Komentara: 0
Pregleda: 3652

Zavšen projekat "Hoću da znam, jer ja biram!"

03.09.2015. u 15:55h
Izvor: Subotica.com
Zavod za javno zdravlje Subotica je sa partnerima završio realizaciju projekta "HOĆU DA ZNAM JER JA BIRAM!“ Sredstva je odobrio Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, a realizacija se odvijala od januara do septembra 2015. godine.
Zavšen projekat "Hoću da znam, jer ja biram!"

Partneri na Projektu su Udruženje za pomoć zavisnicima i bivšim zavisnicima „Restart“ iz Novog Sada, Kancelarija za mlade Grada Subotica i Politehnička škola iz Subotice sa Prof. Isom Planićem.

Cilj projekta "Hoću da znam, jer ja biram!“ je smanjenje problema bolesti zavisnosti u AP Vojvodini kroz unapređenje informisanosti, znanja i motivaciju mladih da kroz kreativnost prevazilaze razvojne probleme, korisno provode slobodno vreme i usvajaju ponašanja u korist zdravlja. Ciljnu grupu su činili preko 500 učenika 18 srednjih škola iz 8 gradova AP Vojvodine: Subotice, Bačke Topole, Novog Sada, Ade, Sente, Sečnja, Vršca i Pančeva.

Održane su 3 multimedijalne tribine koje je vodio multidisciplinarni tim: lekar, psiholog, poznati sportista i bivši zavisnik. Korišten je potpuno nov pristup u edukativnom radu sa mladima koji je, po njihovoj oceni, bio drugačiji i interesantan, te vrlo dobro prihvaćen. Održane su različite sportske aktivnosti i promocija kontakta sa prirodom: mladi su isprobali penjanje po veštačkoj steni, šetali stazama ZOO Palić i stazama prirode oko Palićkog jezera (staza duga 20km).

Učenici srednjih škola AP Vojvodine su imali priliku da pokažu svoje zananje, stavove i kreativne sposobnosti na nagradnom konkursu za kratki film koji su mogli snimiti mobilnim telefonom u trajanju od 3 minuta. Prispelo je 11 kratkih filmova iz 7 gradova AP Vojvodine, a radove je prijavio 21 autor. Važno je reći da je u pripremi scenarija, snimanju i montaži filmova uzelo učešća još mnogo više srednjoškolaca, čak cela odeljenja ili škola. Korišćenje Fejsbuka, kao najposećenije društvene mreže, za pregled kratkih filmova i glasanje doprinelo je značajnoj vidljivosti Projekta i širenju informacija o ovom zdravstveno značajnom problemu koji je i najzastupljeniji upravo kod mladih. Procena je da je na indirektan način uključeno još preko 40 000 mladih. Ovom broju treba dodati i sve one koji su zaposleni u školama koji su se dodatno angažovali i pružili podršku i pomoć kao mentori, kao i roditelje i druge članove porodice. Efekat i poruke koju šalju kratki filmovi će svakako ostati i posle završetka ovog Projekta i to je svakako jedna od dugoročnijih koristi ovog Projekta.

U okviru medijske promocije Projekta otvorena je Fejsbuk stranica Projekta, dizajniran je logo Projekta, pripremljeni su i odštampani posteri za nagradni konkurs i promotivni blokovi sa sloganom „Život je vrh, osvoji ga!“ Svi lokalni mediji su redovno pratili aktivnosti Projekta i značajno su doprineli boljoj informisanosti, ne samo srednjoškolaca već i celokupne javnosti, o različitim aspektima problema zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, te o načinima prevencije.

Projekat je dostigao postavljeni cilj bolje informisanosti, prvenstveno srednjoškolaca, kao i njihovo aktivno uključenje u kreativne aktivnosti i zdrav način života. Značajan je i posredan uticaj Projekta na ostale grupe mladih.

Koordinator Projekta je Dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine i načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3652

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

politehnička srednja škola

kancelarija za mlade

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.