Komentara: 9
Pregleda: 3883

Komunalne službe na respiratoru

Ostalo / Neki drugi problem (ostalo)
12. septembar 2021.
Postavi pištaljku!

Tekst pištaljke:

Želeo bih da ukažem na rad gradskih komunalnih službi.

U više navrata sam zvao sekretarijat za inspekcijsko-nadzorne poslove. Prijave su se odnosile na problem amborzije, neodržavanja javnih površina, itd. Ne mogu da se otmem utisku je da je prijava zapisana na list dnevnih novina, a da je izlaskom novog broja, predmet nestao, a da nikada nije delegiran nekome da problem reši. Po pravilu, poziv bi bio uzaludan, a problem ostao nerešen. Na kraju sam odustao od prijavljivanja.

Kako povrememo pratim "pištaljke", primetio sam da građani prijavljuju probleme sa amrozijom, rastinjem, parkiranjem na udarnim lokacijama, kao što su centar grada, Palićki put ili Prozivka. Ako su problemi nerešeni na tim lokacijama, šta da očekuje neko ko živi na obodu grada. Odustao sam. Zvati i prijavljivati pojedinačne probleme je uzaludan posao.

Loših primera je bezbroj. Imamo Štrosmajerovu ulicu u kojoj se ljudi parkiraju na pešačkim prelazima, na trotoarima, i to već godinama, ako ne i decenijama, a da pritom, niko od nadležnih ne reaguje. Imamo zaparložene parcele u Petra Drapšina. Praktično sve u dvorištu i ispred nosa inspekcijim službama. Građani već godinama prijavljuju problem oko prodavnice Jysk, probleme oko gradskog stadiona, bivše prodavnice Vitorog na Prozivci, itd.

Da li je moguće da se niko iz gradske uprave ne zapita šta rade inspekcijske službe? Kako je moguće da inspektori nisu u stanju da reše problem na udarnim lokacijama? O periferiji da i ne govorimo. Da li je ikada napravljena analiza, da se vidi koliko su novca slilo u budžet kroz naplatu kazni, a koliko inspekcijske službe koštaju grad? Verujem da bi svima bilo zanimljivo da se građanima taj podatak saopšti.

Imamo donešene zakone, propise i uredbe. Imamo i službe koje su plaćene i koje imaju sve uslove da iste sprovedu. Realizacija je takva da to vređa zdrav razum i dostojanstvo građana.

Živimo u jednom gradu sa fantastičnim kulturnim i arhitektonskim nasleđem, koji bi mogao da blista, samo kada bi pojedinci počeli da rade posao.

Sve su to problemi koji mogu da se reše za mesec dana, i da ih više nikada nemamo, samo ako postoji dobra volja i organizacija.

Za dobre primere, ne moramo da idemo daleko. Imamo centar Beograda, u kome je problem sa nelegalnim parkiranjem rešen preko noći, uvođenjem vozila sa kamerama, tzv. "oko sokolovo". Imamo delove Novog Sada, u kojima policija patrolira veći deo dana i noći i u kojima ne postoji problem sa parkiranjem. Imamo severne susede, kod kojih, ukoliko ne održavate svoju parcelu, pošalju javnu službu, koja problem reši, a troškove fakturišu neodgovornom vlasniku. Uz sve to ide sledi i kazna. U krajnjem slučaju, dobar primer imamo i u Subotici. Iako, vrlo nepopularno u narodu, JP Parking, zaista radi svoj posao, hteli da priznamo to ili ne. Ukoliko ne platite parking, vi nemate dilemu da li ćete kaznu dobiti. Izvesnost kažnjavanja je neupitna.

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.