Komentara: 0
Pregleda: 9233

Volonteri iz Evrope pomažu zaštitarima na Ludašu

23.07.2016. u 17:03h
Izvor: Subotičke novine
U Okviru Međunarodnog volonterskog radnog kampa „Ludaš 2016“ 15 stranaca iz osam zemalja pomaže čuvarima „Palić Ludaša“ u zaštiti prirode.
Volonteri iz Evrope pomažu zaštitarima na Ludašu

Na Ludašu, oko kompleksa Vizitorskog centra, volonteri iz Italije, Češke, Španije, Rusije, Francuske, Engleske, Nemačke i Finske, popravljaju edukativne staze rezervata, prave kućice za zaštićenu vrstu modrovrane, čiste i održavaju zaštićeno područje oko Palića i Ludaša.

- Kamp je postao tradicionalni susret volontera. Njihova pomoć nam je značajna jer za ove poslove treba više ljudi. Puno toga je urađeno, od renoviranja edukativnih staza do postavljanja mreža i zaštitnih kuća za zaštićene vrste ptica – kaže Oto Sekereš iz „Palić Ludaša“.

Za učesnike je održano više predavanja o našim područjima pod zaštitom, a njihov radni boravak na severu Bačke organizovali su „Palić Ludaš“ i Mladi istraživači Srbije – Volonterskog servisa Srbije.

Volonteri iz Evrope pomažu zaštitarima na Ludašu

- Po drugi put sam u ovom kampu i sigurno ću ponovo doći. Sve što smo obišli, što smo radili i čuli je izuzetno poučno i edukativno i pomaže nam da bolje shvatimo prirodu i neophodne mere za zaštitu ugroženih vrsta životinja – kaže Andrej Kidinov iz Rusije.

Napravili 100 kućica za modrovrane

Darko Vasiljević objašnjava da ni sto drvenih kućica nije dovoljno za vrstu ptica koja je zahvaljujući zaštitarima počela da se množi.

- Zaštićene plave vrane ili modrovrane imaju prirodno stanište u dupljama drveća, ali toga ovde nema i da bi preživele neophodne su im kuće. Pre deset godina ovde je bilo samo deset do 15 parova modrovrana, a sada ih ima više od 200 – kaže Vasiljević.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 9233
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.