Komentara: 29
Pregleda: 31546

Velike gužve ispred Hrvatskog konzulata u Subotici

25.12.2014. u 13:33h
Izvor: Subotica.com
Građani su dužni da odjave prebivalište u Republici Hrvatskoj, jer ako to ne završe do 29. decembra, moraće da plate kaznu koja se kreće od 65 do vrtoglavih 650 evra, saznaje sajt subotica.com. Konzulat danas i sutra ne radi, ali sa radom nastavlja u ponedeljak.
Velike gužve ispred Hrvatskog konzulata u Subotici

U jučerašnjoj poseti ovom konzularnom objektu saznali smo i da neki dolaze tri dana zaredom, a neki čekaju i od 5 sati ujutro kako bi među prvima stigli na red. Međutim problem je što su neki saznali pre nekoliko dana za rok za odjavu prebivališta. Zbog ovog kratkog roka ovih dana u velikom broju dolaze građani iz Novog Sada, Bečeja, Sombora, Kikinde i mnogih drugih gradova, plašeći se visokih novčanih kazni ako ne odjave prebivalište.

Gužve su i ispred Konzulata u Beogradu. Problem je i što konzulat radi samo 4 sata sa strankama. Juče u Konzulatu u Subotici za 90 minuta bilo je obrađeno 10 predmeta.

Zbog Božića Kozulat u Subotici danas (četvrtak) i sutra ne radi, a odjavu prebivališta građani mogu da urade još u ponedeljak. Mnogi koji nisu stigli na red ovih dana, plaše se da neće uspeti da se odjave ni u ponedeljak.

Velike gužve ispred Hrvatskog konzulata u Subotici

Velike gužve ispred Hrvatskog konzulata u Subotici

Za odjavu su potrebna tri formulara koja se dobijaju u konzulatu, osobna iskaznica ili putovnica, lična karta i 35 evra koliko košta odjava. Uplatnica se dobije u konzulatu, a može se platiti kako u evrima, tako i u dinarima.

Sve potrebne informacije možete dobiti na linku
http://rs.mvep.hr/files/file/dmku/rs/2014/140909-odjava-prijava.pdf

Odjava je obavezna, a pored konzulata, građani koji žele da ovo završe u roku mogu da to učine i lično u gradu u kojem su prijavljeni, a tamo kako saznajemo odjava je potpuno besplatna. Pored ličnog odlaska u mesto prebivališta moguće je opunomoćiti nekoga da to učini umesto vas. Punomoć je moguće overiti u subotičkoj Gradskoj kući, odnosno u Uslužnom centru svaki radni dan, uključujući i subotu. Cena overe je oko 600 dinara.

Produžiti rok za odjavu prebivališta u Hrvatskoj

Asocijacija izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske zamolilo je danas skupštinski odbor za dijasporu i Srbe u regionu da interveniše kod nadležnih institucija kako bi se produžio rok za odjavu prebivališta u Hrvatskoj.

Asocijacija zamolila odbor da interveniše kod nadležnih institucija u Srbiji da bilateralno reše sa Hrvatskom da dođe do produženja roka, iako bi, kako smatraju, trajno rešenje trebalo tražiti u institutu dvojnog državljanstva.

Iz Asocijacije ocenjuju da će oduzimanje lične karte stvoriti dodatne probleme i odvratiti od povratka sve one koji su planirali da se vrate, što je bio i krajnji cilj, kako kažu tog ''diskriminatorskog zakona za hrvatske državljane srpske nacionalnosti''.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 29
Pregleda: 31546
Povezane teme

Hrvatski konzulat

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.