Komentara: 22
Pregleda: 5825

Za platu možemo kupiti 350 evra

26.10.2011. u 17:46h
Izvor: RTV Yueco
Za platu možemo kupiti 350 evra

Gledajući današnju kursnu listu, prosečan Subotičanin je za prosečnu septembarsku platu mogao dobiti nešto manje od 350 evra. Da li je ta plata niska ili ne, zavisi sa čime je upoređujete. Ako je uporedite sa izdacima za osnovne životne namirnice, pola plate otićiće za preživljavanje.

Prema zvaničnim statističkim podacima, 34.886 dinara zaradio je prosečan Subotičanin u septembru ove godine, dok je njegova plata od januara do septembra u proseku bila 33.958 mesečno. Na tu zaradu, njihovi poslodavci su u proseku mesečno plaćali 13.300 dinara na ime poreza i doprinosa, a konkretno u septembru - 13.748 dinara. Septembraska prosečna plata Subotičana manja je od prosečne plate stanovnika republike Srbije u septembru za 3.877.

Analizirajući ove cifre, profesorka makroekonimije na Ekonomskom fakultetu Subotica dr Danica Drakulić je mišljenja da je to ilustracija stagnacije i usporavanja ekonomske aktivnosti. Pored toga, smatra da prosečna plata sama po sebi ne govori mnogo koliko govori učešće osnovnih životnih namirnica unutrar nje, a koje se kreće preko 40%. To znači da skoro pola plate dajemo samo da bi smo preživeli.

Kako se navodi u izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, prosečne zarade su izračunate na osnovu podataka dobijenih istraživanjem i podataka dobijenih iz Poreske uprave. Iz ove statistike se ne može izvući da li i koliko plate kasne, pošto se dobijeni podaci odnose na sve isplaćane zarade u septembru, bez obzira za koji mesec su vam isplaćene.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 5825
Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

prosečna zarada u Subotici

zarade u subotici

kupovna moć

danica drakulić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.