• Pregleda: 18686

Vaše mišljenje o (n)ovim ugovorima Toplane

Ovih dana mnogim sugrađanima su stigli novi ugovori koje šalje Toplana, a u vezi grejanja. Lepo su ovo pravnici Toplane smislili.

Upravo legalizuju sve ono što su nam radili prethodnih godina. (Proizvoljni obračun, preraspodela dugova na platiše, prelivanje stambenih jedinica, nemogućnost isključenja sa Toplane, naplata preko privatnih izvršitelja) Stavljanjem potpisa na ove ugovore pristajemo da budemo građani drugog reda, da nam rade kako hoće i šta hoće.

1. Ne možete nikako, ali nikako prebaciti troškove drugih stanova na mene. Ja plaćam koliko potrošim. Ne zanima me da li komšiju "curi" grejanje ili neko krade.

2. Da bi bili sigurni da nas ne podkradate, želim da instalirate čitljivu tehnologiju. Ako na mojim meračima piše 36526, onda hoću da mi i na računu piše 36526. Potom dodajte fiksni deo i gotovo. Čist račun duga ljubav. To je kao da odete u prodavnicu kupite 2 kg krompira, a na računu vam napišu 25,6 komada. Pri tom je cena za "kg", a ne za "kom".

3. Moja obaveza kao Kupca počinje od mojih vrata, a ne vrata zgrade. Ne zanimaju me podstanice. Zajednička potrošnja se deli po stanovima i ona treba da bude tačno izračunata. A vi, ovom formulacijom, gde počinje odgovornost kupca, a gde se završava odgovornost prodavca na mala vrata pokušavate da legalizujete vaš kriminalni obračun. Ne postoji razumno objašnjenje da neko ko je plaćao 6.000 Din, za isti mesec sledeće godine plaća 12.000 Din (Ne spominjite razliku u vanjskim temperaturama, smešni ste - Svi smo bili svedoci promene metodologije obračuna).

4. Ne pristajem da vršite diskriminaciju ljudi koji žive u zgradama. Svaki korisnik Toplane mora, po zakonu, imati ista prava što se tiče sklapanja, korišćenja i raskida ugovora. Ukoliko su postojali tehnički uslovi da sklopite ugovor i da kupac koristi toplotnu energiju, apsolutno nema objašnjenja zašto ne postoje uslovi za raskid.

5. Ne zanima me s kime delim zid i da li moj komšija koristi toplanu. Ako sam ja raskinuo ugovor, tu se priča završava, a vi uzmite i čupajte cevi iz zida... Osim toga, ova logika vam je posebno zanimljiva. Hoćete da kažete, da bi bilo najlogičnije da platim čoveku deo računa za struju jer se komšija greje na TA peći? Ili da mu dođem nešto para za struju jer njehova sijalica sa terase osvetljava i moju terasu... Komšija ne može biti uslov raskida ugovora! Razumete, diletanti!?

Razumem. Poslali ste, računate da je većina stavnovništva pravno nepismeno. Sada lepo vratite nazad na izradu novih ugovora. Jer ako ne padnete u Srbiji, padate u Strazburu. A do tada se nadam da će princip odgovornosti profunkcionisati u Srbiji, te će troškove parničnog postupka snositi odgovorna lica u Toplani. Sa imenom i prezimenom.

