Komentara: 10
Pregleda: 4821

Žrtve trgovine ljudima uglavnom mladi

27.04.2015. u 10:25h
Izvor: RTV Yueco
U saradnji sa Fondacijom „Tijana Jurić“ i Ministarstvom unutrašnjih poslova, Organizacija „Astra“ u petak je održala predavanje subiotičkim gimnazijalcima, a zatim su predavanje mogli da poslušaju i mladi iz Sombora.
Žrtve trgovine ljudima uglavnom mladi

Cilj predavanja je bio da se ukaže na problem trgovine ljudima u našoj zemlji. Prema rečima predstavnice Organizacije „Astra“ Katarine Ivanović, mladi su se upoznali sa veličinom problema i osnažili da prepoznaju rizične situacije, koje bi ih mogle uvesti u lanac trgovine ljudima.

Predavanje su vodile Jelena Buvač i Jovana Cvetković, predstavnice nevladine organizacije „Astra“ i operativni radnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Policijske uprave u Somboru Predrag Mladenović i Zoltan Šarkezi.

Posle Subotice isto predavanje održano je u sali dečijeg odeljenja biblioteke "Karlo Bjelicki" u Somboru.

Istraživanja pokazuju da upravo mladi do 18 godina spadaju u rizičnu grupu.

Žrtve trgovine ljudima uglavnom mladi

- "Upoznati smo sa slučajem Tijane Jurić od samog početka jer kordinišemo evropskim brojem za nestalu decu (116000), putem kojeg je Igor Jurić uputio poziv kada je mala Tijana nestala. Evropski broj za nestalu decu je mreža evropskih brojeva koji trenutno funkcioniše u 27 zemalja evrope i putem ovog broja imamo različite pozive u vezi različitih vrsta nestanka - da li je to roditeljska otmica, otmica od strane treće osobe i najčešće su to pozivi za decu koja spadaju u kategoriju onih koji odu od kuće, a potom se bezbedno vrate" - izjavila je Katarina Jovanović iz organizacije "Astra".

Mladima u subotičkoj gimnaziji obratio se i Igor Jurić otac tragično preminule Tijane koji je istakao da je cilj ovakvih tribina preventiva, odnosno upozoravanje mladih, pre svega dece, na sve opasnosti sa kojima mogu da se susretnu.

Žrtve trgovine ljudima uglavnom mladi

- "Ovo (trgovina ljudima) su opasnosi koje su kod nas vrlo česte i realne. Kada je Tijana nestala prva naznaka je bila da je možda u pitanju trgovina ljudima, nažalost nije bila - voleo bi da je ostala živa i po cenu da je postala žrtva trgovine ljudima. Želimo da upozorimo sve ljude u našoj zemlji, decu ponajviše kakve su sve opasnosti i koje su prevencije da se deca od tih opasnosti zaštite - to je cilj i to će biti cilj same fondacije Tijane Jurić u nekoj budućnosti, ovo je samo početak." - izjavio je Jurić.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 4821

Povezana vest

Povezane teme

igor jurić

fondacija tijana jurić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.