Komentara: 4
Pregleda: 4554

Veća prava pacijenata sa mentalnim smetnjama

08.07.2013. u 16:41h
Izvor: RTV Yueco
Novi Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama donet 22.maja ove godine, doneo je veća prava pacijentima koji se leče na Odeljenju psihijatrije.
Veća prava pacijenata sa mentalnim smetnjama

Jedna od odredbi novog zakona propisuje da će se prevencija mentalnih smetnji, nega, lečenje i rehabilitacija osoba sa mentalnim smetnjama prvenstveno obavljati u domovima zdravlja, a da će se lečenje u psihijatrijskim ustanovama sprovoditi samo kada je to jedini ili najbolji način da se obezbedi odgovarajući medicinski postupak.

Prinudna hospitalizacija moguća je samo ukoliko postoji opasnost da pacijent ugrozi svoje zdravlje i bezbednost ili zdravlje i bezbednost drugih lica.

Takođe,  novi zakon strogo reguliše i mogućnost davanja podataka o obolelima na koje imaju pravo samo sud i organi starateljstva. Od oko 1500 pacijenata koji se godišnje leče na Odeljenju psihijatrije  mali je broj onih koje se prisilno zadržavaju, kaže načelnica ovog odeljenja Subotičke bolnice, dr Nada Vasković Maravić.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 4554
Povezane teme

opšta bolnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.