Komentara: 91
Pregleda: 15506

Zašto mladi sve više napuštaju Suboticu?

07.01.2013. u 19:02h
Izvor: SuMedija
Desetine mladih Subotičana svake godine napusti rodni grad, a najčešći razlozi njihovog odlaska su nemogućnost zaposlenja i male zarade.
Zašto mladi sve više napuštaju Suboticu?

Tragajući za svim što im je izmicalo u njihovom gradu, oko stotinu ih je zaplovilo preookeanskim brodovima, a oni koji su tek krenuli u svet tvrde da su napustili zemlju da bi mogli i dalje da je vole.

- Radila sam dugo u knjižari, ali poslednje godine je bilo jako haotično. U Subotici, kao i celoj Srbiji, ne možeš da nađeš posao, osim ako nisi član stranke. Raspitivala sam se o poslu u inostranstvu, htela sam da odem da radim na prekookeanskom brodu, ali sam odustala na nagovor brata. Preko agencije sam našla zaposlenje u Emiratima, u Abu Dabiju, i sada radim u restoranu. Imam odličan smeštaj i obezbeđen prevoz do posla. Planiram da se zaposlim kao stjuardesa, jer sam oduvek želela da putujem. Nemam nameru da se vraćam u Suboticu, osim za vreme godišnjeg odmora da bi posetila porodicu i prijatelje - kaže Sanela Vučković.

Mlada Subotičanka je otišla u inostranstvo pre nekoliko meseci i poručuje da je odmah osetila čari normalnog i rasterećenog života, dok joj je u Srbiji svaki dan izgledao kao poslednji.

- Ništa u Subotici nisam mogla da planiram, niti da uštedim novac. Sada radim u smenama, ali sam za to i plaćena što kod kuće nije bio slučaj - kaže Sanela.

Nova stanovnica Abu Dabija je i Subotičanka Viktorija Bačić. Za razlog odlaska navodi želju da nešto promeni u svom životu i vidi malo sveta.

- Moja sestra Ana je u Abu Dabiju već devet meseci i kada su joj rekli da će u restoranu „Nolu s" primati nove radnike preporučila je mene. Radimo zajedno, prezadovoljna sam, uživam u lepo vremenu i sigurna sam da se neko vreme neću vraćati u Suboticu. Nemam velike planove za budućnost, jer konačno osećam da neko ceni moj trud na poslu - kaže Viktorija.

Drugačije iskustvo nakon odlaska doživela je Emina Stanković koja trenutno opet boravi u Subotici. Ona planira da još jednom napusti rodni grad, ali ovoga puta sa suprugom kojeg je upoznala na prekookeanskom brodu.

- Otišla sam na brod 2007. godine, jer nije bilo šanse da se zaposlim u svom gradu. Ne mogu reći da je tamo dobro, ali je zarada puno bolja. I tamo se radi za minimalnu platu, ali je za nas koji smo navikli na srpski minimalac to dobra plata. Desila mi se ljubav, udala sam se za kolegu sa broda koji je rodom iz Perua. Plan nam je da zajedno odemo u Dubai i radimo dok ne budemo imali dovoljno novca za sopstveni biznis. Živećemo tamo gde nam se u tom trenutku budu činilo da je najbolje za nas, ali već sada znamo da moja domovina nije dobro mesto za početak investiranja - zaključuje Emina.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 91
Pregleda: 15506
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.