Predavanje: Snoviđenja - predstave bajke o Trnoružici u umetnosti 19. veka

Savremena galerija Subotica

U okviru pratećih i edukativnih programa izložbe „Bajka o Nevidljivoj i o Trnoružici“ beogradske umetnice  Selme Đulizarević Karanović, u Savremenoj galeriji Subotica će u sredu, 17. aprila 2019. u 19 časova biti održano predavanje pod nazivom „Snoviđenja - predstave bajke o Trnoružici u umetnosti 19. veka”. Predavanje će održati Tina Nađ, istoričarka umetnosti.

Predavanje će se osvrnuti na poreklo bajke o Trnoružici, kao i njenu pojavu u vizuelnoj umetnosti 19. veka. Govoriće se o važnosti bajke kao književne forme tokom epohe romantizma i o ličnostima koji su ovu književnu formu popularizovali u Evropi tog vremena. Uočavaće se razlozi koji bajku o Uspavanoj lepotici čine privlačnom temom za prikazivanje u umetnosti romantizma, uz prateće primere u slikarstvu tog doba. Posebna pažnja posvetiće se predstavama ove bajke u Viktorijanskoj Engleskoj: u slikarstvu Prerafaelita i primenjenoj umetnosti Arts and Crafts pokreta. Na kraju, govoriće se o načinima na koje ova bajka živi kroz 20. vek pa sve do danas. 

Tina Nađ je rođena 1993. u Subotici. Osnovne akademske studije istorije umetnosti završila je 2016. godine na  Filozofskom fakultetu u Beogradu gde je 2017. godine završila i master studije. Od 2014. – 2018. godine bila je angažovana kao volonter u brojnim projektima kao što su: 
Dan arhitekture, Hramovi Beograda, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; studentska praksa 
Dan  arhitekture,  Arhitektura  secesije u Beogradu,  Filozofski fakultet Unverziteta u Beogradu;  studentska praksa 
Izložba  Umetnici akademici  SANU iz kolekcije Pavla Beljanskog, Dom Vojske u Beogradu; volontiranje
Portal Kultiviši se; saradnik volonter 
Izložba Presecanje medija, Savremena galerija Subotica; 
Gradski muzej Subotica; volonter

Srdačno Vas očekujemo :)                                   
                                                                          


 

0

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.