Komentara: 7
Pregleda: 12387

Zgrada štedionice Subotice i okoline

26.05.2015. u 14:12h
Izvor: Subotica.com
Zgrada štedionice Subotice i okoline

Kad je prvi put došao da pogleda mesto buduće izgradnje i uzme tačne mere parcele, na mestu objekta buduće štedionice je stajala neugledna prizemna kuća.

- Ovo će da bude veliki kontrast u odnosu na zatečeno stanje! -  veoma upozoravajućim tonom, a u stvari šaljivo reče Jakab prisutnom predsedniku upravnog odbora.

- Tako i treba da bude gospodine, naša štedionica zaslužuje takvo zdanje - odgovori mu ozbiljni i u poslovnom odnosu na šalu nespremni mladi bankar.

I tada kao i pri početku stavljanja na papir prvih skica budućeg izgleda i materijalizacije objekta zgrade Štedionice Subotice i okoline d.d., shvatio je da će ovo biti objekat koji će da pleni svakog ko se zatekne u njegovoj blizini. Zahtevi spram bogatosti ornamentike i neograničenost budžeta dali su mu mogućnost primene mnoštva unikatnih ukrasa od raznobojne pečujske glazirane keramike. Mogao ih je kombinovati sa reljefnim elementima izvedenim od kamena.

Zgrada štedionice Subotice i okoline

Zgrade Štedionice Subotice i okoline d.d

Odlučio je da se poigra i oblicima, ravnim i zakrivljenim površinama, pa tako projektantskim rešenjem na uglu dveju ulica dominira zasečenost pročelja u prizemlju i polukružno rešenje na spratnom pojasu, „uklješteno“ između bočnih erkera - asimetričnih bočnih fasada. Erkeri i sami doprinose asimetriji svojim različitim oblikovanjem na spratu.

I ovde je simboliku mogao razrađivati do savršenstva. Dugo je razmišljao koji simbol da bude „lajtmotiv“ ove fasade. Odlučio se za košnicu sa pčelama, simbol štednje ali i uređenosti neke instituciju ili zajednice, reda i poretka. Takođe, pčela je simbol marljivosti, reda i stvaranja novih vrednosti. Pozicionirao je košnice na uglovima pilastera oko ulaznih vrata u kamenoj izvedbi. Naglasio je košnicu od kovanog gvožđa iznad samih vrata i košnice u timpanonima rizalita od žolnai keramike. Bilo je ovde pomalo uticaja „učitelja“ Lehnera, koji je motiv primenio na zgradi Poštanske štedionice u Budimpešti, nekoliko godina ranije.

Zgrada štedionice Subotice i okoline

Detalj košnice od kovanog gvožđa

Nastojao je primeniti što više elemenata koji će prolaznicima veoma direktno, poput neke oglasne table, slati poruku vezanu za osnovnu delatnost objekta - štedionice. Koncept je zapravio bio da čitava fasada bude jedna takva diskretna reklama za štedionicu. Tako postavlja vevericu koja sakuplja orahe i lešnike u reljefu od kamena pored prozora, što asocira na skupljanje i  štedljivosti. Tu je i sova koja sugeriše da je mudro štedeti. U ulazu u zgradu, kasnije je u dekorativnoj razradi, umetnuo glazirane zlatne pločice, na ljubičastoj podlozi sa motivom cveta suncokreta, koji obiljem svog crnog semena, takođe simbolizira štednju i sveopšte bogatstvo.

Naravno, koristio je svoj omiljeni motiv paunovo perje. Osmislio je šablone za vitice vinove loze, stilizovani karanfil, drvo života, srce  ali i razne druge floralne detalje koji naglašavaju raskoš i bogatstvo, osobine koje je pridodao i dodelio ovoj fasadi. Kad je odlučivao o koloritu fasade nije bilo dvojbe u opredeljenju da on mora biti bogat i razigran.

Budući da su on i Komor gotovo u isto vreme projektovali objekat „Banca de Scont“ u Temišvaru nastojao je primeniti sličnu simboliku i gotovo identične motive ukrasa na fasadi oba objekta.  Oni su bili mnogo skromniji na ovoj drugoj banci zbog manjeg budžeta Temišvaraca. Pošto su oba objekta bila ugaona i gotovo na identičnoj parceli - dobar deo osnova i fasada imaju sličnosti u osnovnoj postavci objekata. Jakab se ovde poigrao sa različitim rasporedom erkera, reciprocitetom u obliku i izgledu prozora spratova i sl. U smislu funkcionalnosti unutrašnjeg prostora, takođe je koristio slične parametre. Motiv košnice su kasnije preuzeli i drugi projektanti banaka u Temišvaru, pa je on postao veoma učestao na gradskim fasadama.

 Zgrada štedionice Subotice i okoline

Detalj košnice - Banca de Scont, Temišvar

U prostornom smislu zahtev subotičkih investitora je bio jasan. Prizemlje zgrade pored prostorija štedionice trebalo je da sadrži i prostor za restoran, a na spratovima je trebalo da projektuje stanove za izdavanje.

Iako je sada Gradska kuća u potpunosti zaklanjala vidik prema štedionici, Jakab je sedeći kraj prozora veoma živo mogao zamisliti jutarnje sunce kako obasjava glaziranu keramiku i svakog jutra nanovo oživljava živopisnu fasadu objekta.

Više slika subotičke i temišvarske banke možete videti OVDE.

« Prethodna priča: Retke vizure / Sledeća priča: Kinematograf i letač »

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 12387
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.