Komentara: 1
Pregleda: 1282

Trg žrtava fašizma - može li se sačuvati javni prostor?

Komunalno - (otpad, zagađenje, buka, javne površine) / Uređenje javnih okupljališta (dečja igrališta, parkovi, klupe)
14. septembar 2021.
Postavi pištaljku!

Tekst pištaljke:

Poštovani,

U delu parka na Trgu žrtava fašizma ispred katedrale nalazi se i veći, centralni prostor i česma koje okružuju  betonski segmenti na kojima su postavljeni mermerni  poklopci kao završna obrada spomenutih betonskih segmenata. Godinama unazad jedan deo tog mermera je namerno odvaljen,tamo je ostavljen no niko nije preduzeo ništa da se to nanovo fiksira prije nego li je to završili na deponiji.

Ovih dana odlomljeni  su novi komadi, izlomljeni i bačeni pored zidića.

Šteta, park je lep zelenilo se održava,nekada je funkcionisala i podna rasveta, danas više ne,automatsko zalivanje treba održavanje. Kod obe česme postojala je livena rešetka,sada je tamo grozni zakorovljeni šljunak.Rešerke su navodno otuđene no i to se da rešiti ako postohi dobra volja nadležnih.Sedišta i nasloni klupa su polomljeni.

U delu parka na severnoj strani fali približno 14 klupa. Ne radi se tu o klasičnom otuđenju već o tome da su tokom godina klupe odnošene od strane preduzeća koje se bavilo održavanjem mobilijara ali se mbige od njih nisu vratile na ovu lokaciju.JP Direkcija godinama je vodila brigu da opločnici budu sanirani ukoliko se pojavi ulegnuće ili šteta,bilo bi dovro da i sada izvrši uvid u visinu štete i izda nalog za popravke i nabavku nedostajućih klupa.Česme su u vema lošem stanju u odnosu na dve funkcionalne - Krčazi - Đuge u parku naspram SKC i česma kod bivšeg trga Ambroziju Šarčeviću koja je i higijenski najzahvalnija za putnika namernika.

Obnova i rekonstrukcija Trg žrtava fašizma stajala nas he blizu 90.000 eura,značajan je javni prostor za građane i grad.Šteta bi bilo dopustiti da ga pojedini neodgovorni pojedinci unakaze grafitima i rušenjem dovedu u jadno stanje.Park je obnovljen prema idejnom rešenju dia mr.Ante Rudinski,obnova je bila sprovedena prema Odluci MZ Centar 2, grad je bio finansijer a radove su sprovela lokalna preduzeća.Svečano je predat na upotrebu u mandatu gradonačelnika Geze Kučere koji je podržao inicijativu kompletne obnove.

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.