Komentara: 12
Pregleda: 4345

Nova naknada za izmišljotinu JKP 'Vodovoda i kanalizacija"

Ostalo / Neki drugi problem (ostalo)
28. septembar 2011.
Postavi pištaljku!

PIŠTALJKA ZATVORENA!

28.09.2011. - Pištaljka #371 je zatvorena uz sledeći komentar:

Na osnovu Zakona o komunalnim delatnostima i normativnih akata Osnivača - Grada Subotice, obaveza i odgovornost JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica je da obezbedi neprekidno snabdevanje potrošača higijenski ispravnom vodom za piće, pod odgovarajućim pritiskom i u dovoljnim količinama. Svojim Rešenjem, Gradsko veće je od 01. aprila 2011. godine uvelo naknadu za pogonsku spremnost sistema za sve kategorije korisnika u mesečnom iznosu od 80,00 dinara po svakom pojedinačnom računu. Održavanje pogonske spremnosti sistema znači da JKP "Vodovod i kanalizacija" ima obavezu da kontinuirano obezbedi adekvatan pritisak i kvalitet vode u vodovodnoj mreži i za evidentirane potrošače koji ne koriste ili koriste svega nekoliko kubnih metara vode, kao i za one koji koriste veće količine vode. Pogonska spremnost sistema mora biti obezbeđena svih 24 časa dnevno, za sve potrošače, bez obzira na količinu proizvedene i isporučene, odnosno potrošene vode. Naknada za pogonsku spremnost sistema plaća se u jednakom iznosu svakog meseca, kao i u mesecima kada nema potrošnje. Ova naknada uvedena je u skoro svim gradovima i opštinama Srbije, u iznosima koji se kreću od 50,00, pa sve do 150,00 dinara po korisniku. Njena visina zavisi od načina eksploatacije sirove vode (površinska, akumulacije ili podzemna voda), pa sve do potrebe tretmana sirove vode do nivoa pitke i otpadnih voda pre njihovog upuštanja u recipijent, odnosno, na osnovu tehničko - tehnoloških specifičnosti, zahteva korisnika i okruženja za adekvatnim obimom i kvalitetom usluga, pa time i troškova pogonske spremnosti sistema vodosnabdevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda u interesu zadovoljavanja potreba korisnika i okruženja. Ova naknada ne predstavlja novinu. Potrošači javnih i javno komunalnih usluga, takođe, plaćaju naknadu za pogonsku spremnost sistema ili rezervisane - angažovane kapacitete prema broju evidentiranih korisnika i adekvatnim, obezbeđenim standardima kvaliteta ovih usluga, bez obzira na nivo njihove potrošnje, u elektrodistribuciji, fiksnoj i mobilnoj telefoniji, daljinskom sistemu grejanja putem toplovoda ili gasovoda.

Tekst pištaljke:

Uvidom u racun JKP " Vodovod i kanalizacija" od jula meseca se moze videti izmisljena stavka NAKNADA ZA POGONSKU SPREMNOST koja sa Pdv iznosi 94.40 din , sto znatno uvecava ionako velike racune. Ako u preduzecu postoje zaposleni, smatram da imaju radnu obavezu da za radno vreme odrade posao za koji su adekvatno strucno osposobljeni i za svoj rad dobijaju i platu. U ceni njihovog proizvoda treba da je ukalkulisan trosak poslovanja i to je krajnja cena proizvoda . Posto Vlada ne dozvoljava podizanje cene vode, gospoda su lepo smislila nacin peljesenja korisnika naknadom koja je izmisljena i promenljiva. Uz saglasnost gradske vlasti , ta naknada moze da se povisuje koliko god njima ustreba para. ne zaboravite da ce cist priliv za Vodovod biti 35 miliona godisnje. Mislim da ne treba ostati ravnodusan i pokrenuti postupak pred visim instancama do ukidanja istog. Procenite sami koliko i Toplana na taj nacin dolazi do para kojima se ne zna trag. Pokrenimo se jer pare iz nasih novcanika odlaze tamo negde ...nekome...
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.