Komentara: 2
Pregleda: 4320

Vojvodina: Rekordan broj zaraženih HIV-om

01.12.2015. u 15:37h
Izvor: Subotica.com
Klinički centar Vojvodine saopštio je danas da je u toku 2015. godine otkriven rekordan broj osoba koje žive sa HIV-om, njih 38 i da je to podatak do 26. novembra 2015. godine, te da se na Klinici za infektivne bolesti, Odsek za HIV/AIDS, trenutno prati i leči 250 pacijenata obolelih od HIV infekcije sa teritorije AP Vojvodine. U saopštenju se navodi da se trećina novootkrivenih pacijenata nalazi u fazi AIDS-a, odnosno poodmakle HIV infekcije, da je većina pacijenata otkrivena u toku ispitivanja i lečenja drugih bolesti, te da je samo manji broj otkriven putem samoinicijativnog testiranja u centrima za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje.
Vojvodina: Rekordan broj zaraženih HIV-om

Svetski dan borbe protiv AIDS-a okuplja ljude širom sveta sa ciljem podizanja pozornosti u vezi HIV pandemije i demonstrira međunarodnu solidarnost. Ovaj dan predstavlja jedinstvenu priliku da predstavnici civilnih organizacija, vlada, državnih institucija i javno zdravstvenih ustanova u saradnji sa ostalim partnerima informišu javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da podstaknu celokupnu društvenu zajednicu da svima obezbedi nediskriminatoran i neosuđujući pristup adekvatnim uslugama iz domena prevencije HIV infekcije, kao i terapiji, nezi i podršci za osobe inficirane HIV-om.

Na Svetski dan borbe protiv AIDS-a Udruženje građana “Stav +” iz Subotice želi da skrene pažnju javnosti na sve veći broj novootkrivenih HIV pozitivnih osoba kako u Srbiji tako i u Severnobačkom okrugu, ali i na težak položaj osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om u našoj zemlji.

Od početka epidemije (1985. godine) do danas na području Severnobačkog okruga ukupno je otrkriveno 58 HIV pozitivnih osoba, od čega je 21 osoba obolela, dok ih je nažalost 12 umrlo. Na području našeg okruga trenutno živi 46 HIV pozitivnih osoba. Tokom ove godine (2015) do sada je testirano preko stotinu osoba i tokom tih testiranja otkriveno je 5 novoinficiranih HIV-om dok se kod još jednog testa čeka potvrdni rezultat. Preovlađujući način infekcije bio je putem nezaštićenog homoseksualnog odnosa, a polovina novootkrivenih već je bila u stadijumu AIDS-a. Na teritoriji AP Vojvodina ove godine je novootkrivena 51 HIV pozitivna osoba. Od 1985. godine, kada su registrovani prvi slučajevi HIV infekcije do 25. novembra 2015. godine ukupno je 477 građana naše pokrajine saznalo da živi sa HIV infekcijom.

U Srbiji trenutno blizu 3.000 osoba živi sa HIV/AIDS-om, a procene UNAIDS-a i Svetske zdravstvene organizacije su da još toliko osoba ni ne zna da su HIV pozitivne. Jedini način da se proveri HIV status je testiranje, te Udruženje građana „Stav +“ poziva sve da se jave na besplatno, dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje u Zavod za javno zdravlje i ujedno ističe da su najbolji načini prevencije: edukacija i nerizično ponašanje s posebnim akcentom na praktikovanje zaštićenog seksualnog odnosa. U tom smislu „Stav +“ u svojim aktivnostima ima između ostalog za cilj da ohrаbri оsоbе kоје su bilе izlоžеnе nеkоm riziku dа sе tеstirајu, zatim da podstаknе zdrаvstvеnе rаdnikе dа pоnudе tеstirаnjе nа HIV као dео rutinsке prаksе u оdrеđеnim srеdinаmа i zа оdrеđеnа stаnjа u sklаdu sа аktuеlnim prеpоruкаmа zа zеmljе u rеgiоnu Еvrоpе, kao i da pоdignе svеst коd vеćеg brоја krеаtоrа pоlitikа о sоciо-еkоnоmskој dоbrоbiti iniciјаtivе tеstirаnjа nа HIV.

Kada je u pitanju položaj osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om Udruženje građana „Stav +“ naglašava da u Srbiji još uvek nije u celosti na sistematski način rešeno lečenje osoba sa ovom bolešću, kao i da HIV pozitivne osobe u našoj zemlji i u XXI veku doživljavaju stigmu i diskriminaciju od strane društva koje su rezultat nedovoljnog znanja o načinu prenosa HIV-a, a time i neopravdanog straha od infekcije. Osobe koje žive sa HIV-om i AIDS-om u Srbiji nemaju redovnu dijagnostiku za kontinuirano praćenje lečenja, dok se za terapiju koriste lekovi iz prošlog veka. Istraživanja i zvanični izveštaji govore i da se sve češće beleže stigmatizujuće i diskriminišuće situacije čak i od strane medicinskih radnika u zvaničnim zdravstvenim ustanovama ali i od strane drugih delova društva. Razlog je nedovoljno znanja o načinima prevencije i mogućim putevima inficiranja HIV-om.

U vezi sa navedenim Udruženje građana „Stav +“ apeluje na državu da se što pre napravi nova Strategija za borbu protiv AIDS-a koja mora da obuhvati nastavak kontinuirane edukacije omladine i opšte populacije na temu HIV/AIDS-a, zatim da se hitno formira Republička komisija za prevenciju i kontrolu HIV infekcije koja će početi da rešava probleme koji se gomilaju na ovom polju, kao i da se u što kraćem roku iz Krivičnog zakona Republike Srbije izbriše diskriminišući član 250. Udruženje građana „Stav +“ ovim putem ukazuje i na primer dobre prakse kada je u pitanju saradnja subotičke lokalne samouprave sa udruženjem na polju prevencije HIV-a, ali istovremeno naglašava potrebu da sve lokalne smouprave u Srbiji prepoznaju neophodnost finansiranja i programa pomoći i podrške osobama koje žive sa HIV-om i AIDS-om kao bitan deo prevencije. „Stav +“ apeluje na širu zajednicu da ne odbacuju HIV pozitivne osobe već da ih prihvate kao korisne i sebi jednake osobe u društvu jer je HIV danas hronična bolest sa kojom se normalno živi ukoliko se otkrije na vreme i uz redovnu primenu antiretrovirusne terapije.            

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 4320
Povezane teme

hiv

aids

hiv testiranje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.