38
Radovan [pre 964 dana i 1 čas] Odgovori
Radovan Sovilj OVAKO RADI NOVI SAD,PA DA VIDIMO STA NASA LOKALNA SAMOUPRAVA DOPUSTA SA JEBENIM STRANACKIM IDIJOTIMA....:::: Милош Вучевић
11 sati ·
На иницијативу градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, а на основу Предлога одлуке о промени продајних цена производње и испоруке топлоте за грејање ЈКП ''Новосадска топлана'', у Новом Саду ће по други пут ове године бити смањене цене грејања и топле потрошне воде.
Цена грејања за стамбене и пословне потрошаче биће смањена за 3,79%, а за топлу потрошну воду 2,41 посто, па ће уместо досадашњих 92,36 дин/m2 грејање коштати 88,86 дин/m2, а цена топле воде ће износити 225,99 дин/m3 уместо 231,57 дин/m3.
- Када год се буду стекли услови да можемо да смањимо цене комуналних услуга које градска предузећа пружају Новосађанима, ми ћемо то и учинити. То се види на примеру ЈКП ''Новосадска топлана'', које након вишедеценијске традиције пословања у дуговима, улази у грејну сезону 2016/2017. године без неизмирених обавеза за енергенте ..........
Smrzoh se [pre 963 dana i 23 časa] Odgovori
Ove godine dolaze rekordni iznosi racuna.za 50 kvadrata u novembru bice minimum 10 000 rsd.a onda zamislite tek decembar .januar i februar.
Pera [pre 963 dana i 8 časova]
Barem da greju ,nego je hladno skoro kao napolju.
JACEMKAZEM [pre 963 dana i 21 čas] Odgovori
U potpunosti podrzavam pistaljku. Jos samo razmisljam da li da potpisem ugovor ili ne, ali mislim da cu zaboraviti potpisati, jer kako vidim nema nikakvih sankcija za ne potpisivanje. Pitanje: da li cete vi tj. korisnici toplane potpisati ili ne. A sto je interesantno oni od stanara koji su se iskljucili naplacuju oko 50% cenu grejanja (glupost) i ako se taj doticni greje na neki drugi nacin ostali okolni stanovi nemaju nikakvu stetu, medjutim kad se doticini stan koji je iskljucen sa sistema uopste ne greje jer je prazan to uveliko utice na toplotu okolnih stanova i to pogovotu onih iznad i ispod. Zar ne bi bilo logicno da tim korisnicima procentualno smanje racun jer je u stanovima za nekoliko stepeni hladnije, znaci te pare sto i po mom misljenu protivzakonito naplacuju ne stave u svoj dzep nego smanje racun onima kojima su naneli stetu odobravanjem isljucenja.
Ranko [pre 963 dana i 20 časova] Odgovori
Lepo kada dobijete taj ugovor na potpis,uredno da zguzvate i bacite u kantu za smece.Toplana vas ne moze naterati da potpisete bilo sta.Mi smo se iskljucili sa toplane od ove godine i zavrsili smo pricu sa njima zauvek a oni i dalje neka salju te papire koje im necemo nikad potpisati.Bar deca mogu da crtaju po njima.
Roda [pre 963 dana i 20 časova] Odgovori
Ne sumnjam u “dobru” nameru Toplane, ali pistaljka nema smisla ako se ne stavi i sam ugovor na uvid.
Badža [pre 963 dana i 12 časova]
Ja pretpostavlja da autor pštaljke za mišljenje pita druge ljude koji su dobili sličan ugovor, stoga znaju o čemu se radi...
Prijatelju [pre 962 dana i 14 časova]
Ne citas prijatelju kako treba
Marko [pre 963 dana i 20 časova] Odgovori
Sve je ovo ok sto si napisao/la u tekstu i ja placam racune kao i ti ali moje misljenje je da se dzabe bunimo jer koliko god oni da su prevaranti treba biti realan i prihvatiti cinjenicu da ima nesto i do zgrade a pogotovo tih starijih koji nisu nova gradnja jer samo nove gradnje imaju jednokruzni sistem grejanja za svaki stan a retko koja stara zgrada..vecina je takva da sistem krece od dole ide kroz sve stanove i tu nema spasa,jer nemaju kontrolu potrosnje stana pa dele na kvadrate..a da te cevi menjaju to je za njih naucna fantastika i posao kao da ruse zgradu..mi sto smo u takvim zgradama treba da se pomirimo sa tim..nama ne pomaze ni alokator a ni sami bog..pozdrav
Pera [pre 963 dana i 8 časova]
Onda neka rese problem starih cevi,jer te cevi nisu nase vlasnistvo.
Davor [pre 963 dana i 18 časova] Odgovori
E konacno neko napisa kako treba!
zorica.sakic@yahoo.com [pre 963 dana i 17 časova] Odgovori
Slažem se u potpunosti sa komentarom, takodje želim da postavim pitanje zašto da plaćam grejanje kroz komšijske zidove, kada evidentno na osnovu očitanih stanja na alokatorima ne greje ni komšija pored , ni komšija iznad , ni komšija ispod. Kako oni to mene greju pa da ja moram platiti 20% kada ne greju ni sami sebe. Odakle Subotičkoj Toplani pravo da svakog meseca odlučuje kako će nam istaviti račune. Jednog meseca istavlja račune na osnovu m2 a sledećeg po očitanim alokatorima. Pa kada će neko u ovom gradu stati na kraj Subotičkoj Toplani koja svake godine uz blagoslov Subotočke vlasti menja način obračuna, tako kako njoj odgovara. A postavljam još jedno pitanje GDE JE SUBOTIČKI OMBUDSMAN da zaštiti prava Subotičana i zaustavi pljačku Subotičke Toplane?
stanovnik [pre 963 dana i 15 časova] Odgovori
Konacno da je neko obratio paznju na ovaj novi ugovor. Zaista vise ne vidim izlaz iz situacije nekog ko radi za minimalac. Ne radi se o tome da necu da placam nego jednostavno ne mogu. Pola plate 10 946 dinara. Jedino da ne jedem vise nista. Imam alokatore koje ponekad odvrnem i stavim na trojku,po par sati i to ne svaki dan. Ja vise ne vidim svrhu ovakvog zivota.
Kalča [pre 916 dana i 8 časova]
Pobuni se, burazeru. Eto svrhe životne. Život podvijena repa je nesvrhovit - tačno
:rolleyes: [pre 963 dana i 13 časova] Odgovori
Posebno je interesantan član 15. Ugovora:

