Komentara: 21
Pregleda: 10258

"Video pauk" stiže u Suboticu

21.07.2014. u 17:18h
Izvor: Subotičke novine
Subotički JKP "Parking" nedavno je u okviru depo servisa integrisao sistem daljinskog nadzora - tzv. "video pauk" odnosno vozilo iz kojeg se snimaju nepropisno parkirana vozila. JKP “Parking” je ovaj sistem predstavio na VI Međunarodnom i regionalnom sajmu privrede koji je održan u junu prošle godine.
"Video pauk" stiže u Suboticu

"Video pauk" je klasično transportno depo vozilo, tzv "pauk", a novina je da službeno lice iz saobraćajne policije neće "krstariti" sa radnicima Depo servisa, već su na direktnoj vezi sa centralom i preko specijalnog softvera snimaju prekršaj i prosleđuju na odobravanje zahtev za podizanje vozila.

Osim video signala, odnosno slike koja se šalje u centralu u realnom vremenu, radnici Depo servisa nakon odobrenja odmah štampaju nalog i završavaju administrativni deo na licu mesta. Nalog se nakon štampe postavlja na vozilo i ukoliko ga vlasnik u roku od 3 minuta ne pomeri, isto se specijalnim vozilom transportuje na Depo centar na Prozivku.

Kako se nezvanično saznaje, ovaj sistem treba da krene u test fazu ovih dana, kada će u periodu od 10 do 17 časova službenici Depo servisa JKP "Parking" i Saobraćajne policije u sklopu redovnih relacija (na čitavom reonu Subotice) snimati nepropisno parkirana vozila i u komunikaciji sa službenim licem iz Saobraćajne policije tražiti odobrenje za intervenciju.

"Video pauk" stiže u Suboticu

Dok u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Požarevcu i Kragujevcu ovaj sistem funkcioniše već neko vreme u punoj primeni, sada se priključuje i Subotica - što poziva na dodatan oprez vozačima, a što će nadamo se dovesti do većeg poštovanja saobraćajnih propisa koji se odnose na (propisno) parkiranje.

Takođe treba uzeti u obzir i novi Zakon o saobraćaju, po kojem su kazne za nesavesne vozače poprilično visoke, tako da će se po novom Zakonu o saobraćaju kaznom u iznosu od 3 hiljade dinara kazniti svi vozači koji slušaju glasnu muziku tokom vožnje, biciklisti koji voze sredinom puta, oni koji zauzimaju dva i više parking mesta prilikom parkiranja, koji voze danju bez upaljenih oborenih svetala, koji imaju nečitljive tablice, pešaci koji koriste slušalice na oba uveta prilikom prelaska kolovoza, pešaci koji hodaju po kolovozu i oni koji prelaze kolovoz van pešačkog prelaza, ako je prelaz bliži od 100 metara. Ukoliko je ovom prilikom izazvana nezgoda, kazne su od 5 do 15 hiljada dinara.

U JKP "Parking" smatraju da će se uvođenjem pomenutog sistema omogućiti efikasniji rad "pauk službe" i izbećiće se bilo kakva selektivnost u odnošenju vozila, a ovu modernizaciju predvideo je novi Zakon o bezbednosti saobraćaja.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 10258

Povezana vest

Povezane teme

jkp parking subotica

video pauk

nepropisno parkiranje

pauk

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.