• Pregleda: 2555

Odnos ŽTP-a prema putnicima

U prepodnevnim satima poslednjeg dana minule godine na šalteru blagajne ovdašnje železničke stanice predao sam knjižicu za povlašćenu vožnju vojnog invalida zahtevajući izdavanje karte do Vrbasa kao međustanice, s tim da ću kasnije istim prevoznikom, ili autobusom, novokupljenim kartama završiti putovanje u Beogradu kao krajnjoj odredišnoj stanici upisanoj u knjižici. Iako su, osim prava na tri putovanja godišnje u odlasku i povratku, uz povlasticu prilikom plaćanja karata, ostala prava korisnika knjižice identična pravima ostalih putnika, a to je da od polaznog mesta po vlastitom izboru mogu koristiti sve vrste prevoza kao što su voz, brod, autobus...do željene destinacije, mrzovoljna radnica na blagajni očigledno nije mislila tako. I to ne po prvi put!? Umesto očekivane rutinske primopredaje, usledilo je s njene strane nekompetentno tumačenje ličnih mi prava na prevoz, svojevoljno prepravljanje prethodno upisane relacije (uostalom to mi je jedna od obaveza, ali i prava, uslovljenih pravilima u knjižici), da bi na kraju ne samo odbila prodaju karte, nego i da pored insistiranja pozove ili me uputi na pretpostavljenu joj osobu. I to sve naočigled u međuvremenu pristiglih pet-šest putnika. Ne želeći da i drugi trpe zbog neprimerenog ponašanje dotične pogotovo što je do polaska voza preostalo tek dvadesetak minuta, po uputu gđe sa "informacija" obreo sam se u kancelariji iznad odeljenja za prijem i distribuciju pošiljaka u nameri razrešenja spora. Na novo vlastito iznenađenje tek posle dužeg insistiranja g. Polovina me je ne samo saslušao, nego istovremeno i ismejao (po njemu) nebuloze izrečene s moje strane. Konstatovanu činjenicu da, barem, u predmetnom slučaju "ne znaju svoj posao", shvatio je lično, i umesto da mi isposluje kupovinu karte kako ne bih bio prinuđen da putujem u svojstvu "slepog putnika", zarekao se da mi to neće uspeti (što nisam ni želeo!), i telefonski izdao direktivu da mi se onemogući ulazak u voz. Neposredno pred sam zvižduk otrpavnikove pištaljke ušao sam u kabinu nove garniture voza, da bi mi odmah po polasku jedan od dva vrlo korektna konduktera skrenuo pažnju da je šef oličen u pomenutom gospodinu obavestio policiju u Bačkoj Topoli da sačekaju kompoziciju i izvedu me iz nje. U međuvremenu, kod istog je preovladao razum, pa odustao od te olake zloupotrebe organa reda i mira, bez sumnje preko potrebnih njegovom preduzeću. Srećom ili ne, i dalje državnom, a dokle...!? U Vrbasu sam odustao od kasnije nameravanog putovanja na doček Nove u prestonici, jer bi isti bio tek bleda repriza već doživljenog "ludog provoda" u organizaciji pojedinih a neodgovornih radnika ŽTP-a iz Subotice. Iako je po povratku na "mesto zločina" ponovo usledio razgovor tipa "jedni drumom drugi šumom", ipak mi je "laknulo". Navodno, zbog godinama zloupotrebljavanih prava iz knjižice za povlašćenu vožnju, neću biti krivično gonjen. Hvala im do neba!
9
GospodinG ex Mister G [pre 1503 dana i 2 časa] Odgovori
Sve razumem, al zasto pisete kao da je ovo krimi roman pa vam toliko treba stilskih figura?
maslacak [pre 1502 dana i 5 časova] Odgovori
koji su to ratni veterani? da li su to oni sto su do sada u nekim ne objavljenim ratovima ucestvovali protiv gradjana kosova koje navodno jos pripada Srbiji ili oni sto nisu odbranili Srbe u Bosni i Hrvatskoj?
Goran [pre 1501 dan i 20 časova] Odgovori
Dragi gospodine kada vec pisete zasto ne napisete kako je zaista bilo. Gospodin je putovanje od Vrbasa do Beograda zeleo da nastavi tek sledeci dan a to je bio 1. januar a za 2016. mu nije bila overena knjizica za povlasceno putovanje.Na zeleznici postoje propisi a gospodin je poznat na blagajnama koji uvek zahteva da mu se ispunjavaju zelje koje se kose sa propisima za prevoz putnika u zeleznickom. Blagajnica uopste nije bila neljubazna nego maksimalno korektna a to sto bi vi neke dodatne povlastice je vas problem,vi ste putnik kao i svaki drugi i takve povlastice cete imati.
ČAK 4o Km/čas [pre 1501 dan i 1 čas] Odgovori
Skretajući pažnju na incident nisam gajio iluziju da ću istovremeno ispraviti i ćudljive tokove "krive Drine" (Upsss! Opet mi sledi packa od senzibilnog GospodinaG ex Mister G-a bez "j") zvane ŽTP. Iliti perjanice među državnim preduzećima, koje neslavni primat svakako nije steklo zbog, navodne, zloupotrebe prava na povlašćenu vožnju (vidi snimak), istrajno potenciranih s moje strane. A, opet, "do bola" toliko očiglednih, osim pojedinim subjektima u okviru predmetnog prevoznika. Umesto da striktno sprovode odredbe iz vlastite Putničke tarife Deo I - Uslovi prevoza (uopšte NISU sporni), odnosno iz pomenute knjižice, bespravnim preuzimanjem ingerencija proizvoljno tumače šta je zakonodavac (Ministarstvo za rad, zašpošljavanje...) htelo da kaže. Između ostalog, i da povlastica važi za TRI vrste prevoza: voz, brod i autobus (u nekadašnjoj SFRJ i avion), a NE SAMO ZA PREVOZ ŽELEZNICOM kako već tri godine tvrdoglavo zagovaraju "železničari"!? Iako se u međuvremenu izdavalac već nekoliko puta izjasnio po tom pitanju, izgleda ne i dovoljno. Biće da je problem mentalne prirode, šta li?

