Представљање књиге: Црква у Дробњаку

SKC "Sveti Sava"

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ

Томаш Ћоровић

ЦРКВА У ДРОБЊАКУ

 

гости:

протонамесник Миодраг Шипка
проф. др Дарко Гавриловић
мр Борисав Челиковић
, уредник "Службеног гласника"
Томаш Ћоровић,  аутор

 

Томаш Ћоровић је рођен 1946. године у Врточ пољу код Шавника. Основну школу је завршио у родном месту, гимназију у Никшићу, а Електротехнички факултет у Београду 1971. године. По одслужењу војног рока ради у привреди: Београду, Зеници, Ираку, Косову Пољу. Поћетком приватизације, напушта место генералнн директора друштвеног предузећа "Радитон" из Београда и са братом Мојашем гормира приватно предузеће "Темко" са седиштем у Никшићу, производним погоном у Шавнику и представништвом у Београду. У периоду 2002 - 2006. године председник је општине Шавник , као одборник Народне странке. У то време скупља историјску грађу о Дробњаку и почиње се бавити писањем. Књигу "Шавник из заборава" објавио је 2007. године (друго издање 2009. године), књигу завичајних прича "Ђе сам ја ово" објавио је 2009. године (друго издање 2014. године), породичну монораграфију "Ћоровићи из Дробњака - породична хроника" 2016. године, "МАнастир Подмалинско", 2018. године. У сарадњи са др Кринком Видаковић - Петров и др Ђорђем Лопичићем приредио је за штампу књигу Чедомира Павића "С Пацифика на Скадарско блато" 2016. године. У Светој Земљи на поклоничкомпутовању био је 2005 године када је од јерусалимског патријарха добио грамату. Више пута је походио СветуГору и друга света хришћанска места.

Као потпредседник одбора за градњу цркве Св. Петке у Беогрду, насеље Рушањ, добио је грамату од патријарха црпског Иринеја. Био је председник одбора уа обнову манастира Подмалинско у времену 1998 - 2005. и председник црквеног одбора цркве на Пошћењу од 2007. године.

Живи у Београду и у завичају.

 

Књига "Црква у Дробњаку" Томаша Ћоровића представља преглед прошлости током векова његовог завичаја Дробњака кроз приказ судбине 27 цркава и 4 манастира. Такође рукопис је обогаћен пописом и кратким одредницама о свештеничким породицама, укупно 16, са пописом свештенослужитеља који су дошли из других крајева и водили народ Дробњака.

Православни српски народ у Дробњацима стално је, више векова, био на испиту постојаности вере у оног који је умро на крсту за спас човечанства и отпора исламу којем су се вољно и невољно придружили домаћим људима и постали "политички Турци" и као такви чинили пакости својим братственицима и сународницима којих су се одрекли.

Овај приказ стања у Дробњаку указује да се духовност повукла из јавног живота у породице које су је прикривале али захваљујући храбрости и упорности свештенослужитеља и храбрих верника сачувала се у свести народа. Негована је кришом и са пажњом у породици и ек повремено избијала на површину окупљањем храбријих о великим празницима на службу у црквама и  манастирима. Томаш Ћоровић је пажљиво са истанчаним осећањем за правду и истину забележио ову чињеницу из живота Дробњака и Срба као народа, али је избегао да именује грешнике. Забележио је имена свештенослужитеља који су храбро водили народ и неколико страдалника док је грешнике оставио у њиховом незнању, што је велика казна, због страшне навике освете, заштитио их и спречио обнову међусобних обрачуна и мржње.

Опрезно, даниког не увреди или покрене ресантимане када предствања читаоцу грађански рат 1941 - 1945. године и последице у условима нацифашистичке окупације указао је на жестину трагедије која је погодила Црну Гору и српски свет, трагедија која је исовремено била казна и прочишћење. Овај став Томаша Ћоровића огледа се у свакој одредници о црквама и манастирима и предтавља  кратку историју страдања сваког здања понаособ. 

Ова књига зато представља револуционарно штиво за Дробњаке које извире из прошлости онога што су сами стоврили, цркава и манастира, што се шири свуда где они живе и утиће на облик њиховог духовног живота. Овај утицај створио је код њих став да се боре за правду и истину и представња основу која их је покренула да обнове и оправе урушене или оштећене светиње као последица страха народа и притиска власти која је утицала да се створи "природни немар немар и нестанак вере и традиције".

0

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.