„Kupcu usluga prodaje toplotne energije mora da bude pružena po pristupačnoj ceni.
Kupac ima pravo i mogućnost da promeni pružaoca usluge bez dodatne naknade.”

Kao kupac koji NE koristi usluge „Toplane” (glavni ventil mi je tokom cele godine zatvoren i stan ne grejem centralnim grejanjem), smatram da „usluga” nije pružena po pristupačnoj ceni jer plaćam mesečni fiksni deo u iznosu od 27,32 din/m² samo zato što imam priključak na sistem centralnog grejanja i još 20% utroška sa glavnog merača u podstanici. To bi bilo isto kao kada bi „Elektrovojvodina” i „Vodovod” naplaćivali usluge po utrošku sa strujomera, odn. vodomera, ali da pritom cele godine plaćamo i fiksni mesečni deo u iznosu od po 27,32 din/m² pod izgovorom da je tako bolje i jeftinije po nas korisnike.

„Kupac ima pravo i mogućnost da promeni pružaoca usluge bez dodatne naknade.” - Je l' ovo neka pošalica?!
Etoplana [pre 962 dana i 17 časova]
Ja sam se smejao kad sam ovo procitao. Dve najvece gluposti zajedno u jednom clanu, mogli su barem da razdvoje...
:rolleyes: [pre 963 dana i 12 časova] Odgovori
Nastavak...
Takođe, iz člana 7:

„Kupac se obavezuje da plaća Toplani naknadu na ime očitavanja podataka sa delitelja troškova isporučene toplotne energije.”
Nije dovoljno što nam naplaćuju fiksni mesečni deo, nego nas obavezuju da posebno plaćamo i očitavanje mernih instrumenata. Zar to ne bi trebalo da je već uračunato u cenu?!

