koja je ruglo grada,urusena.nemoguce da maticna drzava Izrael ne moze donirati nekoliko stotina hiljada?Sramota!
io Odgovori
zasto bi morala jevrejska kzajednica da renovira svoje versko mesto. ko je pitao jevrejsku zajednicu kada se ista sinagoga pretvorila u pozoriste koje je bilo jedno najvece ponizavanje za istu religiju.gde je vlast grada koja je dala dozvole da se ista sinagoga pretvara u pozorisni cirkus?zamislite da s druge strane bilo koja hriscanska crkva postane centar pozorisnih predstava?
Anonymous Odgovori
Meni kao verniku ne bi smetalo da se bilo koja crkva pretvori u pozorište, veća bi bila korist od same građevine svakako. U crkvi reč Božiju čuju samo odabrani (darovani praznom glavom). Smešno, u doba mikročipova, kosmičkih letova i interneta duhovnost da nam je još na nivou 12-og veka.
gooca Odgovori
Io slazem se sa tobom zasto sada da jevrejska zajednica da renovira Sinagogu zna se dobro ko je kriv sto je Sinagoga u ovakvom stanju.Jevreji su kroz istoriju bili progonjeni,ubijani i za sve bili krivi samo zato sto su bili vredni i radni ljudi,sposobni da od dinara naprave dva.Mislim da im ova zemlja kao i mnoge u Europi duguje bar toliko da im se pomogne sa obnovom.
Stipan Odgovori
Od dinara su znali da naprave dva, a najčešće dopisivanjem nule i deset... kamate i tako to..., tako mi je pričao moj pokojni deda, ali to je bilo prije rata.
Avarel Odgovori
@Sale, sramota je to što ti pričaš. Sinagoga čak ni u ovakvom stanju nije ruglo grada, samo dokaz nemara i bede. Država Izrael nije dobrotvorna ustanova i za pobijenim građanima jevrejske veroispovesti ostale su na stotine napuštenih, nekada lepih sinagoga. Nije njihova obaveza da ih restaurišu. Osim toga, za Jevreje iznošenjem svitaka Tore zgrada prestaje da bude hram. Ostaje ovo što jeste - arhitektonsko remek delo i tragična istorijska uspomena. Ostale glupe antisemitske primedbe neću ni da komentarišem!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.