Komentara: 48
Pregleda: 28375

Video nadzor na glavnim saobraćajnicama u gradu

21.12.2014. u 09:37h
Izvor: Subotica.com
Posle višegodišnjeg najavljivanja video nadzor na najprometnijim saobrajnicama u Subotici je konačno ove godine pušten u rad, a po rečim policije od petka više ne prašta. Kako bismo javnost bolje upoznali šta to znači u praksi pozabavićemo se malo detaljnije ovom temom.
Video nadzor na glavnim saobraćajnicama u gradu

Na 9 tačaka koje je su zajedno odredili gradski Savet za bezbednost saobraćaja i PU  Subotica postavljeno je prvih 14 kamera koje imaju nekoliko svrha, a svaka od njih 24-časovno snimaće i arhiviraće dešavanja na konkretnoj lokaciji.

Po rečima gradonačelnika Jenea Maglaija oko 11 miliona dinara iz budžeta grada za 2015. godinu biće alocirano za proširenje video nadzorne mreže na teritoriji grada Subotice.

U zavisnosti od same važnosti lokacije postavljane su i odgovarajuće kamere koje svojim položajem, ali i tehničkim karakteristikama beleže određene situacije. Pored kontrole saobraćaja, što naravno uključuje i sankcionisanje uočenih prekršaja, ove kamere služe i za nadzor saobraćaja koje podrazumeva uvid u situaciju u saobraćaju na određenoj tački sa udaljene lokacije, ali i praćenje izlazaka i ulazaka u naš grad.

Video nadzor na glavnim saobraćajnicama u gradu

Iako kamere mogu da se koriste u informativne svrhe, glavna namena ovog sistema je ipak podizanje nivoa bezbednosti, kako u saobraćaju, tako i kao alat za identifikaciju počinilaca određenih krivičnih dela. Kamere su opremljene sistemom za noćno osmatranje, visoke su rezolucije i precizno uočavaju detalje. Kamere stacionarnog video nadzora za sada ne poseduju tehničku mogućnost kontrole brzine, ali zato postoje mobilni uređaji koje sve češće viđamo na subotičkim ulicama.

Kako saznajemo za sada samo kamere na Segedinskom putu (Patrija - Nova opština) će se koristiti za kažnjavanje, pošto one jedine (iz oba pravca) koriste Selmin softver za prepoznavanje tablica, a koji je jedno vreme eksperimentalno korišćen na Beogradskom putu. Po dve kamere (iz oba pravca) snimaju trake, dok po jedna (iz oba pravca) snima raskrsnicu, uz onu koja snima raskrsnicu iz pravca Senćanskog puta, a obuhvata ulicu Đure Đaković i deo Segedinskog puta prema Paliću. Ostale kamere snimaju 24 časa, ali trenutno nisu uključene u sistem za otkrivanje prelazaka na žuto i crveno.

Kontrolni centar trenutno se nalazi u Policijskoj upravi u Subotici, a o eventualno nekoj novoj lokaciji grad i PU će naknadno razmatrati.

Da li ću dobiti kaznu ukoliko sam u poslednjih mesec dana na nekoj od ovih 9 tačaka napravio prekršaj?

Sistem je zvanično pušten u rad u petak. U Policijskoj upravi Subotica ističu je da tokom nezvaničnog rada ovog sistema nijedan vozač nije kažnjen (na osnovu foto zapisa zabeleženog kroz ovaj sistem), iako je tokom testiranja sistema na raskrsnici kod Nove opštine tokom jednog dana uočeno čak 200 prelazaka kroz crveno. ti nesavesni vozači neće ovom prilikom biti kažnjeni, ali od petka (19. decembra) ovaj sistem više neće "praštati".

Svaki prekršaj koji službeno lice (u kontrolnom centru) konstatuje, na asistenciju specijalnog softvera, proizvešće pokretanje prekršajne prijave protiv vlasnika vozila, a fotografija na kojoj se vidi prekršaj zajedno sa prijavom, stići će na kućnu adresu vlasnika vozila, koji će imati prilike da dokaže ko je bio vozač u datom trenutku. Rok za žalbu je 8 dana od prijema, ali važno je napomenuti da je načinjena fotografija validan i čvrst dokaz na Sudu.

Vozač - vlasnik vozila će na kućnu adresu dobijati dokazni materijal i obrazac koji se sastoji od njegovih ličnih podataka, jedne ili više fotografije na kojima se jasno vidi učinjen prestup, kao i tačan datum, vreme i mesto gde je prekršaj učinjen. Taj dokument će ujedno biti i poziv da vlasnik automobila dođe u policiju ukoliko želi da posvedoči o tome da on nije bio za volanom, već da je prekršaj učinio neko drugi (uz to će morati da priloži i pismeni dokaz).