„Kupac je obavezi da snosi troškove održavanja delitelja troškova isporučene toplotne energije u ispravnom stanju.”
Šta ovo uopšte znači?! Naplaćuju nam i obavezno 5-ogodišnje baždarenje kalorimetara? Baždarenje koje su ove godine sproveli nezakonito, bez prethodnog obaveštenja korisnicima, bez ostavljene prateće dokumentacije o vršenoj kontroli merila, bez prisustva vlasnika itd. U mojoj zgradi su išli toliko daleko da su OBILI sve ormare u zgradi da bi došli do kalorimetara, a bilo bi dovoljno samo da su istakli obaveštenje na ulazu zgrade da će se „dana tog-i-tog vršiti skidanje kalorimetara” i da im se omogući pristup mernim instrumentima.
Etoplana [pre 962 dana i 17 časova]
Strasni su, meni kad su dosli da "izbroje" radijatore, samo su uleteli u stan! Nisam ni stigao do vrata da im otvorim...
građanin [pre 952 dana i 8 časova]
Očitavanje vrši privatna firma!
Rab [pre 963 dana i 12 časova] Odgovori
Do Strazbura slažem se i nudim pomoć u organizaciji!
Mirjana [pre 963 dana i 8 časova]
Nigde u Ugovoru nisam primetila da pise obaveza Toplane koja se tice toplote vode koju bi trebalo da nam isporucuju.Nije svejedno da li nam isporucuju 50 stepeni ulaznu vodu ili 20.Ugradnjom podstanica u kuce omoguceno im je da nas jos vise potkradaju. Mene ne zanima spoljna temperatura, nego unutrasnja. Ja sa malom temperaturom vode ne mogu da postignem da mi u stanu bude toplo. Zasto se oni ne obavezu za ujednacenu toplotu vode?
su [pre 963 dana i 9 časova] Odgovori
Na zalost u mom stanu alokatori nista ne vrede, bili ukljuceni radijatori ili ne toplota u stanu konstantno ista. Ne znam sta ce biti ove grejne sezone sa racunima ali me unapred vata panika. Ja bih volela da platim onoliko koliko stvarno i potrosim, a ne ovako. Da li postoji nekakav merni uredjaj da mogu svaki mesec da ocitam potrosnju u svom stanu, kao sto je sat za utrosenu struju!? Ovako mi stigne racun proizvoljnoj proceni, pa APP, ako prodje, prodje?
Neverica [pre 963 dana i 8 časova] Odgovori
Aj da probamo opet napisati komentat. Valjda cete ovaj put objaviti!! Kao sto sam vec navela, zivim u ulici Segedinski put( broj zgrade 2...). Moj otac je prosle god.isao u toplanu da trazi iskljucenje sa toplane i nisu mu dozvolili. Kada je pitao ko odlucuje o tome, rekli su tehnicki direktor toplane. Isti taj koji zivi u nasoj zgradi, koji je vec par godina iskljucen sa iste!!!! Znaci on koji radi za toplanu, kao vrlo odgovorno lice u fotelji, moze da se iskljuci, a mi ostali ne. Dokle bre da nas prave budalama!!!
Lajčo Prčić [pre 963 dana i 3 časa] Odgovori
To se ovako više nigde ne radi! Na jednom mestu da se loži, a daleko od tog mesta da se greju stanovi. To se drugačije mora rešiti! Ovo nema smisla, em je skupo, em nije ni toplo, a još su i na gubitku! To se treba ukinuti, treba drugačije ložit!
Aleksandar [pre 962 dana i 17 časova] Odgovori
Ovo je prosto rečeno, brutalna i nehumana pljačka! Smislili su način da nas sve svedu na socijalne slučajeve. Ogromna većina ljudi radi za minimalce, jako je mnogo nezaposlenih pa sad ti uz ovakvu toplanu pokušaj da preživiš i dočekaš kraj zime. Monopolistička đubrad! Prokleti da su zajedno sa onima koji im omogućavaju PLJAČKU. Do Strazbura sa njima! Ja već znam advokata koji je rekao da bi ovaj slučaj odradio za male pare samo da se skupi dovoljan broj ljudi. Isplati se da se dignenom na noge, organizujemo i angažujemo advokate da nas grupno zastupaju! I da, u pravu su oni koji kažu da je ugovor namerno sročen tako da ne oda veličinu pljačke koja je osmišljena. Plaćaćemo astronomske cene kao nikada do sada i to samo zato da bi gospoda iz Toplane bila ušuškana i živela sa ogromnim platama koje ne zaslužuju.
Minče [pre 962 dana i 16 časova] Odgovori
Nadam se da će ovi "ugovori" biti kao dolivanje ulja na vatru i da će se požar razbuktati!
mILAN [pre 962 dana i 15 časova] Odgovori
Ja ne znam koliko ce jos mirno spavati te bitne glave u Toplani jbgg...
Ivan Pavlovic [pre 962 dana i 8 časova] Odgovori
Pisem,pisemo...i na kraju nista!Sisace nas kao ovce i ove god,u stvari vec su i poceli.Racun za oktobar 4600 a grejanja svi znamo skoro i nije bilo.Direktor toplane ima kafic u centru grada.Pojedinci u toplani imaju dobar dzeparac mesecno(u proseku 3000 din mesecno po stanu) jer dobijaju naknadu od stanova koje su prvo iskljucili pa onda na crno opet ukljucili na grejanje(prozivka je puna takvih stanova) itd itd..
