Komentara: 5
Pregleda: 7603

Violinistkinja iz Subotice osvaja Evropu

19.08.2014. u 15:13h
Izvor: Subotica.com
Viktorija Kurina (19) iz Subotice pobednica je evropskog takmičenja violinista „Vaša Prihoda“ održanog u Buđejovici u Češkoj. Viktorija je bila najmlađa učesnica u konkurenciji oko stotinu studenata iz celog sveta koji pohađaju muzičke akademije u Evropi i prva je učesnica ovog takmičenja koja je ponela ime Vaša Prihoda, najboljeg češkog violiniste 20. veka.
Violinistkinja iz Subotice osvaja Evropu

Mlada Subotičanka je osnovnu i srednju muzičku školu završila u rodnom gradu u klasi profesora Miloša Nikolića, a od prošle godine je student Univerziteta „Anton Brukner“ u austrijskom gradu Lincu u klasi profesora Alberta Fišera.

- Dopada mi se što nas na akademiji posećuju najbolji muzičari iz celog sveta, nastupaju za nas i savetuju nas. To je veliko iskustvo za mene. Od nas traže da vežbamo i pohađamo predmete koji su isključivo vezani za instrument. U drugom krugu takmičenja sam svirala Čajkovskog, B-dur koncert, što mi je bio u Subotici diplomski nastup – kaže Viktorija Kurina.

Violinistkinja iz Subotice osvaja Evropu

Viktorija planira da završi master i doktorat, ali ne u Lincu. Želja joj je da školovanje nastavi u Beču, Londonu ili Moskvi. Trenutno je u Subotici na raspustu i svakodnevno je u kontaktu sa profesorom kod koga je 11 godina, od sedme godine, učila da svira.

- Sve što znam o violini i sviranju naučila sam od profesora Miloša Nikolića. Sa njim sam svaki dan radila pet do šest sati. Zahvalna sam mu što me je naučio da pametno vežbam. On u pedagoškom radu ističe i podučava kako treba da se vežba, a ne kako da se svira. Sadašnji profesor Fišer je takođe dobar pedagog, želi da još više napredujem – kaže Viktorija.

Violinistkinja iz Subotice osvaja Evropu

Profesor Miloš Nikolić podseća da je Viktorija u jednoj godini završila treći i četvrti razred srednje muzičke škole.

- Viktorija ima fantastičan sluh, stvorena je da svira violinu. Osvojila je oko sto nagrada. Sa sedam godina bila je laureat na jednom međunarodnom takmičenju posle samo sedam meseci vežbanja. Drago mi je što je to dete uspelo da ostvari svoje želje i što sada kao devojčurak osvaja Evropu. Pred njom je sjajna muzička karijera – zaključuje profesor Miloš Nikolić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 7603
Povezane teme

miloš nikolić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.