Komentara: 0
Pregleda: 98

Film: Mater

21. april 2021. u 18:00 časova
Bioskop "Abazija" Više detalja
 • Trajanje (min): 93
 • Godina: 2020
 • Zemlja: CRO, SRB, FRA, BIH
 • Režiser: Jure Pavlović
 • Uloge: Daria Lorenci-Flatz, Neva Rošić, Vera Zima, Anka Vučković
 • Žanr: Drama

Debitantski film Jure Pavlovića (čiji je kratkometražni film “Piknik”osvojio nagradu Evropske filmske akademije 2015. Godine)  intiman je portret kompleksnih odnosa između majke i ćerke koji broji svoje poslednje sate. Iz Nemačke gde sada živi i radi, Jasna se vraća kući, u kojoj je odrasla, da bi brinula o svojoj bolesnoj majci koja je na samrti. Nije joj trebalo puno da ponovo snažno oseti kako je ta sredina zatvara i guši. Njena tvrdoglava i manipulativna majka koja joj se suprotstavlja u svakom momentu te dane joj čini još težim. Jasna u kuću poziva rođake, prijatelje i negovatelje, “sve koje zna” kako bi svoj boravak učinila iole podnošljivim. Umesto toga, shvata da mora sama da se izbori sa spletom zamerki od strane majke, koje sežu čak i u detinjstvo, nadajući se da će na kraju ipak naći svoj prividni unutrašnji mir.
Mater je provokativan i iskren film koji u sebi sadrži promišljanje o gubitku, oprštaju i boli.

youtube.com/watch?v=jOF7in5ttW8

*****

Bioskop Abazija ima najsavremeniji sistem ventilacije i potpune rekuperacije vazduha u bioskopskoj sali za vreme projekcija filmova. Tokom jednog sata celokupna zapremina vazduha u sali se potpuno izmeni dva puta. Vazduh iz prostorije koji sadrži različite nečistoće, aerosoli, mirise, vlagu i manjak kiseonika izbacuje se napolje, a čist spoljnji vazduh ulazi u salu. I tako 3 puta tokom jedne projekcije filma prosečne dužine od 90 minuta.⁣⁣

 

Ovakvim načinom ventilacije bioskop Abazija je mnogo bezbednije mesto od tržnih centara ili drugih prostorija i sala koje imaju zatvoren sistem ventilacije.

Film: Mater
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
  Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
  Pravila komentarisanja
  Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.