Minče [pre 962 dana i 7 časova] Odgovori
Jedino rešenje je da Toplana ponovo uvede plaćanje po kvadraturi !
stanovnik [pre 961 dan i 15 časova] Odgovori
Ako neko odluci da nesto konacno uradimo,neka se nekako oglasi da se mozemo prikljuciti.
Pametnjaković [pre 961 dan i 7 časova] Odgovori
Ovaj pametnjaković bi verovatno trebao da proda svoj stan i kupi kuću...verovatno mu ne odgovara i kad se začepi kanalizacija komšiji na prizemlju...jer on svoja govna verovatno sam nosi u prečistač...ili kad komsiji na zadnjem spratu procuri krov jer je on na 5. spratu pa nece valjda stici do njega.....druze kupi kucu i videces koliko ce ti biti stepeni kad je negrejes....a što se tice Toplane fiksni deo je obična glupost a grejanje je preskupo...pozdrav..
Nikola [pre 960 dana i 18 časova] Odgovori
Na ovakvu veliku glupost jos bi bilo gluplje da se komentarise
komsija [pre 960 dana i 11 časova] Odgovori
Skrećemo pažnju stanarima zgrade, da ne potpisuju Ugovor do okončanja postupka koji smo,ispred potrošača, pokrenuli PRITUŽBOM Ombudsmanu Grada Subotica i Ministarstvu građevine,saobraćaja i infrastrukture, sa ZAHTEVOM da se ukine ODLUKA Skupštine Grada Subotica od 04.02.2016.godine objavljene u («Sl.listu Grada Subotica« br.5/16),jer je donesena na nezakonit način i po datumu donošenja i odredbama sadržane u istoj, za uvođenje dvotarifnog sistema, sa posebno iskazanim stavkama u Računu za Fiksni i Varjabilni deo i preraspodele ukupne izmerene potrošnje za 20%,u varjabilnom delu obračuna, na sve potrošače u jednom mernom krugu kalorimetra,kod potrošača sa ugrađenim deliteljima potrošnje,te je potpuno obesmišljena ugradnja,(investicija) delitelja potrošnje,koja je obavljena inicijativom «TOPLANE» da bi potrošači plaćali iskjučivo svoju potrošnju...
komsija [pre 960 dana i 11 časova] Odgovori
...Neregularnom ODLUKOM od 04.02.2016.godine ukinut je u celini do tada važeći JEDNOTARIFNI SISTEM,po kom je i fiksni i varjabilni deo obračunavan kroz jedinstvenu cenu od 8,1 di/kWh i samo 5% preraspodele ukupne potrošnje kod potrošača sa ugrađenim deliteljima potrošnje.
U Ugovoru su te neprihvatljive odredbe definisane u Članu 4 i Članu 7.
Ovo su samo ključne navedene primedbe,ali Ugovor je ne prihvatljiv u celini,jer ne definiše režime isporuke toplotne energije,
koje treba da ispunjava «TOPLANA», kao granične temperature u zagrevanom prostoru,automatsku regulaciju grejanja u podstanicama u funkciji spoljnje temperature i period grejanja u toku dana (u protoku 24 časa).
Do sada nismo imali ni pojedinačne Ugovore niti Ugovore za čitavu zgradu a «TOPLANA»je pkrenula potpisivanje upravo sada pozivajući se na neregularne osnove navedene u Ugovoru.
pokojni Toza [pre 953 dana i 13 časova]
Zato su i brze bolje smislili ove ugovore jer ce nahvatiti neke gradjane da potpisu,pa koga prevare,prevare!!!
daca [pre 959 dana i 11 časova] Odgovori
Ugovor se ne mora potpisati, lepo stoji u obrazloženju direktora i nikome se neće desiti ništa. Ugovor nije izmislila Toplana , nego njen vlasnik, grad . Ako se prihvatimo ugovora, svaki mesec se može način obračuna menjati , uslovi pružanja ili ne pružanja komunalne usluge. Stan smo kupili sa već uvedenim vertikalnim cevovodom i sada ne možemo plaćati kazne za takav način gradnje. Za zgrade koje su horizontalne cevi ugrađen je i kalorimetar pred vratima . Da bi se aktivirao iako je tamo već 25 godina, platili su 500 evra proše godine.Sada tu razliku koju toplana gubi jer ljudi mogu štedeti na grejanje, plaća ostatak korisnika. Gradska vlada je pre 4-5 godina donela odluku da se od 15. 12. do 15.01. greje na maksimumu 24 sata bez obzira na spoljnu temp. tako da crkavamo od toplote a ta 2 meseca su nam abnormalni računi. Tu odluku treba poništiti jer bez obzira na praznike, tih dana ne hodamo goli po stanu . Grejanje noću treba da je na tehn. minimumu kao što rade svi gradovi.
Kudro [pre 952 dana i 10 časova] Odgovori
A ja umalo da prodam kuću i kupim stan. Reko, skupo mi da grejem 150m2 ,svake godine 3 tone sušenog uglja i 3 do 4 m2 drva.
necudamepljackaju [pre 951 dan i 11 časova] Odgovori
hajde da se udruzimo svi korisnici toplane I da smislimo neko resenje sta nam oni mogu ako ni jedan korisnik toplane ne bi platio racun?? nista mogu samo da spuste cene ... moraju a mi smo samo jako mekani I pristajemo da im okrenemo zadnjicu I dozvolimo da nas otpozadi
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.