@Goran

Za razliku od vas, pogotovo ako ste osoba s kojom sam kasnije kontaktirao, navode u prilogu i predstojećim prijavama baziram isključivo na nepobitnim činjenicama iz tzv. prve ruke. A osnovno je da je blagajnica, pored nekompetentnog tumačenja prava, ODBILA(?) da izda kartu na relaciji SUBOTICA-VRBAS, "... s tim da ću KASNIJE istim prevoznikom ili..." do PONOĆI nastaviti dalje putovanje. K znanju, u Vrbasu ne mogu proći (NON-PASARAN!) ni sa važečom knjižicom a kamoli sa isteklom kako navodite. Uostalom, vreme će pokazati kom' opanci kom' obojci. Od ŽTP-a očekujem samo izvinjenje, da me kasnije ne grize savest da sam doprineo još većem urušavanju..
Alisa u Zemlji čuda [pre 1500 dana i 21 čas] Odgovori
Još bih i razumeo da se, kojim slučajem, autorima komentara priviđaju beli miševi kao posledica presisanosti prazničnim maliganima. Ali, aman-zaman, gde u opisu diskutabilnog ponašanja zaposlenih (mada, verovatno, ni putnik nije bez @ maslacaka na glavi), vidite kriminalne radnje osim, možda, pomenutih, ratne veterane, ratove...?

Koliko sam primetio, nije prvi put da se slovima olako raspaljuje o svemu samo ne o temi!? A, sudeći barem po uslovima, i pravu iz knjižice na tri vrste prevoza (slepac je onaj koji ne želi to da vidi!), ne bi se moglo reći da su činjenice na strani železnice. Jer, bilo bi isto kao kada bi se bilo kome od putnika negiralo pravo da određenu relaciju proputuje različitim prevoznim sredstavima. S tom razlikom, što veći deo u slučajevima sličnim ovome dotira država.

Stoga me i čudi ovo ničim potkrepljeno mlaćenje prazne slame, kako od dvojice zakasnelih veselnika, tako i od "drvenog advokata" koji, verovatno, nije ni prisustvovao ovom događaju. Pored novih garnitura vozova, za put pod skute stare dame zvane Evropa dobro bi došla, ako ne i nova garnitura poslenika onda, barem, poželjno postupanje u belim rukavicama prema putnicima. Ne onim materijalnim kao svojevremeno na dlanovima konduktera u Sloveniji.
Ébice sanka [pre 1500 dana i 3 časa] Odgovori
Na gore navedeno ne znajuci prava invaliskog zakona nisu uzeli toliko da procitaju koja su doticnog putnika ,znaci da zakn pise jedno a ne vazeci u rukama nepismene blagajnickog radnika,i da dodam da n njen sef nije bolji.Ako ne misle raditi po propisia neka predaju mesta onim radnicima koji zele da rade po propisima bez uvrede putnika koji zeli da ostvari zakonom propisana bez da omalozavaju i smatraju slepim putnikom jer sme da trazi sto mu pripada .To smo mi milion zakona a u svakidasnjem zivotu to se ne primenjje.Nazaqlost sigurno nije ni prvi koji ne mize da osrari soja pravazalosno izgleda samo "neki" imaju sva prava.
swano [pre 1500 dana i 49 minuta] Odgovori
pravda za invalide! a javna tajna da kondukteri uzimaju ispod zita?!bolje da se pozabave time! covek je invalid pa invalid i trazi mu pecat ona!!!
ČAK 40 km/čas [pre 1498 dana i 20 časova] Odgovori
Kamo lepe sreće da, uslovno rečeno, pištaljka nije ni postavljena, pa da se ispostavi, da : "Ono što medij nije objavio, nije se ni desilo!" Nažalost, jeste, i kao što sam naveo uz dužno poštovanje, ne gajim iluziju da je sajt mesto za ostvarenje bilo čijih, niti vlastitih mi prava. Koja godinama unazad ostvarujem i pored povremenih ekcesa sličnih predočenom u režiji, očigledno, pogrešnih osoba na pravom mestu ili pravih osoba ( ko zna za šta?) na pogrešnom. Čije je proizvoljno tumačenje, ipak, od perifernog značaja, pa sve i da im se podrška lajkovima izražava beskonačnim nizom železničkih pragova od čvornovate bukve. Tom zajedničkom karakteristikom, čim sud donose pristrasno, a ne na osnovu važećih propisa. Zato će to uraditi merodavni organi, što je i jedino ispravno!
ČAK 40 km/čas [pre 1498 dana i 9 časova] Odgovori
Ah, da...! U ponedeljak sam na šalteru za informacije zatražio Knjigu žalbi da bih upisao zamerke na rad pomenutog osoblja. Da to ne bih radio stojeći za pultom, zatražio sam a potom od strane dežurnog radnika i upućen u obližnju praznu kancelariju. Nekoliko trenutaka kasnije u prostoriju je privirila (pretpostavljam) šefica, i pod hitno sje''la ljubaznog radnika!? Da mi je znati gde li je bila onomad kada sam je tražio? U magli svakako ne, jer je, neprimereno za ovo doba godine, bio prijatan i sunčan zimski dan.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.