Uočeni prekršaj se štampa na posebnom formularu, baza je zaštićena i ne može se neko izbrisati iz sistema, a da za to ne sazna viši rukovodilac.

Video nadzor na glavnim saobraćajnicama u gradu

Da li prolazak kroz žuto svetlo automatski znači i kaznu?

S obzirom da u Subotici još uvek ne postoji trepćuće zeleno svetlo, ne postoji ni upozorenje o prelasku sa zelenog na žuto, zato će u policiji biti nešto tolerantniji, ali čak i za tu fleksibilnost su precizno definisana pravila.

Sasvim je jasno da zeleno svetlo označava slobodan prolaz, a crveno obavezuje na zaustavljanje, žuto svetlo je praktično priprema za promenu i ono traje u proseku oko 2-3 sekunde, što zahteva poprilično hitru reakciju vozača, ali koji isto mora da uzme u obzir da ima vozila iza sebe i da svojim naglim zaustavljanjem može da izazove lančani sudar.

Dobar primer relativno kratkog zelenog svetla je na Segedinskom putu u traci koja vodi levo u Đure Đakovića, gde slobodan prolaz stoji tek 10 sekundi, što je u uslovima normalnih uslova saobraćaja dovoljno da prođe grubo 7 vozila, ali pod uslovom da svi pravovremeno krenu i da drže neko minimalno ostojanje koje je dosta kraće (0,5m-1m) za zaustavljanje na raskrsnici u odnosu na kretanje na otvorenom putu i u zavisnosti od brzine kretanja.

Proći na žuto, a ne dobiti kaznu?

U subotičkoj Policijskoj upravi rečeno je da će službena lica u skladu sa zakonom imati razumevanja da nije uvek bezbedno zaustaviti vozilo na prelasku sa zelenog na crveno pa će tako postojati određena tolerancija, ali samo u određenim jasnim slučajevima.

Video nadzor na glavnim saobraćajnicama u gradu

Predviđeno je da ukoliko službeno lice zaduženo za nadzor saobraćaja konstatuje da vozač motornog vozila nije moglo na bezbedan način da zaustavi kretanje i/ili da se u raskrsnici našao u trenutku prelaska na žuto tada će se prekršaj u cilju očuvanja bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju smatrati uslovnim, ali vozač neće dobiti prijavu.

Međutim, ukoliko se ustanovi da je vozač u raskrsnicu ušao tokom promene sa žutog na crveno, ili se nalazi kao vozilo koje ga sledi - sve te situacije biće sankcionisanje u skladu sa Zakonom o saobraćaju, što pored nepoštovanja semaforske signalizacije (prekršajna prijava, kazna, oduzimanje dozvole na nekoliko meseci i kazneni poeni) može da pridoda i nasilničku vožnju ukoliko se proceni da su prolaskom kroz žuto ugrožena neposredna bezbednost drugih vozača. Sankcije su još drastičnije ukoliko se prilikom činjenja prekršaja desi nezgoda, pogotovo sa ljudskim posledicama.

- "Ukoliko se nađete u raskrsnici, kao prvo vozilo, za vreme trajanja žutog svetla, vi najverovatnije niste u prekršaju, međutim ako ste kao treće onda je to već problem." - izjavio je Borivoje Mucalj, načelnik PU Subotica.

Apel da se poštuju saobraćajni propisi

Iz Policijske uprave Subotica apeluju na sve građane, pre svega sve vozače, ali i pešake, da poštuju saobraćajna pravila, da voze bezbedno i poštuju druge vozače na putu. Posebno je apeluje na pešake koji nesavesno istrčavaju na kolovoz van pešačkog prelaza, pogotovo na visoko frekventnim deonicama puta.

Izvor: Subotica.com
Saobraćajna gužva u centru grada Saobraćajna gužva u centru grada Saobraćajna gužva u centru grada Saobraćajna gužva u centru grada Saobraćajna gužva u centru grada Saobraćajna gužva u centru grada Saobraćajna gužva u centru grada Saobraćajna gužva u centru grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 48
Pregleda: 28375

Povezane vesti

Povezane teme

saobraćajna policija

Subotica video nadzor

saobraćaj Subotica

saobraćaj

saobraćajna infrastruktura

video nadzor grada

saobraćajni znakovi

saobraćajni prekršaji

saobraćajna signalizacija

agencija za bezbednost saobraćaja

saobraćajna nezgoda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.