Komentara: 6
Pregleda: 3441

ZEP zahteva hitno podizanje vetrozaštitnog pojasa

06.10.2015. u 14:09h
Izvor: GrO "Zelena ekološka partija"
Saopštenje Gradskog odbora Zelene ekološke partije Subotica prenosimo u celosti.
ZEP zahteva hitno podizanje vetrozaštitnog  pojasa

Zelena ekološka partija- Zeleni, ovim putem želi da podseti, kako javnost, tako i nadležne organe, u vezi (ne)podizanja vetrozaštitnog pojasa na teritoriji grada Subotice. Kada je reč o njihovom podizanju  i održavanju, lokalnoj samoupravi je, iz razloga što je realizacija prethodnog projekta ravna nuli, naneta šteta od preko 24 miliona dinara.

Da pojasnimo, skupština grada donela je odluku ove godine i usvojen je budžet, pod stavkom, “poljozaštita“ u iznosu od 41 milion dinara, između ostalog, i za podizanje vetrozaštitnog pojasa. Prethodnih godina, iz budžeta su odvajana ogromna sredstva,   grad je izdvajao milione, a projektovana cifra je bila oko 30 000 sadnica, koje je odavno trebalo da razgrana svoje krošnje, a kao što vidimo, ni sadnica ni krošnji, a ni pojasa NEMA. Bliži se jesen, niti su počeli radovi, niti iko od nadležnih organa najavljuje početak isith. Čisto da podsetimo javnost, da je 2014. godine gradonačelnik Jene Maglai, u obraćanju javnosti povodom ovog projekta izneo podatke vezano za projekat i program koji je usvojen. A evo, samo podsećanja radi, taj Program zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Subotica 2010. kojim je bilo predviđeno davanje ukupno 395,05 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na korišćenje bez naknade za pošumljavanje, u tri katastarske opštine: KO Đurđin 203,25, KO Bikovo 89,38 i KO Žednik 102,42. Dakle, na osnovu ovog programa, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dalo je na dugoročno korišćenje, na 10 godina, 395,05 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i ugovor je sklopljen sa JKP "Čistoća i zelenilo", s tim da je, na osnovu ovog ugovora, JKP "Čistoća i zelenilo", bilo u obavezi da u roku od 4 godine na predmentnom zemljištu podigne zasad šume. Treba naglasiti i to, da je prvi izvođač projekta još 2007. Godine trebalo biti “Vojvodinašume”, a kako projekat nije bio isplaćen, oni su se povukli.

Dakle, Zelena ekološka partija- Zeleni, ne bavi se time, ko nije uradio, da li je bilo malverzacija ili pojedinih grešaka u prošlosti, toga smo svakako svi svesni da je bilo, ali  time neka se bave nadležni organi, a naš put delovanja je uvek bio i ostaće, zaštita životne sredine, zeleni poslovi i ekologija. Zeleni samo postavljaju pitanje, zašto se sada ništa ne radi ako je već novi budžet usvojen i sredstva su obezbeđena, jesen je uveliko i vreme sadnje je davno počelo.
Zato zahtevamo od gradske uprave, da nam odgovori na pitanje, koje je vrlo jednostavno, kada će početi sadnja, jer Zeleni će vrlo rado pružiti ruku pomoći bilo kome ko započne taj plan, i naši volonteri su spremni da pomognu u sadnji.

Ovo je veoma važno spomenuti, jer verujemo, da nikada više nećemo saznati koliko košta angažovanje vojske, policije, spasilačke brigade, tenkova, helikoptera kako bi se izvukli zatrpani iz  snega. Zar nije jeftinije ponovo posaditi drvorede i vetrozaštitne pojaseve pokraj puta, nego svake zime rizikovati ljudske živote?

// kraj saopštenja

Izvor: GrO "Zelena ekološka partija"
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3441
Povezane teme

vetrozaštitni pojasevi

zelena ekološka partija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.